norlevo
Lep pozdrav,
9.2. sem opazila roza (krvav) izcedek iz nožnice, 10.2. sem po sluzi ugotovila, da gre za ovulacijo (od tod tudi verjetno rahla krvavitev). Včeraj zvečer, torej 11.2. sem imela s partnerjem spolni odnos, kondom je počil na komade, zato sem danes (12.2., 21ur po SO) vzela tabletko Norlevo.
Ampak bolj kot berem, se mi porajajo dvomi. Če sem imela ravno ovulacijo, je možno, da je že prišlo do vgnezditve v roku teh 21ur? V takih primerih tabletka naj nebi delovala, ali pač? (seveda bom opravila tudi test nosečnosti, ko bo čas za to, zdaj je še malce prezgodaj..
Pozdravljena!
Oploditev jajčeca in spermija se zgodi ob ovulaciji ali največ 24 ur po njej, toliko časa je namreč jajčece najdlje sposobno preživeti. Do vgnezditve jajčeca v maternično sluznico običajno pride v roku 6 do 9 dni po oploditvi. Primarni način delovanja levonorgestrela je zaviranje in odlašanje ovulacije. Sekundarno naj bi deloval na principu nižanja maternične sluznice in oviranja vgnezditve. Morebiti bi LNG lahko vplival na proces srečanja spermija in jajčeca. Zato nujna kontracepcija še zdaleč ni 100% učinkovita (kot tudi marsikatera stvar v medicini ni).
Sami ste storili vse, kar ste lahko. Test za nosečnost vsekakor opravite, vsaj 14 dni po odnosu oz. če bi menstruacija zamujala.
Matjaž