NEškropljena jabolka-kako preveriti
Na tržnici prodaja moški več sort jabolk. Med njimi tudi sorto, za katero trdi, da niso škropljena (so precej dražja). Običajno kupim ta neškropljena jabolka.
Danes sem šla zopet k njemu. Ko sem ga vprašala, katera sorta je to, je rekel, da neka holandska. Perjšnjič (pred 14 dnevi) pa mi je rekel da so neškropljena jabolka neka stara domača sorta, ki je tako trpežna, da jih ni potrebno škropiti.
Ker sumim, da me človek nateguje, bi rada preverila, kaj jem.
Kje kontrolirajo škropljenost, a morda katera ve, prosim?
Hvala
jaz v raznorazne neškropljene zadeve ne verjamem … recimo mi imamo doma neškropljena jabolka … dokler se ne pozori nimaš pojma a bojo za jest al ne … lahko se zgodi karkoli ..
če pa nekdo živi od prodaje jabolk … je odvisen od tega … pa močno dvomim da se pusti presenetit naravi 🙂 to je moje mnenje.
na žalost pa ti s tisto drugo zadevo o kontroli ne znam pomagat 🙂
B.
Hmmmm, moj sosed (iz okolice Krškega) prodaja na tržnici jabolka. Pa da povem, da jih je do danes škropil že 5 x. Ja tudi meni neverjetno… ampak v dveh mesecih so bile jablane škropljene že 5 x. Kaj bo šele do jeseni. Vem pa zato, ker ima ogromen nasad nasproti naše hiše in moramo redno zapirati okna, ko škropi. (in otroka v hišo zapirati)
Občasno je bila na tržnici neka inšpekcija, ki je preverjala BIO zadeve. Kako je s tem danes – ne vem.
Jaz bi bila skeptična okoli neškropljenih jabolk.
Lp, Ela S
Samo stare kmečke sorte so neškropljene, zato je najbolje iti na dežalo in v stare sadovnjake, tam zagotovo ni škropljenja. Te stare sorte so npr.: bobovec, kanada, krivopecelj….Tudi moja hči ima na parceli, ki smo ji dali za gradnjo še tak sadovnjak, za katerega ji na kraj pameti ne pade, da bi ga podrla, ker ve, da bo imela otroke….