Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nos in steroidi

Nos in steroidi

Spoštovani!

Star sem 28 let in sem astmatik in imam že mesec dni težave z nosom. Zadnje čase imam cel dan zabasan nos, ko pa si izperem s fiziološko raztopino, praktično ne gre nič ven. Razen zjutraj je malo zele sluzi. Poskušal sem pogledati v nosnice, kakih polipov vsaj jaz nisem opazil, ampak je sluznica enostavno živo rdeča in zadebeljena. Imam tudi Nasonex, po katerem se mi zdi, da je malo boljše, ampak če pa ga uporabim vsaj tri dni zaporedoma, mi pa začne grozno krvaveti iz nosu. Nato nastanejo kraste in še težje diham. Nikoli prej nisem imel težav s tem, razen ko cveti ambrozija, takrat sem jemal Medrol. Ampak tokrat nimam težav z alergijami, tudi astma je zelo dobro pod nadzorom. Danes je recimo nos bil lepo prehoden čez dan. Potem pa sem se cel utrujen uležal zvečer in takoj sta se mi obe nosnici zaprli. To je trajalo eno uro in potem sem vstal in vzel ClaritinCombo in zdaj je v redu. Kaj naj naredim? Če uporabim Avamys, bo tudi krvavelo. Bil sem dva tedna na Hiconcilu, izboljšanja nobenega. A je možno, da so glivice?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

da bi odkrili vzrok zamašenosti nosu, boste morali k ORL specialistu, narediti je potrebo endoskopijo nosu. Ker imate astmo, je zelo verjeten kronični rinosinuzitis. Glede na vaš opis se mi zdi verjeten tudi medikamentozni rinitis (vnetje sluznice zaradi zlorabe dekongestivnih kapljic), čeprav ne omenjate uporabe dekongestivnih kapljic.

Claritine Combo (sistemski dekongestiv) je namenjen uporabi med akutnim sinuzitisom le za nekaj dni, ima pa lahko neželene učinke na srce in krvni tlak; ne smete ga pogosto uporabljati.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close