Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Nimam občutka koliko hrane in kalorij je na krožniku

Nimam občutka koliko hrane in kalorij je na krožniku

Spoštovani,

ali mi veste prosim povedati, kako lahko, če jem zunaj, ugotovim, koliko približno hrane je na krožniku? Npr. koliko dobiš krompirja, riža, prosene kaše, ajdove kaše,… pri povprečnem obroku v gostilni? Pa po volumnu – katera hrana ima manjši in katera večji volumen pri enaki masi?

Zanima pa me še, ali se vsebnost kalorij, ki je napisana na embalažah žitaric, ki jih je potrebno kuhati, nanašajo na surova ali na kuhana živila? Žitarice se namreč kuha v vodi (npr. razmerje 1¸ del žitarice : 3 deli vode). Isto velja za polento, zdrob, tudi makarone, špagete… Ali torej upoštevam npr. 300 kcal na 100 g surovega ali kuhanega živila? Kaj pa stročnice? Tudi te nabreknejo v vodi, ko jih najprej namakaš, potem pa še kuhaš. Ali je na embalaži napisano št. kalorij na surovo težo ali na kuhano težo?

Ojla Mačka,
Kar se tiče ocenjevanja količine hrane v gostilni bi rekla, da niti ne poskušaj 🙂 Zakaj? Ker tudi če boš vedela da imaš npr. 200 g pire krompirja, tudi približno to ni samo krompir, ampak še smetana, maslo,… Skratka, jedi v gostilni so (ponavadi) mastne, zato da so dobre.
Tudi količine je težko zadet – rabiš kar nekaj “treninga”, da veš na uč, koliko je kaj. Jaz sem naredila poiskus in sem 14 dni vse kar sem pojedla vnesla v aplikacijo in prej seveda stehtala. Zamudna vaja, ampak vredna vsake minute! Ker potem šele vidiš kaj dejansko poješ. Pri solati npr. Sama solata in piščanec je cca 150 kcal, ko dodaš olje se pa začne 🙂 če je to 1 žlica je cca100 kcal, če kar vliješ je takoj 200.. In ko pečeš piščanca…takrat sem jaz vse vnašala. Da ne govorim o kakih kupljenih zadevah.

Kar se tiče kcal na embalažah, so ponavadi kalorije suhe teže – 100 g suhih makaronov je cca 300kcal. Ko vnašaš v aplikacije imaš ponavadi obe opcije, moraš izbrat pravo, ni vseeno.

No, upam da sem ti odgovorila…

New Report

Close