Nizek hemoglobin
Lepo pozdravljeni
skrbi me in se obračam na vas.
Punčka 2.5 let ima od marca hemoglobin 106. Sedaj že 102. Res Je, da preboleva tudi adeno virozo. Najprej je imela vročino in smrkanje. Čez en teden vnete oči. Potem en teden nič. Nato 6 dni vročine nad 40 in potem se 3 dni samo zvečer 37.5. Nato 5 dni nič in spet en dan vročina. Nato dva dni nič in spet vročina. Zdaj zopet en dan brez. Upam, da se je to štelo že os prej in bo kmalu konec. Ves čas smrka in malo kašlja. Sicer pa je dobila tudi herpes. Prvič. Vmes seveda ni veliko jedla…
Že pred to adeno pa je slabo jedla. Skoraj nikoli ni jedla skute. Jogurta ne mara. Meso je včasih. Zelenjavo redko. Sadje kakor kdaj. 11 mesecev je bila tudi polno dojena ker ni sprejela hrane. Čeprav sem redno skrbela za vitamine vsaj s pikovitom…
Je tudi manjša kot sestrica čeprav sta se rodili enako veliki.
Skrbi me. Da ni kaj hujšega ta slabokrvnost. ??
Sicer pa sem brala, da je lahko tudi celiakija? To bi sovpadalo tudi s tem k ne raste tako veliko (2.5 let ima manj kot 12kg in 89cm). Ali da viroza vpliva na hemoglobin?
Pogosto tudi pravi, da jo boli trebuh. Ponoči opažam, da ima slab zadah. Trebuh sem opazila, ko dolgo ne je, da je stanje slabše. Če redno poje vse obroke ni toliko težav.
Pediatrinja pravi naj čakamo se 14 dni in ponovno pregledamo kri preden da zdravila.
Za vaše mnenje (tolažbo) že v naprej iskrena hvala !
Če želimo pravi podatek o višini hemoglobina in s tem stanje dobro ali slabokrvnosti, ne jemljemo krvi med boleznijo, pač pa vsaj 2 tedna po tem, ko je otrok popoloma zdrav. Pogledamo lahko tudi serumsko železo.
Znano je, da slabokrven otrok slabo je, zato je vedno bolj slabokrven in tako vedno bolj neješč. Nekakšen krog. Multivitaminski preparati so dobrodošli, ne naredijo pa čudežev.
Celiakija je kronična bolezen, pri kateri sicer tudi vidimo slabokrvnost, njeni znaki pa so izrazito neuspevanje na teži in višini, odvajanje smrdečega, penastega, sivega blata. Poleg drugih znakov (kožni, bolečine v trebuhu …). Kar se tiče rasti, vidimo upočasnitev prej normalnih rastnih krivulj po uvedbi glutena.
S preiskavo krvi počakajte, po navodilih pediatra.