Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nitrofurantoin, VUR, funkcija ledvice

Nitrofurantoin, VUR, funkcija ledvice

Pozdravljeni,

2 letnemu sinu so zaradi uroinfektov in odpornostjo antibiotika (Septrin pediatrico) na E.coli predpisali zaščito z Nitrofurantionom 25 mg v 5 ml. Po odpustu iz bolnice so tam predpisali 5,5 mg/ 24 ur. Sedaj pa je njegova pediatrinja predpisala 3 mg/ 24 ur. Kateri odmerek je pravi, da bo ustrezno zaščiten? Ima 14 kg. Kako se količina antibiotika prilagaja rasti njegove teže.

Prosim vas tudi za mnenje, sledeče zadeve: sin je bil maja 2021 operiran za VUR 4 stopnje na levi ledvici (neoimplatacija sečevoda), katera dela le 17%. Na desni ledvici ima VUR 2.stopnje. Od operacije je minilo že skoraj 1 leto. Pa še vedno ni imel preiskave UMCG s katero se bi ugotovila ali je vur še prisoten ali ne, ali je bila operacija uspešna ali ne – glede na to, da je imel po operaciji 2 uroinfekta. Preiskavo ima šele v juniju 2022 (zaradi pomanjkanja kadra). Ali je normalno, da toliko časa po operaciji ni pregledan z umcg preiskavo? Kaj menite zakaj prihaja še do infektov po operaciji, kje je lahko vzrok?

Ali je možno, da bo po operaciji leva ledvica bolj delovala, da se bo funkcija izboljšala?

Hvala za pojasnila.

 

Za preprečevanje okužb sečil (zaščitni odmerek) odmerjamo Nitrofurantoin 1 mg/kg/dan, torej za 14 kg ot5roka 14 mg na dan. Ker ima sirup 25 mg/5 ml, je odmerek 2,8 ml sirupa – torej 3 ml  (ni jasno, o čem pišete, saj omenjate mg dnevno, običajno ne prepdpisujemo v mg in ne prepuščamo, da starši računajo odmerek v ml).

Algoritem sledeenja je predpisan, kako pa se kontrole lahko izvedejo, je odvisno od več dejavnikov. Vsekakor je potrebno, če še prihaja do vnetij.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za pojasnila. Se oproščam, sem se zmotila pri pisanju enot ml, ne mg. Vem, da ste zato zdravniki, da predpisujete odmerke, samo žal kot vidite iz napisanega – nekdo predpiše 5,5 ml, nekdo 3 ml, nekdo, ki je zato najbolj odgovoren pa sploh ne predpiše količine – sem kot starš zelo zmedena kaj je tisto pravo za mojega otroka, da ne bo premalo in po nepotrebnem preveč antibiotika. Žal se moram zanimati na vse konce, da dobim pravi odgovor.

Razumem, da so preiskave odvisne od več dejavnikov. Vendar bi vas prosila za pojasnilo kakšen je algoritem sledenja po operaciji?

Ali je na vprašanje o funkciji ledvice in možnem izboljšanju nemogoče odgovoriti in zato niste odgovorili? Namreč rada vem ali se lahko upa na izboljšanje ali pač ne.

Hvala vam za pojasnila.

 

Po operaciji nefrolog sledi otroka skontrolnimi pregledi, UZ trebuha, po potrebi prieskavami ledvične funkcije.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close