neravnovesje hormonov?
Spoštovani!
Konec julija, začetek avgusta prejšnje leto, so se mi prvič pojavile bolečine v spodnjem delu trebuha, temu je sledil rjav izcedek. Kakšen mesec sem nato imela mir, nato se je izcedek pojavil vsak mesec, trajal kakšen teden in izginil. Včasih celo 2x na mesec, po koncu M in pred začetkom M. Takrat kontracepcije nisem uporabljala.
Bila sem na ginekološkem pregledu, naredila mi je vaginalni ultrazvok, vzela bris. Na ultrazvoku je omenila samo malo pregrado ter tanko maternično sluznico. Naj omenim, da sem zelo razdražljiva, za vsako malenkost mi gre na jok (res malenkost!!!), prsi me bolijo že nekje tri mesece.
Od tega meseca jemljem KT Yasminelle, danes sem vzela 14. tableto. Začela sem 3. dan M, tako naj bi se izognila rjavim izcedkom. Pa glej ga zlomka, izcedek je prisoten že kake 3-4dni, vedno močnejše rjave barve.
Menite, da bi morala tablete zamenjati, mogoče za “močnejše”, tiste klasične, druge generacije? Z njimi naj bi bilo najmanj takšnih problemov, kot jih opisujem jaz…vsaj tako sem razumela. Je sploh smiselno nadaljevati z mojimi tabletami? Kje bi lahko preverila moje hormone, če so v ravnovesju? Bi se to sploh dalo, in bi na podlagi izvida potem dobila primerne tabletke? PRedvidevam, da mi določenega hormona manjka (estrogen ali progesteron, ne pomenijo rjavi izcedki pomanjkanje enega od teh?)
Upam, da nisem preveč zakomplicirala vprašanja, vendar mi gre to že vse pošteno na živce!
Hvala.
Pozdravljeni!
HK predlagamo jemati vsaj 3 mesece, da lahko govorimo o prilagoditvi na novo stanje. Rjavi izcedki ob jemanju HK so običajni in ne govorijo o pomanjkanju hormonov. HK ima svoj namen: preprečuje neželeno nosečnost. To ni hormonska nadomestna terapija, ki jo uporabljamo za lajšanje simptomov perimenopavze (lajšanje simptomov hormonskega neravnovesja ali pomanjkanja hormonov)!
Sabina Senčar.