Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Noče piti mleka

Noče piti mleka

Spoštovana gospa Cerar!

Spet se obračam na Vas!
Naša mala Manuela bo 7 maja stara 8 mesecev,korigirano 5,5 in zadnjih 14 dni noče več piti mleka. Jutranji prvi obrok ga še nekako popije,naslednje obroke pa ima že vse goste hrane,ker kot že rečeno noče piti mleka,sam problem je v tem da zadnji obrok se pravi pred spanjem ga noče. Samo jok,jok in jok. Naj povem da dojim ne več in pije adaptirano mleko nadaljevalno št.2. Prosim pomagajte mi,kaj naj naredim da bo vsaj nekaj mleka popila oz. kaj naj ji potem namesto mleka dam za zadnji obrok? Moram pa še povedat,da spije pa okrog 18h polno čaja,sem probala tudi že namesto čaja dat mleko,sam ga kar zavrne oz.začne histerično jokat.

V upanju na Vaš odgovor se Vam že v naprej iskreno zahvaljujem!

Lp Sara

Draga Sara,

zakaj se je vaši Manueli mleko uprlo, je nezanesljivo “modrovati”. A je dovolj stara, da vas to ne bi smelo skrbeti, saj je v preostali gosti hrani povsem dovolj hraniv za rast in razvoj. Resda pa je priprava obroka malo bolj zapletena.

Preostane vam več možnosti:
– da ji namesto adaptiranega mleka ponudite sveže, polno kravje mleko (lahko seveda tudi 1,6% variante…);
– da ji čisto mleko nadomestite s tekočo hrano, ki je pripravljena na osnovi mleka (jogurt, skuta, mlečne kaše, “fruhtzvergi”…);
– da pač pozabite na mleko in poskrbite, da je ostala hrana pestra, za večerjo kombinirate s hrano, ki jo skuhate za ostale člane družine…

Nad odklanjanjem mleka v kakršnikoli obliki se pritožujejo mnoge mame, ki so dolgo dojile, potem pa preidejo na večerni obrok mleka “iz škatle”. Tega pa “od MML razvajeni dojenčki” sploh ne marajo. Jok, jok, stok, in če starši dolgo vztrajajo in ga vsaj malo popijejo, ga vrnejo z bruhanjem v loku. (Iz lastnih izkušenj lahko zapišem, da začno spet piti mleko šele v puberteti.)

Veliko uspeha pri uvajanju nove hrane (in opuščanju mleka) vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana gospa Cerar!

Spet se obračam na Vas!
Pišem kar tu,ker sedaj me zanima za drugo dvojčico nekaj! 12.5. smo bili na pregledu pri doktor Domijanovi in sem ji povedala da zadnje 14 dni naša Zoja se zbuja ob 3h zjutraj in želi mleko. DR. Domijanova je svetovala naj znižamo temperaturo v spalnici in da če ne bo pomagalo je verjetno otrok žejen. Vse to sva z možem tudi naredila in sva poskusila tudi ji dati čaj,saj ga je spila 190ml sam zaspala ni. Po enourni probi sva ji dala 130ml mleka in je potem zaspala kot top do 8h zjutraj. Nevem kaj naj naredim,kajti si mislim da ne poje premalo saj ima kar 1,1kg več kot sestrica. Ima pa kar 4 obroke goste hrane na dan. Zvečer zadnji obrok ima gresovo kašico in dodatno spije še do 100ml mleka. Kaj delam narobe oz.kaj naj naredim da bo spet spala celo noč?

Najlepša hvala za odgovore Sara.

Spoštovana,

žal vas bom razočarala, saj iz vašega pisanja ne morem razložiti, zakaj vaša Zoja noče ponoči spati. Tudi sicer je težko dajati nasvete (razen tega, kar vam je že svetovala dr. Domjanova), še posebej ob lastnih izkušnjah, ko sem si tja do 3. leta starosti pri obeh sinovih želela le eno – da bi šla zvečer spat in bi se naspana zbudila zjutraj… Sinova sta po prvih nekaj mesecih, ko sta spala že skoraj vso noč, vsako noč poskrbela za budnico, ki ji nisem bila kos. Poskušala sem vse – različno nasitno hrano, dodajanje riževih kosmičev v večerni obrok, pomirjujočo glasbo, popolno tišino, razne temperature zraka v sobi, … Pomagal pa je le čas.

Močno upam, da boste našli recept, kako prepričati Zojo, da bo spala. In takrat vam bodo mnoge mame hvaležne, če ga boste napisali na tem forumu.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close