Noseča in brez službe
Prosim svetujete mi kako naj pridem do socialne porodniške. Sem brez zaposlitve in še nikoli me ni zavod financiral oz mi dajal kakeršnokoli pomoč. Nisem prijavljena, nimam delavne knjižice. Kako naj pridem do pomoči? Kakšne papirje moram odnesti? Je to rojsni list, potrdilo o končani šoli,to ali kaj sploh moram nesti? Vse bi rada vedela preden grem tja, da ne bom hodila prevečkrat in koliko bi lahko spoloh imela porodniške?
Iskrena hvala za odgovrore in nasvete.
Janja
Pred leti sem bila v enaki poziciji. Porodniško sem dobila na sledeči način: tašča me je en mesec pred nastopom porodniške zaposlila kot gospodinjsko pomočnico – mislim da se to uredi na zavodu za zdr. zavarovanje, ter plačala prispevke (na najnižjo osnovo) danes je to cca. 42.000 sit, za čas ko sem bila “zaposlena”. Po nastopu porodniškega dopusta sem začela prejemati porodniško (70% od najnižje osnove). Na žalost pa ne vem več, kaj vse je potrebno v zvezi s tem še urediti. Najbolje da povprašaš na zavodu za zdravstveno zavarovanje.
Brezskrbno porodniško in čimlepše urice z malčkom ti želim,
lench
Draga Janja!
Do socialne porodniške nisi upravičena pod nikakršnimi pogoji, ker nisi bila zaposlena pred nastopom porodniškega dopusta. Namreč pogoj za dodelitev porodniškega nadomestila je najmanj 12 mesečna neprekinjena zaposlitev pred nastopom porodniškega dopusta. Lahko pa dobiš starševski dodatek v znesku približno 39. 000 SIT. Greš na socialno, izpolniš obrazce, ki ti jih dajo, po rojstvu otroka pa dostaviš še rojstni list, EMŠO, davčno številko in počakaš približno tri mesece in dobiš nakazano. Potem to prejemaš vsak mesec okoli 15. dne. To ti govorim iz lastnih izkušenj. Rodila sem septembra 2003, starševski dodatek pa prejela decembra 2003, res da za vse mesece nazaj, samo od nečesa sva morali s hčerko živeti tudi tri mesece… A to državo ne zanima. Po drugi strani pa za 39.000 SIT ravno živeti ne moreš, bolj životariš.
Veliko sreče!
Živjo, najbolj da greš na najbližji CSD in ti bodo vse razložili. V bistvu ne boš dobivala porodniške, ker nisi bila zavarovana, ampak samo socialno pomoč in otroški dodatek
Mogoče se boš morala tudi na zavod za zaposlovanje prijaviti.
kako imaš pa sploh urejeno zdravstveno zavarovanje? A si še v šoli, imaš status študenta?
LP
Hvala za odgovore!
Spoštovana Janja!
Zelo hudo vendarkljub temu ni tako da ne bi prišla do tako imenovane socialne porodniške.Namreč to porodniško dodeljuje center za socialno delo.Kar pogumno stopi do socialne delavke,ki ti bo svetovala kaj potrebuješ.Kakor se spomnim je moja žena prinesla samo potrdilo od zdravnika o nosečnosti in potem je začela dopbivati porodniško se mi zdi en mesec pred porodom in ta je trajala eno leto.
Zatorej le pogumno.
Lp GUSTI
Zavarovana sem kot občan in dodatno zavarovanje si plačujem sama oz. mi ga starši če sem natančna.
Fant me se sredi vsega zapustil (brez vsega in noseča sem tudi že praveč da bi prekinila) zato sem se obrnila k vam po nasvet.
Hvala za odgovore in upam da se zame srečno konča in seveda za mojega malčka.
Janja
Forum je zaprt za komentiranje.