Nevrodermitis
Zdravnica nam je na zadnji posvetovalnici postavila diagnozo nevrodermitis. Punčka je stara 3 mesece in prej nismo imeli nobenih težav. V zadnjem tednu pa je dobila izpuščaje po obrazu in lise po vratu. Dobili smo tudi kremo na osnovi olivnega olja in to je vse. Zgleda, da jo to izredno srbi in se non stop praska po obrazu.
Kakšne druge kreme za preprečevanje srbenja ali omilitev tega nam ni dala. Tudi, ko sem predlagala testiranje za alergene, je rekla, da je prehitro in počakajmo, kako se bo bolezen nadaljevala. Mislim, da zaenkrat hujše ne more biti, saj je v obrazek rdeča in ima polno pikic, po vratu pa rdeče fleke.
Kako naj omilimo srbenje in kam naj se še obrnemo, da se bo stanje izboljšalo. Kakšne preiskave še naj predlaga naši zdravnici, da se bo stanje premaknilo iz mrtve točke.
Ali ste tiste, ki dojite imele hipoalergensko dieto??
Pozdravljena,
kot prvo zahtevaj napotnico za Pediatrično kliniko – alergo. amb. v Lj. na Vrazovem, kjer vama bodo predpisali ustrezen antihistaminik, v obliki sirupa ali kapljic. le to naj bi bila stalna terapija proti srbenju. Je pa težko omiliti stvar le s tem, najbolj pomaga ustrezna nega kože in seveda stroga dieta. Če dojiš, moraš vsekakor na dieto brez vseh konzervansov, mleka, jajc in vsega umetnega, svinjine itd. V amb. imajo pripravljene spiske živil v ta namen. V kolikor sta na umetnem mleku, priporočam, da opravita pregled čimprej, saj bosta na podlagi potrjenih testov na alergijo, tudi dobili rp. za Pregomin ali Pregomin As. Vsekakor – čimprej, ne čakati, vstrajaj, saj se zadeva le stopnjuje in ne izzveni kar tako.
Dobronameren nasvet iz prve roke…. jaz sem na žalost pri svojem otročku čakala ob takem stanju celih 7 mesecev, pa bi mu lahko prihranila marsikatero muko, če bi le ustrezno reagirala.
Srečno!
Pojdite na testiranje. Mi smo po 1 mesecu čakanja dobili odgovor, pozitivno jajce, mleko negativno. Sicer se tudi moja praska po obrazu in Bepanthen čisto lepo pomaga. Žal pa ne pomaga na zapestju kjer se spraska do krvi (alergija). Tam žal deluje samo Elokom. Mi smo isključili tudi vsa “pikajoča” oblačila (volna, poliakril, flis…) ker jo je to tudi dražilo. To nam je sicer tudi zdravnica svetovala na alergološkem. Opazili smo tudi to, če pride kdo na obisk silno naparfumiran ali namazan s kakšnimi kremami ali z volnenimi oblačili in deklico stiska k obrazu je čez nekaj časa flekasta in še srbi jo. To so naše iskušnje.
Koliko pa je stara vaša hčerka? Kakšne težave je imela, da jo je zdravnica poslala na testiranje, ker naša se na vse načine upira. Kaj pa Elokom, ji ga je predpisala na recept ali se dobi v prosti prodaji?? vem veliko vprašanj, ampak se res še lovimo in sva oba z možem že čisto panična, kaj naj še narediva, da bodo fleki izginili in da s ne bo več praskala.
Ali imajo otroci pri nevrodermitisu takšne težave vedno ali se stanje tudi izboljša ter fleki in pkice izginejo, ko se ugotobi alergen in se ga otrok izogiba?
Glede na to, da še dojim, se bom seveda poizkušala držati hipoalergijske diete, vendar je kar hudo se izogibati vseh alergenih stvari, ki so tam napisana, ker ne vemo na kaj smo alergični. Sčasom bom seveda ugotovila, kdaj se stanje poslabša, ampak mi je res hudo gledati našo punčko, kako se praska.
Tudi jaz predlagam,da poizkusite še z dieto,samo razne kreme res ne pomagajo saj čim jih nehaš uporabljati se spet poslabša .Če se dojite poskusite najprej z mlekom in mlečnimi izdelki,citričnim sadjem,jajci,svinjino črtajte z jedilnika,seveda vse postopoma,teden za tednom,potem boste videli ali je alergija na živila ali nevrodermatitis. Testiranja pri tako majhnih so lahko lažno negativna ali pozitivna,želim vam čimmanj neprijetnosti v zvezi z dieto na začetku je res šok potem pa ugotoviš,da sploh ni tako nemogoče pripraviti jedilnike.
Mi smo zdaj stari 9 mesecev. Elokom se dobi na recept in je “strup” s katerim si zares ne želiš otroka mazat, ampak posežeš po tem ko je res hudo. Jaz sem na zapestju in prepogibih na nogah deklice opazila suho kožo že kakšnih 3 tedne po porodu. Zadeva se je samo slabšala in ko je ugotovila, da se zna praskat, se je do krvi. Potem smo šli k pediatrinji in nam je dala napotnico, potem traja en mesec da dobiš datum za testiranje in en mesec za rezultate… Kar takole na slepo bit na dieti je težko. Jaz sem zdaj dober mesec brez jajc, mleka in seveda še vsega kar paše zraven in je težko, se pa da navadit. Predvsem se da, če veš kje je vzrok. Morda bi poskusila za začetek črtat jajca in potem če ni nič bolje še mleko in ostalo.
Pred nekaj meseci sem bila v enakem položaju. Če imaš čas, preberi nekaj starih postov. Pediatrinja bi morala dati napotnico za dermatologa in alergologa, čeprav je kar sama postavila diagnozo (atopijski dermatitis – nevrodermitis je zastarel izraz). Jaz sem na začetku slepo verjela zdravnikom in upoštevala njihova navodila, pa je bilo vsak dan slabše. Tudi nas niso dali na testiranje. Nato smo pristali v bolnici, ker je bilo že katastrofalno.
Moje ugotovitve:
1. ZDRAVNIKI ZDRAVIJO SAMO POSLEDICE IN NE IŠČEJO VZROKOV (ČE PA JIH, OBIČAJNO NEUSPEŠNO)
2. ZA IZBOLJŠANJE JE NA ZAČETKU POTREBNA STROGA DIETA.
3. ALERGENE NAJBOLJE DOLOČI BICOM NAPRAVA, SAJ LAHKO TAM TESTIRAJO PO 100 IN VEČ VZORCEV, MEDTEM KO ZDRAVNIKI KVEČJEMU 12 NAENKRAT.
4. BIORESONANCA RESNIČNO POMAGA (NA NOVIH KRVNIH TESTIH JE OBČUTNO NIŽJA VREDNOST CELOKUPNIH IGE)
5. RAZNE KREME (ZDRAVILA) SO DOJENČKU ŠKODLJIVE IN JIH UPORABIŠ LE, KO JE NEIZOGIBNO: HORMONSKE (ADVANTAN, ELOCOM) TANJŠAJO KOŽO, ELIDEL, PROTOPIC BI NAJ BILA KANCEROGENA
6. KOŽNO IN KRVNO TESTIRANJE STA DOBRA ZARADI DVEH STVARI : PODALJŠANJA PORODNIŠKE IN PREJEMANJA DODATKA ZA NEGO OTROKA, ZATO VZTRAJAJ, ČEPRAV SO REZULTATI NA KOŽI POGOSTO LAŽNI.
7. FENISTIL KAPLJICE IZBOLJŠAJO STANJE, NE POMAGAJO DOLGOROČNO.
8. PREJ, KO SE SPRIJAZNIŠ IN BOLEZEN (VKLJUČNO Z DIETO) SPREJMEŠ, LAŽJE JE.
Pediatrinja nam je rekla, da je BICOM larifari, pri naslednjem pregledu pa ostrmela zaradi izboljšanja. Alergologinja je trdila, da so otroci zelo redko alergični na pšenico (bicom test), potem pa ga vseeno testirala in je bil pozitiven rezultat.
KAKORKOLI SE BOŠ ODLOČILA, VELIKO USPEHOV IN POZITIVNEGA RAZMIŠLJANJA!
Nevrodermitis postane način življenja. Izločevalne diete so stalnica. Zdravniki se sicer trudijo odkriti vzroke poslabšanja, vendar so starši tisti, ki so z otrokom 24 ur. Zato vas zdravnik nenehno sprašuje, kaj je otrok jedel, s čim ste prali perilo, ima puh v odeji, imate preproge v stanovanju, mogoče živalske kože, pa zavese, je otrok doživel stres, je bil bolan, se je mogoče gibal na mrazu? Vzrokov poslabšanja je nešteto in vsak bolnik je sam svoj. Starši “doktoriramo” iz opazovanj in beleženj poslabšanj pa tudi izboljšanj. Ozdravitve pa ni!
Simptome lahko le lajšamo. Prej, ko se sprijaznimo s tem, lažje nam bo organizirati družinsko življenje.
mamalina
Jošt je star 10 mesecev in že dobrih 7 mesecev se bodemo s to trdovratno boleznijo. Pri sedmih mesecih so krvni testi pokazali alergijo na kravje mleko in jajca (prejšnja testa sta bila negativna, šele tretji je pokazal močno alergijo na jajca).
Imam prijateljico pediatrinjo – alergologinjo, ki ji popolnoma zaupam, a žal ne pridemo na konec. Stanje se za krajši čas izbolša (ne popolnoma), pa spet izbruhnejo izpuščaji. Uporabljam cinkovo kremo za obraz in TriXero za nego. Zdaj sem dobila tudi Elidel (je brez stranskih učinkov). Za srbenje sem mu dajala kapljice Fenistil, ki sva jih zamenjala za sirup Claritine.
Jaz še dojim in dodajam hipoalergeno mleko Pregomin. Držim se stroge dijete, pišem dnevnik, da bi kakšno ugotovitev dodala še sama, a se vrtim v krogu. Zima, mraz, suh zrak centralne kurjave stanje bolezni zelo poslabša, tako, da ni moč pričakovati popolnega izboljšanja – počakajmo na pomlad.
Celo jesen smo obiskovali ambulanto za bioresonanco, do popolnega izboljšanja ni prišlo, mogoče je bilo malo bolše. Dobila sem upanje in sled, česa se morava z Joštom izogibati. Zaupanje me je pa delno minilo, ker se krvni testi niso ujemali z bioresonančnimi (ti niso pokazali alergije na kravje mleko in jajčni rumenjak). Prišla sem na mrtvo točko. Slepo zaupati samo tej metodi ne obrodi sadov.
Mislim, da je treba kombinirati medicino in alternativo, vsekakor je dijeta tu bistvenega pomena, pa seveda ČAS – upajmo, da bodo alergije našim otrokom izzvenele. Moje solze so se že posušile, duša še boli (težko je gledati nemirnega malčka, ki se ves čas praska), ampak s pozitivnostjo in ljubeznijo nam bo uspelo.
zdravnici predlagajet da vzame kri za testiranje na alregene,če sumite kako hrano (mleko, jajce, piščančje meso,..) ji to takoj povejte, tako se bo lahko odločila na kaj testirati, sicer je težko in vas mora poslati k alregologu. pri tako majhnih otrocih se pric testiranje ne dela. če pa zdravnice ne boste mogli prepričati da da vsaj napotnico za alergologa, obstajajo tudi samoplačniške amb.
diagnoza nevrodermitis je pogosta pri dojenčkih, pa ne gre vedno za alergijo.
če ste to bili pri pediatrinji, takoj zahtevajte napotnico za dermatologa ali alergologa. pri nas so tako packali 1 leto, dokler ni naša punčka dobila ne ranice še infekcijo. na otroški dermatološki v LJ sem srečala mamice z 1 mesečnimi dojenčki, tako da ni to omejeno s starostjo. moram pa pohvalit dr. Dragoševo, ki se nam vedno zelo posveča, vedno išče nove in nove rešitve in se nasploh posveti otroku in staršem. zares pohvale vredno!!!vedite, da morate biti zelo vztrajni in zahtevati svoje, pa ne se dati odpraviti. srečno!!!!