Nerešljiva Bolečina
Pozdravljeni
Pred dvemi tedni me je v zadnjem spodnjem delu leve čeljusti začelo boleti, bolečina se je pojavljala v valovih (pol ure nič, 10 min silovite bolečine itd.) segala je pa od zadnjih dveh zob do čeljustnega sklepa, ušesa in včasih tudi na zgornjo čeljust. Istega dne sem odšel k zobozdravnici, ki mi je na sedmici levo spodaj odpravila globok karies, vendar bolečina (ob toploti se je celo povečala) ni ponehala zato sem jo naseldnji dan nazaj obiskal saj sem menil da je bolečina skoncentrirana v osmici, zobozdravnica je dejala da tam ni nič in mi ne more pomagati, ter me poslala na slikanje ortopana in popravljene sedmice.
Ko sem naslednjič prišel (takoj naslednji dan). Je bila mnenja, da bolečina najverjetneje izhaja iz neizraščene osmice ZGORAJ LEVO-tam me pa ni nič bolelo, predpisala mi je antibiotike amoksiklav, po 4 dneh jemanja ni bilo nič bolje, celo poslabšalo se je saj mi je v čeljustnem sklepu začelo pokati in preskakovati. Po ponovnem obisku pri zobozdravnici me je le ta napotila k zobnemu kirurgu, ki pa tudi ni ugotovil nič, in da neizraščena osmica zgoraj levo ni vzrok bolečin, dal mi je le vaje za čeljustni sklep in bil mnenja da bolečina izhaja iz enega izmed zobov mogoče zgoraj 5,6,7,.
Z izvidi sem se odpravil k svoji zobozdravnici, ki mi je nato odprla petico levo zgoraj-ki me je sicer bolela na dotik in odstranila živec ker naj bi bilo to treba slej ali prej storiti zaradi globokega kariesa od prej, vendar tudi 1 dni po temu so bolečine še vedno tu.
Sicer se same od sebe pojavljajo zelo redko – kar je glede na začetno stanje precejšnje izbolšanje, močno se poslabšajo ko si v usta dam toplo vodo na levo stran, boli me kar cela leva zgornja čeljust prostor med obema čeljustima, malo tudi spodnja čeljust, vse do ušesa. Tako da je bolečino težko točno določiti. Po odstranitvi toplotnega drežljaja bolečina mine po približno 1 minuti.
Sumim da je vzrok verjetno res eden izmed gornjih zobov, s katerimi sicer lahko normalno jem trdo, mrzlo, sladko, kislo hrano, le tople ne.
Še eno vprašanje, je normalno da zob kjer je bil živec odstranjen boli če ga potrkam s strani sicer je danes le prvi dan po odstranitvi.
Vem da je težko prihajati do zaključkov ob le napisanem in ne videnem, vendar mi bo vsako dodatno mnenje prišlo prav.
HVALA za odgovore in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
resnično je prek neta zelo nehvaležno postavljati diagnozo, ker za to niso dani pogoji. Žal brez kliničnega pregleda in rtg diagnostike ne želim podajati mnenja.
Boli lahko tudi zob “brez živca”, torej brez vitalne pulpe.
Srečno.