NIZEK PULZ
pozdravljeni
Rad bi vprašal če je moj pulz stalno od 45-55, včasih nižji normalen glede na to da se dosti ukvarjam s športom, v povprečju 4-5 na teden. Pa še to me zanima če dosti anerobnega športa(uteži), res ne upliva najbolje na srce; da se takrat srčna mišica debeli ekscentrično kar ni najbolje.Če pa zraven še dosti kombiniraš kardio vaje pa je vredu. To vas sprašujem, ker sem to nekje slišal, star sem 23 let, in te stvari me zelo zanimajo.Sicer pa imam tak pulz že vsaj 4 leta.hvala za odgovor.
lep pozdrav
Pri ljudeh, ki se redno bavijo s športom, zlasti vrhunskim, deluje srce vedno bolj gospodarno. Pri tem pade srčna frekvenca. Niso redki športniki, ki jim bije srce v mirovanju celo pod 40-krat v minuti. Ob obremenitvah jim poraste frekvenca, vendar nikoli posebno visoko.
Predvidevam, da ste kdaj šli na pregled srca, ko se še niste redno bavili s statičnim športom (dvig uteži). Če je zdravnik pri pregledu ugotovil normalno obliko srca, pomeni, da je sedanja hipertenzija normalna reakcija na obremenitve in da bo izginila, ko boste opustili vrhunski šport.
Ali imate normalen EKG?
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.