Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Noge na O

Noge na O

Pozdravljeni!

Hčerka je stara 20 mesecev. Shodila je pri 11,5 mesecih. Takratna teža 12 kg, zdajšnja 14 kg. Kmalu sem začela opažati nogice na O – najbolj opazno tik nad gležnji. Ker nisem hotela zganjati panike sem počakala še nekaj časa. Ker se stanje ni izboljšalo, sem jo peljala k pediatrinji. Ta nas je napotila na pregled k fiziatru. Ta nam po drugem obisku predpiše ortopedske čevlje. Problem nastane, ker je zvračanje desnega stopala navznoter še izrazitejše in hodi zelo težko. V bistvu je deformacija od vsega začetka izrazitejša na desni nogi, leva je dokaj v redu. Prosila bi za vaše mnenje kako naprej! Vitamin D pije 4 kapljice dnevno (Pilvit D3). Bi predlagala še obisk ortopeda, kontrola krvi za rahitis? Mogoče kakšne vaje?

Še izvid fiziatra: Hodi širokokotno, v gležnjih opazna blaga nestabilnost zaradi zvračanja nazven v fazi opore, desno bolj. Prostori med posturalnimi položaji so primerni in stabilni. prisotna zmerna varus deformacija in notranja torzija golenic desno, interkondilarna razdalja 5 cm. Gibljivost v kolkih in gležnjih so normalne, luksacijski testi negativni. Stopali pronirani. Nevrološki status brez odklonov.
Mnenje: varus kolen, notranja torzija golenic. Ni znakov napredovanja deformacij. Predlagam nošenje čevljev 8h na dan, kontrola čez 8 mesecev.
Hvala za vaše mnenje!

Do drugega leta starosti je varus položaj (noge na O) fiziološki, torej normalen.
https://www.orthops.si/upload/custom/clanki/21-fizioloski_razvoj_in_deformacije_osi_kolena.pdf
Ortopedi odsvetujejo vložke, ki ne pripomorejo k razvoju osi kolenio-gleženj. Vsekakor priporočam pregled pri ortopedu, ki se pretežno ukvarja z otroki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close