Najdi forum

Nesramno obnašanje, popustili živci

Živijo, odločil sem se, da zadevo delim z vami in slišim vaša mnenja, o dogodku, ki se mi je zgodil pred kratkim. Namreč sem natakar, imam dokončalo ustrezno izobraževanje (gastronom-hotelir). Sedaj sem študent in delam preko m-servisa, tako kot 98 % mojih kolegov. Delo z ljudmi me zelo veseli, še posebej, če pridejo pozitivni ljudje in te še nasmejijo za povrh (večinoma stalne stranke, največje face pa so tujci). Vem, pa da potrebuješ živce za delo z ljudmi 100 ljudi 100 čudi, pravijo nekateri. In res, pred dnevi pride v kavarno starejši gospod, že malce ”pod gasom” in prosi za 2dcl vina. Prinesem mu vino, grem k drugi mizi, postrežem, na gospoda v bistvu pozabim, nakar se čez kakih 10 minut spomnim, da bi moral njegovo naročilo vpisati v računalnik. Gledam na kateri mizi sedi in gospoda nikjer samo prazen kozarec…. ok, ignoriram, ni škode za 2 dcl vina. čez dva dneva ponovno pride, sita pesem, tokrat sem moral zadevo plačati iz svojega lastnega žepa. Mine dan, delam jutranjo smeno, pride ta gospod okrog 10 zjutra, spet pod gasom in spet prosi za kozarec vina. Čez kako uro me prosi za račun, mu prinesem račun, nakar prične jokati, da mu nisem dal 2dcl vina, da je prestar, da bi plačal, da mu je avto zapeljal preko noge in da ne more plačati. Lepo mirno mu rečem, gospod vino prosim plačajte, že dvakrat ste pili zastonj, pa spet začne jokati, o svoji nogi in starosti in mu spet rečem, malo bolj strogo vino morate plačati, ker drugače bom jaz osebno v škodi in on zakriči NE. Vstane in se odgunca stran. Prvič v življenju me popade take vrste bes, grem za njim in ga ustavljam, gospod morate plačati in no joče o svoji nogi. Verejmite, da nehode sem povzdignil glas, morate plačati gospod. Vsi gostje so gledali, kaj se dogaja, verjemite zelo sramotno, ampak nisem hotel spet zaradi enega strička seči v žep. Nakar pride mimo kolesar in mi začne govoriti, kaj si mislim, zakaj mučim starčka, da me bo kdo po gobcu in bolj, ko sem govoril, da mora plačati popito, bolj mi je grozil, da me bo po gobcu, da nisem varnostnik. Odnehal sem in šel direktno k šefu in mu vse povedal, hvalabogu je zadevo razumel in ne bom oškodovan. Je pa res, da sem v dneh pred tem prejel veliko zlobnih opazk od tega gospoda, da sem glupi slovenac in take podobne. Vem, da sem ravnal napak. Kako bi vi ravnali v tem pripmeru? Upam, da mi vsaj eden kaj napiše, da si vsaj malo dušo umirim, čeprav so mi sodelavci govorili, naj se ne sekiram, a se, saj me boli, da sem slišal grožnje zaradi pravice, ki ni bila izpolnjena.

Želel si poskrbeti, da stranka plača, kar je pravilno in razumljivo je, da si nastopil bolj ostro, če zlepa ni šlo. Napako si naredil prvič in drugič, ko mu nisi zakasiral. Če bi mu prvič zakasiral, bi se takrat vse rešilo in verjetno tudi bolj mirno, ker ne bi imel v spominu, da si moral zanj nekoč že plačat. Drugič, ko bi pa prišel, mu pa itak ne bi vina več niti nalil, dokler ne bi plačal prve runde.
Tisti kolesar, ki ti je grozil, ni poznal zgodbe in je kot žrtev pač videl to stranko. V življenju se nonstop dogajajo taki nesporazumi, ko nekdo ne pozna ozadja neke zgodbe in prehitro sodi.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Naslednjič se takoj obrni na svojega nadrejenega, če neka oseba ne želi plačati.
Napaka je bila, da si mu popuščal, kar je tisti moški opazil in začel izkoriščati.

Jaz sem sicer ženska in ko sem v študentskih letih kelnarila, sem imela stroga navodila, da se nikakor ne zapletam v pregovarjanje z gosti, temveč samo direkt pokličem šefa oz. glavnega kelnarja in bo on presodil, kaj narediti.
V lokalih je to zelo neprijetna situacija, ker se ljudje pridejo tja sprostit, ne pa gledat take drame, kako se mlad, krepek natakar spravlja na nebogljenega starčka. Nadrejeni naj odloči, ali je to za poklicat policijo, saj gre za krajo, ali bodo pač človeka častili s tistim kozarcem vina in imeli mir. Z nerazumnimi ljudmi je težko priti na kraj.

Če bi bila jaz šefica, bi se s stričkom zmenila, da vsaka dva dneva dobi deci vina na račun hiše, ampak to je pa to.

Ti si nimaš kaj očitat, naloga nadrejenih je, da dajo navodila, kako ravnati v določenih primerih, da skrbijo za varnost svojih zaposlenih in za mir ostalih gostov. Ti si reagiral kot ogorčen človek, ki ne more razumeti, da nekdo gladko nekaj ukrade.

Prav si naredil.Pravila so za vsa enaka,vsak mora plačati , kar naroči in popije, četudi je star in tezko hodi. Ne zeni si k srcu,po opisanem sodeč tudi on ni kakšen dobrosrčnez, ki bi vsakogar obdaril,prej obratno.Opravljaj delo z veseljem še naprej, brez grenkobe v srcu.

New Report

Close