neznosno življenje ob močnem vetru
Pred nekaj meseci smo se preselili na “deželo”, kjer gradimo hiško. Lokacija je idealna: mir, narava, nobene prometne ceste blizu, redka poseljenost, prijazni sosedi, skratka brez pripomb. Je pa ena stvar, ki me grozno moti, zaradi katere sem pogosto slabe volje in se sprašujem, kako bom lahko tukaj srečno zaživela. Slišati bo morda bizarno, ampak zame ni. Veter, močen veter, ki piha vsak dan, brez izjeme, od jutra do večera, vse letne čase. In ne, ne živim na Primorskem, kjer je to nekaj običajnega, temveč na SV Slovenije. Ne morem in ne morem se sprijaznit s tem vetrom, saj sem človek, ki je rad veliko zunaj, poleg tega pa imam tudi majhne otroke, ki se zunaj radi igrajo. V tem trenutku, ko je zunaj sonce in kakšnih 25 stopinj ter idealno, da bi bil človek cel dan zunaj, tukaj tako močno piha, da je to nemogoče. Na začetku sem še mislila, da je pač vreme trenutno bolj vetrovno in bo že minilo, pa ni. Dež, sonce, oblačno, jasno…vedno piha. Včasih bolj, včasih manj, ampak dejstvo je, da ni nikoli brezvetrje. Tega res nisem vajena, saj sem do zdaj živela v krajih, kjer je bil veter tako postranska zadeva, da ga niti opazila nisem. Imam tudi dojenčka, ki ga sploh ne morem zunaj vzeti ven iz košare vozička, saj je edino tam vsaj malo zaščitem pred vetrom. In to me iz dneva v dan vse bolj mori. Ko se zbudim in pogledam skozi okno, ter vidim krošnje ogromnih dreves, ki se zibljejo sem in tja, postanem slabe volje. Prijatelji mi pravijo, da se bom že navadila tega vetra, ampak jaz močno dvomim v to. Pa saj bi lahko še pisala in pisala, ampak nima smisla. Predvčerajšnjim, ko ste se ostali potili v kratkih rokavih, smo bili mi oblečeni v dolge trenirke in tople flise ter zmrzovali, ker je tako mrzlo in močno pihalo. Za znoret, dobesedno! Zanima me, če ima morda kdo od vas podobno izkušnjo. Saj vem, da težave s tem ne bom rešila, mi bo pa morda malo lažje.
Izkoristi ta veter, da ga pretvoriš v koristno energijo s kakšno manjšo vetrnico (ali več njih), da ti nap. ogreje sanitarno vodo.
Mnogi bi bili srečni, da živijo na taki lokaciji z zastonjsko energijo 😉
🙂 V SV Sloveniji je močen in pogost veter? Verjetno hočejo zato tam postaviti toliko vetrnih elektrarn.. 🙂
No, očitno ste na gričku, ki je za povrh odprt na vse strani. Za začetek posadi drevje, bo vsako leto bolje.
Zdaj čez zimo se za pol leta preseli v vipavsko dolino (ali vsaj nekam drugam na področje Burje), pa boš videla, da v SV Sloveniji praktično sploh ne piha 😉
Ja, to je eden od pomembnih podatkov za izbiro lokacije domovanja – veter, kako močan je, kako pogosto piha in v katero smer. Je modro preveriti lokacijo pred nakupom.
Če menjava lokacije ni več mogoča, potem so tukaj nasveti, kako se zaščititi pred vetrom – okoli hiše posadi več pasov sadnih dreves (na močnih podlgah, da bodo zrasla velika). Poglej si na netu kaj o protivetrnih pasovih. Pomagajo tudi pasovi grmovja – lahko okrasnega ali pa koristnega npr. maline, leska, ribez…Morda boste vrt in hišo najboljše zaščitili z visokim kamnitim zidom – to delajo npr. v angliji, kjer je vleiko mrzlih vetrov, pa pri nas na krasu..
Za bivanje zunaj pa si naredite zavetne hišice na terasi – iz trstike, ki malo spušča veter in ga ustavlja. Za mrzli del leta pa bo nujen zimski vrt.