neprestano sluz iz nosa v žrelo
Pozdravljeni! Star sem 33 let in imam nekje od 16 leta alergijo na različne cvetne prahove. To najbolj občutim v mesecih od marca do junija. Jeseni in pozimi teh težav nimam. Imam pa ves čas težavo z odtekanjem sluznice iz nosu v žrelo, kar mislim da mi tudi povzroča slab zadah, saj imam ustno higieno urejeno z rednimi zobozdravniškimi pregledi. Mislim, da ta sluz še najbolj aktivna v hladnejših časih, nisem pa zdaj prepričan v to, ker že toliko let živim s tem, da se ne zavedam več točnih opažanj. Recimo, ko se brijem in je brada malo privzdinjena, najbolj občutim to odtekanje sluzi, takrat jo tudi najlažje izpljunem. Največkrat je brezbarvna. Tudi zjutraj zdaj v hladnejših dnevih se mi močneje “ulije”.
Zanima me, ali je mogoče odkriti vzrok za ta pojav in ga seveda pozdraviti? Ali je pojav nevaren za kakšno nevarno bolezen v ozadju. Kaj priporočate?
Spoštovani!
V vsakem primeru nevarna bolezen ni, je pa nadležno. Zaradi alergije, lahko pa tudi zaradi drugih draži, je sluznica kronično spremenjena in potem se proizvaja več sluzi in drugačna sluz, ki potem zateka v žrelo. Pomagamo si lahko le z rednim čiščenjem in izpiranjem nosu s fiziološko raztopino, po potrebi zdravili za alergijo, dihanjem skozi nos in priporočam tudi pregled pri ORL zdravniku, da se vidi ali je kakšna sprememba v nosu, ki še dodatno ovira normalno funkcioniranje nosu (zvit nosni pretin, polipi …).
LP. drIB.
Se da kakšno raztopino dobiti tudi v lekarni ali pa morda na recpet in kakšen je naziv? Nosu sicer nikoli nisem imel poškodovanega (če ste to mislili) in tudi sicer diham brez težav skozi nos.
Hei. Jaz imam podobno težavo, samo da imam alergijo na pršice in da je moja sluz zelo gosta, čez noč se mi zasuši na grlu tako da zjutraj zaradi tega tudi bljuvam (bruham nekako), občutek je grozen. Zjutraj potrebujem približno eno uro da si nos izpiham do te mere da mi ne gre na bruhanje, vendar moram to sluz čez dan goltati da funkcioniram “normalno”, probala sm s tem da sm si ves čas izpirala nos s fiziološko raztopino in izpljuvala sluz iz grla, vendar se nikoli ne neha. Od zdravil za alergijo sem najprej jemala aerius, potem sem probala z še enimi drugimi zdravili zdaj jemljem Xyzal (5mg Levocetirizinijev diklorid) ter nasonex (pomagajo mi tako da ne kiham ter se mi zato nos ne lušči ter ni iriteran kot takrat ko ne jemljem zdravil, sluz je veš čas prisotna), drugače do trikrat na dan jemljem po dve tableti Sinupreta, ter si notranjost nosnic mažem z vazelinom. Morsko vodo za izpiranje porabim v enem tednu tako da si nameravam pripraviti sama svojo fiziološko raztopino ter jo uporabiti na ta način: http://www.youtube.com/watch?v=Xod51qVl8hw&feature=related ali http://www.youtube.com/watch?v=4e7Z5xMvXWc&feature=related
Mi lahko še kaj svetujete da se to neha? ker zelo negativno vpliva na moje počutje, saj me na avtobusu ljudje grdo gledajo ker si moram tolikokrat obrisat nos, kdor me spozna me vedno prvo vpraša če sm prehlajena, in zjutraj s svojim bluvanjem ter preklinjanjem zbudim celo hišo.
Prosim naj mi kdo pomaga!
Lp.
Živijo
Mogoče ni ravno problem ki bi spadal pod to temo vendar ga bom kar tukaj pojasnil in upam da mi boste lahko svetovali. Tudi jaz imam namreč nenormalne količine sluzi v grlu (približno tam kjer je adamovo jabolko). Naj povem da sem alergičen na pršico. Jemal sem že veliko vrst tablet za alergijo in ostale pripravke vendar mi ni nikoli nič pomagalo. Sluz je čez cel dan prisotna v mojem grlu včasih več včasih manj. Opazil sem da se mi poveča sluz ob zaužitju hrane. Pri zaužitju sladkega lahko rečem da dobim prav napade sluzi. Tako da moje mnenje je da je nekaj z želodcem narobe in ne z dihali. Zdravnik mi je pregledal pljuča in je vse OK. Mogoče malo razdražena vendar je to zaradi sluzi ki jo neprestano vlečem gor in me ovira. Pri športu se količina sluzi in izpljuvanje te sluzi še poveča. Zdravniki menijo da je za to sluz kriva alergije vendar jaz menim da ni to vzrok moje sluzi. Ta sluz me že več let moti in nobeden nič ne najde tako da lepo prosim za vaš nasvet.
Hvala in lp
Spoštovana!
Či vam doslej niso nič našli, dvomim, da bom jaz tako po pošti. Sluz se “proizvaja” pri vsaki normalni sluznici, če pa je ta sluznica nadražena (alergija, kislina, ali kakršna koli druga draž – lahko tudi dihanje na usta pri športu, lahko tudi stres…) potem se ta sluz “proizvaja” v večjih količinah in je bolj gosta in lepljiva, pa nas bolj draži in moti.
LP IB.
Pozdravljeni.
Tudi jaz imam težave z nabiranjem sluzi v žrelu. Naj povem, da sem pred tremi tedni prenehala kaditi. Sedaj sem že nehala kašljati in tudi drugih težav nimam več. Razen tega, da imam rdeče žrelo, ki me občasno peče in se mi nabira sluz. Poskusila sem si izpirati nos s fiziološko raztopino in ko to naredim jo lahko izkašljam. Bila sem pri osebni zdravnici, ki mi je predpisala tablete acipan, ker meni, da gre za težave z želodčno kislino, vendar se stanje ni bistveno popravilo.
Stara sem 34 let. Ali je mogoče, da bi imela raka oziroma kaj mi svetujete naj storim? Pregled krvi in RTG pljuč je bil v redu.
Hvala za odgovor.