Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Neprijeten vonj ušesnega masla

Neprijeten vonj ušesnega masla

Pozdravljeni

Star sem 23 let. Zanima me, kaj bi lahko bil razlog za to, da ušesno maslo (iz obeh ušes) smrdi? Vonj masla je podoben vonju znoja. Maslo je sicer normalne rumene barve (sem ter tja tudi rjave). Občasno imam “napade” srbečice v ušesih. Občasno je maslo v tekoči obliki, prozorne barve. To maslo pa ima sploh izrazit vonj. Sicer imam že od malih nog težave z ušesi, zlasti z zamašitvijo le-teh (ozek in zavit sluhovod) ter posledično s slabšim sluhom, dokler se sluhovoda ne očisti. Maslo pa mi še nikoli ni smrdelo. Tudi srbečica je nekaj novega. Prav tako trenutno nimam zamašenih ušes, saj slišim dobro.

Kaj menite, da je krivec za te simptome?

Hvala in lp

Spoštovani,

maslo lahko bolj smrdi zaradi zvišane koncentracije maščobnih kislin v nejm ali zaradi namnožitve bakterij ali zaradi znojenja. Če imate zares veliko masla, se v tem čepu zadržuje še voda, pomnožijo se bakterije ali glive. Če vam je vroče ali imate vročino, se maslo utekočini, vendar je še vedno rumene do rjave barve.
Prozoren izcedek iz ušes ni normalen. Morda je to voda od tuširanja?
Srbenje lahko ublažite z oljem ali preparatom Acerumen.
Če to ne pomaga ali če vztraja prozoren izcedek, priporočam pregled pri vašem zdravniku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close