Nezadovoljstvo s samo sabo
Zdravo,
že vse življenje me muči en hud problem. Nikoli nisem zadovoljna s tem, kako izgledam in kar naredim. Če zdaj pogledam nazaj, ni bilo nikoli tako hudo, kot se mi je zdelo.
Že v osnovni šoli (nisem imela veliko prijateljev, ker sem zelo sramežljiva in zaprta vase) sem se imela vedno za debelo deklico. Ko zdaj gledam stare fotografije (stara sem 25 let), sem bila čisto povprečna. Občutek, da sem debela me spremlja že vse življenje in mislim, da je povezan s tem, da so me doma vsi zafrkavali, ker nisem bila tako suha, kot moja sestra. Ker vedno mislim, da vsi gledajo moje obline, se v družbi ne morem sprostiti. Moja največja želja je, da bi bila družabna in bi se drugi radi družili z mano.
Problem se še potencira, kadar se (prav zaradi nesigurnosti vase in mojih dvomov o tem, da me lahko ima kdo rad) razidem s fantom. Takrat imam občutek, da me nima nihče rad in da se tudi ne more zgoditi, da bi spoznala novega človeka, ki bi me ljubil. Kje pa naj ga spoznam, ko pa ne hodim nikamor, ker se mi pač zdi, da sem ljudem v breme in da nisem zaželjena.
Tudi v službi imam vedno občutek, da neke stvari ne bom mogla narediti, čeprav sem na delovnem mestu že dve leti (odkar sem diplomirala na Ekonomski fakulteti) in so zadovoljni z mano.
Kako naj torej premagam to mojo “zafrustriranost”, stalno sem depresivna, ne znam se pogovarjati z drugimi ljudmi.
Hvala,
Alenka
Spoštovana Alenka,
povsem jasno je, da se sami ne morete kar tako priključiti neki družbi, zato vas mora vanjo nekdo vpeljati. Angažirajte za to delo znanca,da vas bo predstavil in potem odšel.Videli boste, da”plavanje ” v novem okolju.sploh ni tako težko, kot bi si sprva mislili.Če zajema vaše počutje že znamenja socialne fobije ( o tem smo se na forumu v zadnjem času že kar dobro razpisali, se oglasite pri psihiatru.