Neredni cikli – progesteron
Pozdravljeni,
od novemba 2023 imam neredne cikle, vmes ene menstruacije ni bilo, ostale menstruacije pa se pojavljajo na več kot 30 dni, kar prej nikoli ni bilo.
Zadnja menstruacija je bila 9.3.2024 in to najprej dva dni rdečega izcedka, nato tri dni popolnoma nič, potem pa normalna menstruacija, ki pa se je vlekla 13 dni s tem, da je bilo zadnjih 5 dni samo rozast izcedek v velikosti 3×1 cm.
Do danes pa naslednje menstruacije nisem še dobila čeprav čutim že nekaj dni, da bo kmalu.
Danes sem bila tudi na pregledu in viden je bil precej zadebeljen endometrij oziroma sluznica in sicer kar 13 mm, en jajčnik normalne velikosti, na drugem pa se je videlo, da je bila ovulacija, saj je bilo omenjeno neko rumeno telesce in zato je bil rahlo povečan.
Ginekologinja je sklepala, da bo po vsej verjetnosti ta menstruacija precej močna in da glede na neredne cikle, da mi verjetno primanjkuje progesterona v drugi fazi.
Danes sm dala kri za progesteron, AMH in ščitnične hormone, da vidimo kaj bo pokazalo. Naj povem, da sem pri 37. letih imela nizek AMH in sicer 0,81, verjetno je zdaj še nižji.
Stara sem 42 let.
Skrbi me, ker sem brala, da ob prenizkem progesteronu se pojavi potem estrogenska dominanca, kar pa moti stimulacijo celic in povečuje tveganje za raka dojk (katerega je imela stara mama), zato me skrbi ali imam zaradi pomanjkanja progesterona eatrogensko dominanco?
EStrogena pa danes nismo dali preveriti pa me zanima kdaj bi bilo najbolje, da preverim samoplačniško še to, v katerem obdobju cikla?
V primeru, da gre res za pomanjkanje progesterona ali priporočate le tega dodajati ali je sploh možnost da se cikli uredijo na neko normalno raven sami od sebe? Ali je to začetek menopavze?
Naj še povem, da še občasno dojim 2,5 leti statega otroka vendar zaradi tega nisem imela težav. Ali dojenje povečuje kopičenje estrogena?
OZiroma zanima me vaše mnenje glede situacije, ki se mi dogaja. Ne bi rada pa seveda predolgo imela preveliko estrogena, saj bi se s tem povečalo tveganje raka.
Sem pa prebrala tudi, da ženske ki imajo prej menopavzo imajo manj tveganja za raka dojk, saj se estrogen ne kopiči preveč. Nekje pa piše, da pomanjkanje progestorna (kar je tudi razlog za predmenopavzalno obdobje) sporži estrogensko dominanco. Kaj je sedaj sploh res?
Ali je bolje pustiti zadevo, da bo kar bo ampak s tem tvegamo estrogensko dominanco in povečano tveganje za raka ali je bolje takojšnje čimprejšnje zdravljenje z dodajanjem progesterona. Ampak s tem pa spet povečamo raka dojk, saj tako piše tudi v navodilih.
Lepo se vam zahvaljujem za vaše cenjeno mnenje.
Lep pozdrav.
jooooj! Koliko skrbi in razmišljanj po nepotrebnem! Ne berite snovi, ki je ne morete razumeti, ker zanjo nimate ustrezne podlage, povzroča pa vam seveda skrbi, ki vse temeljijo na nerazumevanju snovi, ki je preprosto ne morete razumeti.
Bom poskusil biti kar se da kratek in v nekaj stavkih povedati bistvo. Stari ste 42 let, kar pomeni, da vaši jajčniki niso več optimalno delujoči. Omenjate tudi dojenje, ki v osnovi na ciklus ne deluje ravno spodbudno, kvečjemu ga ovira. Vaš ciklus je torej moten in posledica te motnje so vsi simptomi, katere navajate. Za enkrat je še vse znotraj normalnih okvirov in ni nobenega razloga za skrbi ali strah. Za enkrat torej ne potrebujete nobene korekcije, ne progesteronske niti kakšne druge.