Nespanje pri 4 mesecnem dojencku
Lepo pozdravljeni!
Na vas se obracam, ker ze vec kot teden dni ne spimo (ne otrok, ne s partnerjem). Nas 4 mesecni otrok se zbuja na cca 45 minut. Cez dan spi zelo razlicno, odvisno od sprehodov (vedno zaspi). Zvecer se pa zacne prava kalvarija. Po vecerni rutini noce in noce zaspati (kljub znakom utrujenosti). Ko zaspi (v narocju, z guncanjem in psssss), je ura okoli 22h. Potem pa na vsakih 45 min stokanje, mencanje uck, vse dokler ga ne zdignem k sebi. Najprej malo stoka naprej, potem se pa hitro umiri in zaspi nazaj. In potem cez celo noc isti ritem. Zjutraj sva nenaspana tako jaz, kot moj otrok. Pred tem pojavom, je zaspal okoli 21h in se zbudil prvic ob 1.30h in nato okoli 3.30. Pa je spal do cca 6.30 – 7h zjutraj. Bila sva pri pediatrinji, katera mi je rekla, da ima otrok suho kozo. Predpisala mi je elidel, vendar ga ne uporabljam, ker je otrok 4 mesece star. Kupila sem negovalno kremo, s katero ga veckrat na dan mazem. A glede na to, da se otrok v mojem narocju hitro pomiri in zaspi nazaj, dvomim, da je kriva suha koza.
Lepo vas prosim za kakrsen koli nasvet.
Lep pozdrav,
Janja
Motnje spanja pri dojenčku so pogoste, pa vendar vzroka ni mogoče kar tako podati. Lahko gre za kaj prehodnega, urejanje ritma spanja, nemir zaradi srbenja suhe kože, mu je prevroče, je lačen (ker potrebuje več), ga date mogoče malce prepozno spat (ko kaže evidentne znake utrujenosti, je malce prepozno, saj težko zaspijo, ko so preveč utrujeni), ga kaj boli (tudi zobki, čeprav zgodaj).
Svetujemo redne večerne rituale, kopanje, umirjanje, kakšno uro pred tem, ko ima običajno znake utrujenosti. Spanje v primerno nepretoplem okolju, zatemnjeno, mirno.