Norfloxacin
Pozdravljeni!
za stiri mesece sem odlsa na izpopolnjevanje kitajskega jezika na kitajsko. ze skoraj dva tedna imam drisko,zato sem odsla k zdravniku, ki mi je predpisal tablete z imenom Norfloxacin. ker so vsa navodila v kitajscini ne vem prav natancno za kaj so namenjene, kako se uporabljajo in sploh kaj so. mislim, da so neke vrste antibiotiki. Ali mi lahko opisete kaksne so te tablete, kako se uporabljajo in ali imajo kaksne stranske ucinke. ter koliko casa jih moram jemati?
prosim za cimprejsnji odgovor!
najlepsa hvala in lp!
Spoštovana Nataša!
Žal mi je, da nisem prej odprla pošte.
Napisala Vam bom glavne značilnosti zdravila, ki ga imamo tudi pri nas. Proizvaja ga Krka pod imenom Nolicin, ki vsebuje učinkovino norfloksacin.
Torej Norfloksacin je antibiotik, sintetična protimikrobna učinkovina, ki se uporablja za zdravljenje okužb sečil, deluje pa tudi proti patogenim mikrobom v prebavilih, ne da bi spreminjal normalno floro.
Podatki iz navodila za uporabo tega zdravila so:
Kontraindikacije – občutljivost na učinkovino, nosečnost in dojenje n otroci v obdobju rasti.
Previdnostni ukrepi in opozorila – pri bolnikih z epilepsijo lahko nastopijo krči, med zdravljenjem se ne izpostavljajte sončni svetlobi, pijte dovolj tekočine (zdravilo vzemite z vodo), med zdravljenjem in po njem se izogibajte pretiranim fizičnim dejavnostim, ker bi lahko prišlo do vnetja kit.
Predvidevam da niste noseči, ker je v takem primeru jemanje upravičeno le, če je pričakovana korist za mater večja od tveganja za plod.
Zdravilo ima vpliv na psihofizične sposobnosti, zato se morate izogibati vožnji avtomobila. Zdravilo lahko povzroči omotičnost, zato se zmanjša sposobnost hitrega reagiranja. Ne pijte alkoholnih pijač.
Interakcije z drugimi zdravili – opisala bom samo tiste, ki bi lahko prišle pri Vas v poštev: sočasno jemanje zdravil, ki vsebujejo kortikosteroide, poveča tveganje za nastanek ruptur kit, ali vnetja kit. Sočasno jemanje zdravil proti sladkorni bolezni lahko zveča učinek le teh.
Mleko, jogurt, sredstva proti želodčni kislini, preparati z železom in cinkom zmanjšajo absorpcijo norfloksacina, zato mora bolnik vzeti norfloksacin eno uro pred obrokom mleka,…..
Odmerjanje – običajni odmerek je 2-krat na dan po 1 tableto (400 mg). Največji odmerek je 1600 mg. Zdravljenje traja običajno 7 – 10 dni, lahko pa tudi dlje. V primeru preprečevanja driske na primer na potovanju, se vzame 400 mg na dan en dan pred odhodom in ves čas potovanja.
Preveliko odmerjanje lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, v hujših primerih pa omotico, utrujenost, zmedenost in krče.
Neželeni učinki (stranski učinki) – v priporočenih odmerkih se lahko pojavijo prebavne motnje, glavobol, omotičnost, alergijske reakcije (urtikarija, izpuščaji, srbenje), vendar so ti pojavi zelo redki.
Če ugotovite kakršne koli hujše neželene učinke, obvestite zdravnika.
Da Vas potolažim – neželeni učinki tega zdravila so manj pogosti kot pri drugih zdravilih tega tipa (kinolonskega).
Upam, da sem bila kolikor toliko pravočasna. Želim Vam čimprejšnje ozdravljenje in svetujem Vam, da ste zelo previdni pri izbiri hrane. Naše telo ni navajeno na hrano daljnih dežel in je ne sprejema kot bi si želeli. Previdni bodite tudi pri pitju različnih pijač.
Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.