Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nihanje temp.

Nihanje temp.

Pozdravljeni,

brskam po forumu in spletu, a ne najdem odgovorov na svoja vprašanja, in sicer …

Prejšnji teden (v sredo) bi morala biti moja 6-mesečna hči cepljena, vendar je bila pri pregledu nerazpoložena, prav tako pa je urin pokazal povečanje levkocitov, zato sem prosila pediatrinjo, ali ji lahko za vsak primer izmeri vročino. En termometer je pokazal 38,1, drugi pa 37,6. Bila sem začudena, prav tako pediatrinja, saj deklica ni delovala vroče. Rekla je, da verjetno preboleva kakšno virozo in pri tem se je pregled končal, doma pa sva s partnerjem začela razmišljati, kako dolgo že ima povišano temperaturo, pa midva tega sploh nisva opazila (zadnja 2 tedna je tudi bila malo manj budna kot sicer, bolj nemirna ponoči, kar sem pripisovala zobkom, obdobju hitre rasti …). Namreč, pri deklici sva že pred meseci opazila, da ima zelo vroče lasišče, ko sva izmerila temperaturo, je ni imela. Kasneje sva pri starejšem še vedno predšolskim sinom ugotovila, da termometer (čelni/ušesni) ne kaže prav, hčeri pa nisva več merila temperature, pač pa sva vroče lasišče in občasno tudi čelo pripisala vročemu poletju.
Prejšnji teden sva tako kupila nov termometer (čelni), s katerim ji zdaj (priznam, da pretirano, ampak me res skrbi) merim temperaturo, ki v roku 15 minut kljub mirovanju zelo niha: od 36,9 do 37,5.
1) Vem, da lahko temp. niha, ampak ali je normalno, da v tako kratkem roku in v mirovanju? Pa da je 37,7 in čelo ni vroče? Se pa ponoči občasno tudi poti, čeprav ima en sloj oblačil in tanko bombažno odejico.

Če termometer usmerim višje na čelo ob lasišče, lahko pokaže 37,4 ali pa 38.
2) ALI je to normalno, da je na različnih delih glave pri dojenčkih druga temperatura? Pri sebi sem preverila, da je odstopanje zgolj za 0,1 stopinjo, ne pa za celo stopinjo! Temperaturo sem ji izmerila tudi pod pazduho, da bi preverila pravilnost termometra (pod pazduho 37, na čelu 37,3).
3) Kako je v takem primeru z odhodom na zrak?
4) Ali bi bilo mogoče, da smo jo poleti ob vročinskem valu pregreli (za 3 dni smo šli na morje in en dan je res veliko spala, pleničke so bile manj polulane, dva dni potem je bila manj razpoložena – sicer je nismo izpostavljali soncu, bila pa je v vozičku košari) in bi se ji center za regulacijo temperature kaj porušil?

Je pa tri tedne nazaj njen brat prebolel vnetje oči, zdaj je tudi doma zaradi kašlja, pritiska v očesih, a vročine nima, zato je pediatrinja sklepala, da se je česa nalezla od njega, a naju vendarle skrbi, da je kaj drugega.
Zadnja dva meseca se ponoči zbuja na eno uro (ne pretiravam), ampak sem mislila, da so zobki ali pa je žejna ali pa si zgolj želi moje bližine, zato jo vedno podojim. Ko grem spat, pa jo (ko se ponovno zbudi) vzamem k sebi in se mi zdi, da potem malo bolj mirno spi. Nekaj časa se je zbujala s cvilečim jokom, pa sva mislila, da jo muči zaprtost (kdaj ni kakala tudi po 5 dni).
5) Bi bil smiseln ponoven pregled urina? Se pri 6 mesecih na sistematskem pregleda tudi kri?

Porod je bil v redu, porodna teža 3270 g, dojena; sprva je lepo napredovala v teži, od zadnjega pregleda pa je nekje na spodnji meji (4 in pol meseca: 5900 g in 61,5 cm; 6 mesecev: 6560 g in 64 cm); do uvajanja GH je veliko polivala; pri 5 mesecih in pol sem začela z uvajanjem goste hrane. Trenutno sva na zelenjavno-krompirjevi-mesni kaši + olje za kosilo (nekje 4 velike žlice poje, potem jo še podojim).

Sicer se odziva na okolico, je radovedna, se smeji, zabava ob poslušanju petja, obrne se s hrbta na trebuh v obe smeri in obratno. Ko pase kravice in posega po igračkah, kroži v obe smeri. Me pa malo bega, ker nič kaj ne vokalizira: mogoče kakšen p, dolgi a, kakšen kreg, glasen smeh. Včasih je še vriskala, cvilila, zdaj pa to kar pogrešam.
6) Bi me moralo to kaj skrbeti?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore in za vašo prijaznost ter čas.

P. S. Vprašanja sem oštevilčila – upam, da bo to kaj olajšalo odgovarjanje na (mogoče tudi malo čudna) vprašanja.

Čev tako kratkem času pokaže termometer razliko tudi do 1°C in pri tem nismo gotovi ali gre za povišano temepraturo ali ne, je bolj kot to, da dejansko temperatura tako hitro narašča ali pada težava v meritvi oz. napravi.
Najbolj natančni so alkoholni termometri, s katerim merimo po starem, pod pazduho, ki pa jo moramo prej dobro osušiti. Brezkontaktni termometri lahko pokažejo zelo varljive meritve in ravno pri nizkih tempraturah (kajti visoke zagotovo otipamo tudi sami) nam lahko povzročijo dodatne skrbi.
Glede na najdbo levkocitov v urinu je podatek o povišani tempraturi pomemben, zato svetujem meritve 3-4x dnevno in v primeru tudi nizko povišane (37,5 ali več) ponovni pregled pri zdravniku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close