Neprehoden jajcevod
Pozdravljeni!
Na diagnostični laparoskopiji in kromopertubaciji so mi ugotovili, da levi jajcevod ni prehoden in je deloma priraščen na lateralno trebušno steno, v distalni polovici poteka je nekoliko zadebeljen. Desni jajcevod pa je prehoden. Pred časom sem imela 2 spontana splava, enega v 10. tednu in biokemično nosečnost neznane lokacije. Stara bom 26 let in me zelo skrbi glede zanositve. Ali je možna zanositev po naravni poti samo z enim jajcevodom? Ali obstaja nevarnost IMN? Ali je možno okvarjen jajcevod popraviti, oz. kaj predlagate v danem primeru? Zaščite ne uporabljam že 2,5 let in sem v tem času zanosila le 2x, vendar žal neuspešno.
Hvala Vam za Vaše mnenje.
Spoštovani,
v vašem primeru se okvarjenega jajcevoda ne splača popravljati, dokler je drugi funkcionalen. Seveda obstaja možnost IMN, saj se te dogajajo (redko) tudi pri povsem zdravih ženskah, posebej velikega tveganja za to pa ni. Tudi le en jajcevod pri mobilnih jajčnikih in nezaraščenem jajcevodu omogoča 90% siceršnje sposobnosti zanositve z obema jajcevodoma, saj praviloma vsak jajcevod v času ovulacije doseže oba jajčnika.
Hvala Vam za odgovor. Torej menite, da bi še poskušala nekaj časa naravno zanositi, vendar se mi zdi čudno zakaj tako dolgo ne pride do zanositve kljub desnemu zdravemu jajcevodu. Prvič sem potrebovala 11 mesecev in drugič spet 1 leto. Partner pa ima odličen spermiogram. Kaj bi lahko bil vzrok, da se nosečnost ne obdrži?? Sicer so mi po prvem ss odstranili tudi 7 mm veliko pregrado pa sem drugič zopet doživela ss. Ali je možno, da bi imel okvarjen jajcevod vpliv na potek dosedanjih neuspešnih nosečnosti?? Ali ga ni potem boljše odstraniti?
Se opravičujem, ker Vas tako obremenjujem.
Najlepše se Vam zahvaljujem za Vaš trud in čas, ki ste mi ga posvetili.
Lp.
okvarjeni jajcevod bi imelo smisla odstraniti le, če bi se v njem nabirala tekočina (hidrosalpings), sicer na nosečnost nima vpliva. Za tekočino, ki bi se nabirala v okvarjenem jajcevodu pa je dokazano, da ima lahko toksičen vpliv na zgodnjo nosečnost.
Spoštovani!
Bila sem na pregledu v UKC Ljubljana, kjer so mi opravili ultrazvok in na posvetu glede laparoskopske operacije jajcevoda. Zdravnica mi je dejala, da se v primeru, da je jajcevod zamašen na sredini, težko operira, oz. da se za to ne bi odločila, ker je uspešnost operacije zelo majhna. Zanima me ali se res tako okvarjenega jajcevoda ne more popraviti? Kaj bi lahko bil vzrok za neplodnost, kljub drugemu zdravemu jajcevodu in dobremu spermiogramu?? Ne vem več, kaj je narobe, že tri leta poskušava zanositi, vendar še ni prišlo do uspešne nosečnosti. Ali je možno, da nimam rednih ovulacij, kljub rednim menstruacijam? Kaj pa če vedno pride do ovulacije na okvarjenem jajčniku oz. zamašanem jajcevodu.
Prosim Vas za odgovor in kakšno strokovno mnenje oz. nasvet kako naprej.
Hvala.
Spoštovani,
če so preiskave pokazale, da je en jajcevod zamašen, potem obstaja možnost, da gre za zarastline v vsej okolici maternice, jajčnikov in jajcevodov, čeprav je ohranjena prehodnost enega jajcevoda. Zaradi tega bi kazalo opraviti vsaj še laparoskopijo in pogledati, v primeru, da so zarastline tudi na drugi strani, pa bi te mogoče lahko odstranili in izboljšali delovanje drugega, prehodnega jajcevoda. Včasih je potrebno sprostiti tudi druge organe in jajčnike od zarastlin, da spet delujejo kot treba in da lahko izkoristijo potenciale, ki jih sicer imajo. Vsekakor bi torej ob enostranski okvari jajcevoda bila smiselna laparoskopija.
Če imate redne M, potem imate najverjetneje tudi ovulacije.
Spoštovani dr. Pušenjak, tudi jaz bi vas prosila za mnenje glede zanositve.
Stara sem 32 let. Z možem že imava 3-letnika. Zanosila sem nekje v drugem ali tretjem ciklusu, nosečnost in porod, vse je potekalo BP. M imam redne na cca. 25 dni.
Zdaj že nekaj več kot 2 leti poskušam zanositi, a neuspešno. Imela sem rjave in krvave izcedke pred M (včasih 3 dni, včasih pa tudi 5-10 dni pred M), zato sem dobila Dabroston, kasneje tudi Primolut Nor, vendar ni bilo nič z zanositvijo, izcedki pa tudi niso izginili. Nato me je G poslala na abrazijo (zaradi diagnostike), vse je bilo ok. Potem sem dobila klomid, ki sem ga jemala 3 mesece, vendar neuspešno. Jeseni me je poslala na HSG, kjer se je pokazala neprehodnost jajcevodov. Izvid: “Jajcevoda se ne opacificira razen rahlo v začetnem delu – lahko gre za spazem, ker se tudi v cavum uteri hitro izprazni. Seveda ne morem izključiti neprehodnosti J”
Zato sem bila poslana naprej na laparoskopijo: “Uterus je premakljiv, gladek, brez posebnosti. CD je prost. Zgornji abdomen je bp. Levi jajcevod je prost z manjšimi kroničnimi spremembami. Fimbrije so proste. Desni jajcevod je kronično spremenjen, zvijugan, stene so zadebeljene. Fimbrije so proste. Sledi kromopertubacija, ki uspe na levi strani. Glede na spermiogram moža za intervalni IVF po dogovru v ambulanti”.
Spermiogram:
Makroskopska analiza semena:
Popolnost izliva: popoln izliv
Barva: bledorumena
Utekočinjenje: normalno
Viskoznost: normalna
pH: 8,0
Volumen: 2,5
Mikroskopska analiza semenčic
Aglutinacija: 0
Koncentracija: 22
Skupno število: 55
Delež gibljivih v smeri(hitro in počasno): 55
Delež skupno(v smeri in na mestu)gibljivih: 60
Delež vitalnih semenčic: 66
Azoospermija: ne
Morfologija semenčic
Normalne semenčice: 11
Nepravilna glava: 88
Nepravilna vrat in sprednji del repa:
Nepravilni glavni del repa: 1
Ostanki citoplazme:
Okrogle celice: 0,44
Levkociti-celice,ki vsebujejo peroksidazo: 0,22
Neposredni MAR test IgG(gibljivih semenčic): 0
Dolgoživost: pozitivna
Za partnerja so mi svetovali ProFertil, vendar ga v lekarni niso imeli in sva kupila FertilUp (če to kaj pomaga).
Zanima me, je ta deformiranost desnega jajcevoda nepopravljiva? Kakšne so po vašem mnenju možnosti za naravno zanositev? Je smiselno še nekaj časa poskušati, ali naj se kar takoj naročim v postopek (ne vem, koliko je potem še tam za čakat)?
Najlepša hvala za vaše mnenje in lep pozdrav
Spoštovani,
če je vsaj en jajcevod prehoden, se okvarjenega redko popravlja, zlasti, če je okvarjen na delu, ki se drži maternice (proksimalno). Spermiogram partnerja sicer ni briljanten, ni pa tudi ne očitno patološki, torej sam po sebi ne bil smel biti problem. Glede na vašo starost bi si lahko privoščili še eno leto poskušanja, potem bi pa ne čakal več in bi šel v postopek OBMP (IVF). Naročite se pač tako, da bi bili čez eno leto v postopku. Kolikšna je trenutno čakalna doba, ne vem, se pa stalno spreminja.
Pozdravljeni
Z možem sva v IVF postopku zaradi 2x SS in 1x IMN pred postopkom so naredili preiskave z obema vse BP. Naredili so mi tudi laparoskopijo zaradi suma na hidrosalpinks katerega so izkljucili…. na izvidu pa piše da je jajcevod vse samo modrilo se je 3/4 napovnilo čez pa ni prišlo zato menijo da je levi jajcevod trenutno neprehoden. Mene zdej zanima kako je lahko trenutno neprehoden ker preden so me operirali so rekli ce nebo z njemu vse ok ga bodo popravili ali odstranili in dr je rekla da je vse ok. Na izvidu pa piše da modrilo ni priteklo čez in sumijo na trenutno neprehodnost. Za ovulacijo delam skos teste in se trudiva da zadeneva O pa do nosecnosti od IMN to je 2 leti ni prišlo
Hvala za odgovor
Spoštovani,
ne vem če ima kakšen smisel razpravljati o tem, zakaj je nekdo rekel tako, potem pa so ugotovili drugače. Takšne reči lahko razčiščujete le osebno z vpletenimi, ker jaz ne morem vedeti zakaj se je tako obrnilo kot se je. Vsekakor pri neprehodnih jajcevodih ni mogoče zanositi po naravni poti, ampak le s pomočjo OBMP (IVF). Pojma “trenutna neprehodnost” ne obstaja. Jajcevod je bodisi prehoden ali pa ni prehoden, če ste imeli IMN pa tudi to nakazuje, da je že takrat morala biti ovira pri prehodnosti, sicer ne popolna, a vendarle dovolj velika, da se zarodek ni mogel pregnesti do maternice.
Pozdravljeni.
Zadnje 3 leta se soocam s sekundarno neplodnostjo. Prvi otrok je bil spocet naravno v drugem mesecu poizkusanja.
Opravljen imam hssg,ambulantno histeroskopijo ter 2x neuspesen IUI.
Pred dnevi sem imela opravljeno VUZ,HSC in scratch,laparoskopijo ter ponoven test prehodnosti jajcevodov.
Izvid: Uterus rožnat gladkih povrsin. Jajcnika normalnega videza,razbrazdane povrsine,prostolezeca v njunih lozah. Fimbrialni aparat prost. Jajcevoda normalnega kalibra in poteka. Levi jajcevod je cca 2-3 cm od maternice nekoliko zažet (brazgotina,endometrioza). CD prost. Peritonej gladek. C.Douglasi prost,peritonej gladek,ligamentarni aparat prost. Naredim hidrokrompomertubacijo,modrilo prehaja samo skozi desni jajcevod.
Zanima me,kaksne so moznosti naravne zanositve z enim neprehodnim jajcevodom,ter zakaj pride do zabrazgotinjenja-pred letom in pol,ko sem imela HSSG je bil namrec ta takrat B.P.
Najlepsa hvala za vas odgovor!
Spoštovani,
če sta jajcevoda normalne dolžine in ustrezno mobilna, oba dosežeta oba jajčnika, torej je možnost zanositve z enim jajcevodom praktično enaka kot z obema. Je pa problem, če zarodek “ujame” zamašeni jajcevod, ker to potem vodi v IMN. Zamašeni jajcevod se torej bodisi “poskusi popraviti (npr. izrez zabrazgotinjenega dela in neoimplantacija v maternico) ali pa odstrani, ker sicer bolj moti kot ne. Zakaj zabrazgotini? Omenjena je endometrioza ??? lahko pa tudi zaradi kakšnega vnetja (npr,. klamidija?).
Pozdravljeni,
lani sem v juliju zanosila po dveh mesecih probavanja. Nosecnost se je koncala v 6 tednu,po naravni poti, nosecnosti ni bilo videti v maternici-sum na izvenmaternicno nosecnost(ob desnem ovariju kroglasta formacija) drugih simptomov izvenmaternicne nosecnosti nisem imela tako da so zakljucili kot neuspela nosecnost neznano kje.
S partnerejm sva bila to leto maja napotena k dr.Res, hormonski izvidi in spermogram normalni a ponovne zanositve še vedno ni, sedaj jemlejm 4 cikle femero.
Doktor pravi da ko bo dobro jajcece bo tudi zanositev in da test prehodnosti ne bo pokazal nic posebnega, sedaj pa me zanima kaksno je vase mnenje glede pregleda prehodnosti jajcevodov ali ga na opisano predlagate bo kaj vec jasno?
Ali se jajcece lahko oplodi ce so jajcevodi neprehodni, glede na ze eno oploditev jajceca?
Hvala za odgovor,
Anja(30let)
Spoštovani,
preverjanje prehodnosti jajcevodov spada med rutinske postopke preverjanja pogojev za zanositev, zato in zlasti, če ste že imeli eno nosečnost “neznane lokacije” mislim, da indikacija za tako preverjanje obstaja. Če bi bila oba jajcevoda popolnoma neprehodna seveda zanositev ni možna, IMN pa je najpogosteje v jajcevodu (98%) in zanjo sta načeloma 2 razloga (delno prehoden – zožen jajcevod ali prezgodnja vgnezditev zarodka pač tam, kjer se takrat nahaja in ker do maternice zarodek potrebuje 6 do 9 dni, če se potovanje upočasni iz kakršnegakoli razloga ali zarodek potuje počasneje, se pač vgnezdi tam, kjer se znajde v fazi blastociste.
Pozdravljeni,
stara sem 28 let. In meseca maja sem imela izven maternicno nosecnost. Odstranjen mi je bil desni jajcevod. Levi je bil na makroskopski pogled ob laparoskopiji OK. Tudi desni ko je bil odstranjen. so rekli da ni posledic vnetja ali zarastlin.
Na kontrolnem UZ mi je Ginekologinja povedala da imam policističen izgled obeh jajčnikov. Ali bom še lahko naravno zanosila? kaj mi priporočate? ali mi priporočate HSG?
Lp,
Mateja
Spoštovani,
če so pri laparoskopiji ugotovili, kar ste zapisali, menim, da za enkrat HSG ni potreben. Eventualno bi ga bilo vredno opraviti, če vam v naslednjem letu dni ne bi uspelo ponovno zanositi. Praviloma je verjetnost za zanositev po izgubi enega jajcevoda in če je drugi v redu, zmanjša statistično le za 10%.