Najdi forum

Tudi če ne boste dobro razumeli istrščine, mislim, da boste dojeli poanto tele pesmi:

https://www.youtube.com/watch?v=dSX_e6qxO2s

Ob njej sem se zamislila nad načini, na katere me je “ljubil” moj bivši skrbni mož:

– Ni ti treba narediti vozniškega izpita, saj te bom jaz vozil okrog- ti nisi sposobna vozit, na cesti bi bila preveč nevarna, hvalabogu lahko tebe in druge obvarujem pred nesrečami.
– Bom jaz skuhal (ali “popravil”) kosilo, še vedno te nisem naučil dobro kuhati.
– Še dobro, da ti lahko dam toliko pametnih nasvetov, kar poslušaj me, uči se od mene, ni važno, če je tri ponoči.
– Jaz bom odločal o tem (vsem…), tako da si lahko povsem varna ob meni.
-Ne beri leposlovja, preberi vendar TO knjigo, pa se kaj nauči.
– Pa kaj, če sem si kupil (to in to in to), to sem nabavil le zato, da sem bolj zadovoljen in lahko poskrbim za vas. Ti itak nič ne rabiš. Oziroma jaz točno vem, kaj ti rabiš. Oziroma ne rabiš nič, ker imaš že vse, samo tega ne znaš cenit.
– Stikov s starši in prijatelji imaš preveč- vsi te samo poneumljajo.
– Še dobro, da imaš mene, ker si tako nesamostojna.
– Bodi vesela, da si lahko doma z otroki in ti ni treba v službo. Nekaj let kasneje, ko so otroci zrasli: Ti za službo itak nisi sposobna. Še nekaj let kasneje: Srečal sem usodno žensko svojega življenja, lahko se odseliš- ampak veš, zelo rad te imam. In premoženje seveda ostane meni. Res te imam rad in ti zaupam, zato ti tudi lahko povem vse o tem, kako krasna je moja nova punca. Komu pa naj povem, če ne tebi, saj sva vendar prijatelja?

Seznam se še nadaljuje, vsega niti ne morem napisati.
Čudno, da nisem bila navdušena nad tako veliko skrbnostjo in velikodušnostjo svojega moža….

Ni bilo tako hudo kot v pesmi, je pa bilo hudo.

Vsak od nas na tem forumu ima svoj seznam načinov, na katere smo bili “ljubljeni”.

Pozdravljena Sem tiho rekla..!

Tole, kar opisuješ pa je zelo podobno paranoidni osebnostni motnji ( ali takšnim značajskim potezam), Zelo dobro opisano v knjigi Čustveni vampirji – ena boljših knjig na osebnostne motnje, še posebej, ker je tako napisana, da jo z učitkom bereš ( men se zdi, kot kakšna dobra kriminalka….:-))

Paranodino si mi običajno predstavljamo drugače – kot koga, ki ima težave s preganjavicami in podbno, vendar to ni to. Ljudje, ki imajo POM so običjano na videz zelo skrbni, zaščitniški…..vendar izjemno posesivni in manipulativni in če ni po njihovem pride na plano njihova vampirska narava in takrat ni ravno prijetno z njimi….lahko so tudi nevarni.

Priporočam v branje, še posebej ker je to poleg Ne stopajte več po prstih edina knjiga o osebnostnih motnjah pri nas, v njej pa so opisane tudi druge osebnostne motnje ( narcisi, sociopati…..) ne samo MOM, kot v prvo omenjeni knjgi.

Drži se!

GittaAna

GittaAna

To knjigo pravkar berem, predvsem po zaslugi tega foruma (hvala!) Nisem še vsega prebrala, a prednostno sem prebrala poglavje o paranoidni osebnostni motnji- in pritrdilno bi lahko odgovorila na več kot pol oznak s seznama! Pa še nekaj lastnosti z nekega drugega seznama ima…
Težko je bilo prepoznati motenost, dolgo sem obtoževala sebe- ko pa je bil vendar tako skrben družinski človek. Klofuta bi me hitro streznila, navidezna skrbnost in prijaznost pa me je zamegljevala dolga leta. V popolnosti sem sprejemala Njegov način “ljubezni”.
Hvala, zdaj se držim!

Srhljivo. Če bi to gledala v filmu, bi ti šle kocine pokonci. V resničnem življenju gre pa marsikaj skozi. Zdi se mi, da smo vsi dali skozi “žabo” – saj veste tisto pregovorno primero, da če bi žabo vrgli v vrel krop, bi odskočila, če bi jo pa počasi segrevali, bi se pa živa skuhala.

Šele po nekaj letih se zdi ta moj (njegov) seznam srhljiv tudi meni. In v resnici je še mnogo daljši!
Na misel mi je prišla podobnost z mafijskim načinom varovanja: Mi te bomo pazili, plačaj, če hočeš, da tvoj lokal ostane cel! (sicer ti ga razbijemo).
Pred vsem me je varoval- a pred njim me ni mogel varovati nihče.
In res sem bila kot tista žaba, dolgo me je počasi “kuhal”. Moja naslednica je hitro skočila ven, ko je prišla na vrsto ona, je bil krop že vroč.

New Report

Close