Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nevtropenija pri dojenčku?

Nevtropenija pri dojenčku?

Pozdravljeni,

zanima me ali ste mnenja, da ima naša punčka (8 mesecev) nevtropenijo? Namreč prejšnji teden je prebolevala 6.otroško bolezen (kot po knjigi – 3 dni vročina, nato upad in izbruh izpuščajev v četrtek). V četrtek smo se vseeno pokazali pri zdravnici, ki je pregledala kri in nam dala navodilo da se v primeru visoke vročine čez vikend pokažemo pri dežurnem. Dala nam je tudi izvid, kjer je zapisala nevtropenija, omenila je tudi, da je bolje da se ne zadržujemo v zaprtih prostorih, med bolanimi itd..

Za danes je naročila ponoven pregled krvi, sama je cel teden odsotna tako, da je bila na voljo nadomestna zdravnica. Po pregledu izvidov je bila začudena, da nam zdravnica že ni predpisala kakšnega železa in da je potreben pregled pri hematologu, saj je verjetno nevtropenična in anemična (dobili smo tudi napotnico za UKC ). Vrednosti so sicer narasle, ampak me vseeno zanima ali me more skrbeti za mojo punčko?

izvid z dne 22.2: WBC 4,8, LY 74,5, MO 12,2, GR 13,3, LY# 3,6 , MO#0,6, GR#0,6, RBC 4,10, HGB 106, HCT 345, MCV 84,2, MCH 25,8, MCHC 306, RDW 14.6, PLT 202, MPV 6,9,
PCT 140, PDW 17,0

izvid z dne 26.02: WBC:8,7, LY 78,5 , MO 7,7 , GR 13,8, LY# 6,8, MO# 0,7, GR# 1,2, RBC 4,34, HGB 111, HCT 362, MCV 83,5, MCH 25,5, MCHC 306, RDW 13,8,
PLT 372, MOV 6,8, PCT 255, PDW 17,5

Drugače je punčka spet živahna (prejšnji teden jo je vročina malce zdelala), normalno je, 3-4x na dan imava gosto hrano ostalo AM.

Že vnaprej se vam resnično zahvaljujem za vaš čas in odgovor,

Zaskrbljena mamica

Zadnji izvid kaže le blago nevtropenijo, absolutno število nevtrofilcev je 1201. Prvi izvid je pokazal težjo nevtropenijo. Vendar pediater z izkušnjami dobro ve, da je to del klinične slike 6.infekcijske bolezni, da to spontano izzveni v tednu (kar se je tudi zgodilo) in da v tem obdobju svetujemo samo izogibanje stikov z bolnimi, ker otrok nima obrambe pred bakterijskimi okužbami. Takojšnja napotitev k hematologu ni potrebna, pa tudi hemoglobina (torej morebitne slabokrvnosti) ne ocenjujemo med prebolevanjem bolezni. Hemoglobin 111 (zadnji izvid) tudi ne štejemo kot slabokrvnost.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Resnično se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor,ste me pomirili. Naslednji teden imamo rezerviran dopust v termah,ali nsm ga odsvetujete,(tudi,če punčka ne bi šla v vodo)? Prvič slišim namreč za to diagnozo in sploh ne vem kaj bi bilo najbolje v takem primeru.

Hvala in lep dan

Število nevtrofilcev se sicer zvišuje in ta trend običajno zadostuje. Lahko pa se dogovorite za še eno kontrolo krvi, da bo število nevtrofilcev res normalno. Potem ni več bojazni, da bi otrok kar tako staknil kakšno hujšo okužbo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close