Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Norice kljub cepljenju

Norice kljub cepljenju

Pozdravljeni.

Danes sem naredila test nosečnosti, ki je pokazal, da sem v 4. teden nosečnosti. Približno 5 let nazaj sem se cepila proti noricam, ki jih dokazano še nisem prebolela. Starejša hčerka jih je prebolela približno 1,5 meseca nazaj, danes pa so se pri mlajšem sinu pojavile prve pikice. Bi me moralo skrbeti, glede na to, da sem v zelo zgodnji nosečnosti, cepivo pa ni 100% zanesljivo? Glede na to, da se od hčerke nisem nalezla, ali to pomeni, da sem zaščitena? Ali je mogoče možno, da se okužim z noricami in jih prebolim v tako blagi obliki, da nebi zaznala simptomov, vendar bi bil plod vseeno ogrožen?

Se opravičujem, vendar sem malo panična zaradi komplikacij, ki sem jih imela pri prvih dveh nosečnostih.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

če bi tako zgodaj v nosečnosti zboleli za noricami in bi se tudi plod okužil(kar je izjemno malo verjetno), kar zelo verjetno ne boste, bi plod bodisi odmrl ali utrpel neprezirljive poškodbe in bi jih odkrili z UZ, verjetno že ob NS. Skratka, mislim, da so vaše skrbi, da bi se lahko zgodilo kaj s trajnimi posledicami za otroka, nepotrebne.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close