Najdi forum

Nos

Pozdravljeni.

Povsem na dnu nosne kosti, nekako pol centimetra od nosne odprtine, čutim, da je ena kost na eni strani bolj privzdignjena, seveda trda in bolj ostra. Dejansko ne gre za neko klasično bulo, ki je v obliki polkroga, tukaj pri meni je samo na eni strani dvignjeno, potem pa potuje naprej v nespremenjeni višini. Nisem popolnoma prepričan, a se mi zdi, da imam to že dlje časa. Izgleda pa mi to kot kost. Malo me skrbi samo zato, ker je stara mama imela kostnega raka pri 55, drugi v družini sicer niso imeli nobenega raka. Upam, da gre pri meni samo za nesimetričnost kosti v nosu. Na primer tudi na tem vidnem delu nosu imam to zgornjo vidno kost na dokaj podoben način dvignjeno že zelo zelo dolgo. Je pa vedno ista. Tudi sicer sem opazil, da imam eno kost v enem ušesu bolj izrazito kot v drugem, tako da zgleda sem nagnjen k tej nesimetričnosti. Morda te razlike v nosu nastanejo tudi zaradi kakšnega udarca z žogo v glavo. Ja, tudi to sem seveda med športom že dobil.
Še moja starost, 31.

Hvala!

Spoštovani,

opisujete anatomsko deformacijo – kristop nosnega pretina, ki lahko nastane z zamikom kosti zgornje čeljusti in hrustanca nosnega pretina. Če vas moti, težje dihate na to stran nosu ali imate glavobole po tej strani obraza, je možna operativna odstarnitev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.

Takoj, ko ste omenila zamik kosti zgornje čeljusti in hrustanca nosnega pretina, sem se spomnil, da so mi pred dobrimi štirimi leti odstranili sprednjo zgornjo enico (zob), ker je imela počeno korenino. Ker je imela premalo kosti, smo zato naredili mostiček in ne implantata… Sedaj predvidevam, da se je zato ta kost pri nosu premaknila. Šlo je namreč za enico, ki je bila točno pod to kostjo. Torej gre po vsej verjetnosti za to? Samo da ni kak rak… :). Upam, da so premiki v kosti po teh štirih letih končani. Za zdaj sicer nimam glavobolov po tej strani ali pa da bi imel zaradi tega oteženo dihanje. Imam blažjo astmo in posledično dostikrat zamašen nos, a se ob kakšnih kapljicah takoj odpre in hitro čez njega zadiham normalno.

Hvala.

lp

Priporočljivo bi bilo opraviti RTG tega zoba, da ni ostal del korenine v kosti, na tem mestu lahko nastane tudi granulom ali cista.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.

Ob manjkajočem zobu smo najprej probali vstavit implantat, a se ta zaradi pomanjkanja kosti ni prijel, obenem pa se mi je tam tudi zagnojilo. Po čiščenju te luknje in oskrbi sosednjih dveh zob, na katerih stoji mostiček, je bilo pri teh sprednjih zobeh narejenih več manjših RTG slikc in težko verjamem, da je zobozdravnik spregledal kakšen manjkajoči del korenine. Vem, da pride do premikanja kostne strukture, ko se zob izruva, in predvidevam, da je šlo pri meni samo za to premikanje.

lp

New Report

Close