Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Neskončne težave z žrelom

Neskončne težave z žrelom

Spostovani,

ze 9 mesecev imam konstantno vneto zrelo. Najprej naj navedem nekaj kljucnih podatkov :
– 2016 zadnja gastroskopija, bp, razen manjsa hiatalna kila
-s slikanjem poziralnika sicer dokazan refluks
-letos opravljena ze dva orl pregleda, oba v grobem BP
-v sklepanju, da je kriv refluks, ze 3 mesece spim na zelo dvignjenem leziscu (kupila sem celo dvizno posteljo), povecala sem Emozul na 2×40 mg na dan in dodatno jemljem se Tametil. Jem zdravo, ne pijem kave, sem suha (53 kg), ne nosim oprijetih oblacil in skratka upostevam vse navodila pri refluksni bolezni. Spremembe ni.

Res sem ze obupana. Ker nobeni antirefluksni ukrepi ne pomagajo, iscem vzroke ze drugje. Nekako si ne predstavljam, da ob vecanju doze tablet (vcasih sem vzela tudi do 120 mg Emozula na dan), vsaj nekega ucinka ni.
Ranital, Rupurut, caji, Iberogast…vse to je enako brez ucinka.
Imam pa sicer zelo znizan zobni ugriz (sem v fazi sanacije zob), posledicno imam jezik precej casa nekako zapopan na nebo. Imam tudi tezave s celjustnim sklepom. Veckrat imam obcutek suhih ust in zrela, sploh, ce malo vec govorim. Sicer z zelodcem, poziralnikom nimam tezav. Niti ne obcutim grenkega okusa v ustih, niti vracanja kisline. Nikoli me ne boli grlo, le zrelo (ta del okoli jezicka na nebu). Nimam tezav s poziranjem, niti obcutka cmoka.
Veckrat se mi je ze tudi zgodilo, da zaradi vnetega zrela kar zbolim. Verjetno je ves cas, ker je pordelo, bolj dovzetno za okuzbe. Dobim tipicen prehlad – obloge bele, zamasen nos,….
Drugace diham bp, nos je na pregledu orl brezhiben. Edino vcasih ponoci cez usta.

Sem pa res obupana. Vsako jutro se zbudim, kot bi imela angino. Ne glede na tablete, dvignjeno spanje, lizem islandski lisaj, pijem zajbelj in slezove korenine…ni da ni.
Edinkrat, ko nimam tezav, je takrat, ko ves cas lizem kak bonbon ali zvecim zvecilni. Takrat ni pekocine. Samo, da to umaknem, spet isto.

Gre res lahko za tako neoblvadljiv refluks? Obupana sem ze razmisljala o operaciji, za katero gastroeneterolog vztraja, da vse prej, kot to. Zelo odsvetuje. Ampak tak nacin zivljenja me ze res spravlja napol v depresijo. Toliko truda, a nobenega izboljsanja.

Je lahko vzrok se kaj drugega sploh??

Hvala za Vase mnenje!
J

Spoštovani,

vaše težave so precej pogojene s stresom, zato vam operacija ne bo pomagala, kvečjemu poslabšala situacijo. Žal je med pandemijo korona virusa stresa še več, to je razumljivo. Zaradi stresa se izloča več kisline. Vse, kar začutite v žrelu (mrzlo, suh zrak, itd.), dojemate kot bolečino. Prav tako so povezane s stresom težave s čeljustnim sklepom oz. bolečine v tem predelu – zaradi napetosti žvekalnih mišic.

Morda imate tudi refluks žolčnih kislin (iz dvanajstnika nazaj v želodec in od tam nazaj v požiralnik vse do žrela). Na ta refluks zdravila ne vplivajo.

Prehlade in virusna vnetja žrela imamo žal vsi- otroci 10x na leto, odrasli vsaj 6x na leto. No, zdaj v času izolacije zaradi epidemije korona virusa pa ostalih prehladov skoraj ni.

Verjetno morate obvladati svoj stres in premagati depresijo – z mediatcijo, športom ali umetnostjo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close