Neznosno srbeč nos, srbenje oči, krči v trebuhu pri 5 letniku… so lahko vzrok alergije?
Pozdravljeni.
Pri petletnem sinu že nekaj tednov opažam, da ga neznosno srbi nos, velikokrat si menca oči in praska se po vsem telesu (pretežno glavi, hrbtu, rokah in nogah). Tega sicer ne počne ves čas, ko pa, je pa videt, kot da ne more nehat. Sicer je slabo ješč. Čeprav izraža željo po hrani, a ko nekaj poje, pogosto toži, da ga boli trebušček. Paše pa mu sladoled (pravi, da zato ker je mrzel). Pogosto ga tudi mučijo vetrovi… Zanima me, ali je to lahko znak kakšne alergije?
Glede praskanja sem že govorila s pediatrinjo, ki mu je predpisala kremo za suho kožo, kar sicer malo ublaži zadeve, a praskanja ne odpravi. Srbenje nosu in oči pa je šele pred kratkim postalo tako pogosto, da ga dejansko moti in da smo opazili, da nekaj ne more bit v redu.
Ob tem moram osvetliti tudi njegovo zgodovino. Januarja je namreč zbolel za poststreptokoknim glomerulonefritisom (najbrž kot posledica netipične angine, ki ni bila pravočasno zaznana in zdravljena). Glomerulonefritis je sicer uspešno premagal (en mesec je bil hospitaliziran in še vedno ima kontrole krvi, urina in tlaka), kot posledica pa je ostala rahla sideropenična anemija (vrednost Hb je 104). Tri mesece po zdravljenju je prejemal Enap (1,5 mg) zaradi povišanega pritiska, vitamin D in železo Ferrum Lek. Po ozdravitivi (maja) je bil še operiran na mandljih, žrelnici in v ušesih so mu naredili luknice, vendar cevk ni bilo potrebno vstavljati.
Precej je bledoličen, s podočnjaki, pogosto mi deluje nemiren, utrujen in razdražljiv. Do tega zapleta z glomerulonefritisom je bil precej zdrav otrok, če ga primerjam z vrstniki, čeprav težave podočnjaki in neješčnost se pa že vlečejo kar kakšni dve leti. Seznanjena sem s tem, da okrevanje po takšni bolezni traja dolgo časa, vseeno pa mi to nervozno praskanje in krči v trebuhu, ne dajo miru.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.