Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Neuspešno zdravljenje GERB-a

Neuspešno zdravljenje GERB-a

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanjem glede hudih težav z vračanjem želodčne kisline v požiralnik, s katerimi se soočam že leto dni. Težav s kislino ne občutim kot pekoč občutek oz. zgago, temveč imam v ustih nekoliko bolj grenko-kiselkast občutek, največkrat po zdravilih, ki jih trenutno jemljem. Slednje se pojavi pribl. dve do tri ure po obroku, včasih tudi prej. Okus v ustih spremljajo spahovanje (po obroku), občutek cmoka v grlu in hripavost. Kislino v ustih največkrat čutim skoraj cel dan tekom dneva, težave pa od dneva do dneva varirajo, ne glede na količino hrane, ki jo pojem.

Težave, ki so se sprva pričele natanko pred letom dni, sem po priporočilu osebne zdravnice sprva skušala blažiti z Acipanom 20 mg, vendar po mesecu in pol dni terapije do izboljšanja ni prišlo. Kmalu sem imela gastroskopijo, s pomočjo katere so diagnosticirali manjšo insuficienco kardije (diagnoza: GERB) ter svetovali, naj težave blažim z antacidi (svetovali so Noacid), ob bolj izrazitejših težavah pa naj jemljem Nolpazo 40 mg. Nekaj mesecev sem težave (tudi zaradi načrtovanja družine) skušala reševati zgolj s spremembo življenjskega sloga in se držala želodčne diete, vendar ker so se stopnjevale, sem po dogovoru z ginekologom in osebno zdravnico pričela jemati Nolpazo 40 mg. Zdravljenje je bilo po mesecu dni neuspešno, zato sem Nolpazo zamenjala z Ultopom. S slednjim se sedaj zdravim že 7 tednov, vendar do drastičnega izboljšanja še ni prišlo (po 4 tednih se je sicer pojavilo manjše izboljšanje, a so se težave sedaj zopet poslabšale). Naj omenim, da po kakršnihkoli antacidih dobim močan refluks, zato jih žal ne jemljem. Sicer trenutno dnevno jemljem terapijo z Ultopom (40 mg) in folno kislino (Tifol).

Glede na težave, ki jih imam, menim, da manjša insuficienca kardije ni edini vzrok. Zanima me, ali ste se že kdaj srečali s podobnim primerom in ali je mogoče, da je vzrok morda intoleranca na določeno hrano/zdravila, kar dnevno konzumiram, in je kislina posledica slednjega. Trenutno se držim zares stroge želodčne diete, poleg tega ne uživam mlečnih izdelkov, saj sem že nekaj let intolerantna na mleko.

Za kakršnekoli nasvete in usmeritve bi bila iskreno hvaležna, saj sem trenutno zaradi dolgotrajnih težav, ki jih neuspešno rešujem, zelo potrta in izčrpana, poleg tega pa me skrbi, da bi želodčna kislina po tako dolgem času pustila posledice na sluznici požiralnika.

Že vnaprej iskreno hvala za odgovor.

Spoštovana,

Metoda katera bi bolj jasno pokazala ali dejansko gre za refluks je ti, pH metrija ali pH impendanca. To je meritev kislosti v požiralniku ter določanje višine refluksa.
Po opisu vaših težav je res verjeten vzrok le refluks.
Omenili ste zdravljenje z Nolpazo in Ultopom. Priporočila glede odmerka so nekoliko drugačna kot ste do sedaj jemali. V primeru ti. extraezofagealnih simptomov, kot so hripavost, kašelj … se priporoča dvojni odmerek zdravila za vsaj 2 meseca. Se pravi vsaj 2×40 mg Nolpaze, Ultopa… 2 meseca, nato pa glede na simptome.
Endoskopist bi moral opredelit stopnjo GERBA (od A-D).
Določeni pacienti žal morajo redno jemati zdravila za zaviranje izločanja želodčne kisline. Pomembna je hrana katero jeste, pravilno hranjenje, počasi, prežvečit vsaki grižljaj ipd…
Seveda pride v poštev tudi kirurška terapija vendar le takrat ko so simptomi neobvladljivi z vsemi drugimi ukrepi.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close