Nepovezane misli!
Pozdravljeni g. Rejec!
Na vas se obračam že tretjič! Poleg tega sem pisal pisam na druge podobne forume na straneh med.over.net Mojih težav nikakor noče biti konec! Doslej sem vam pisal dvakrat. Drugič 25.05.2002 pod naslovom Nasvet, prvič pa 06.05.2002 pod naslovom Informacije. V grobem (če povzamem) je zadeva taka. Moj problem se vleče oziroma je začel nekje pred novim letom, torej že kakšnih 8 mesecev traja. Osnovni povod za težave je bila izpuščena priložnost pri eni punci, za katero sem menil, da je zame idealna. Seveda si je najdla drugega. “Bolezen” če tako temu rečem je prehajala skozi več faz. Sekiracija, samoobtoževanje in neprenašanje svoje napake, misli na najhujše (čeprav tega nikoli ne bi storil), psihoza, obsesija in obsesivno vedenje…. V teh fazah sem mislil da mi bo glava počila. Trajalo je nekje okoli 3 mesece. Čustva sem potisnil, postal len, nezainteresiran …. Vsi ti simpotimi so izginili, vendar se pojavljajo drugi problemi oziroma novi simptomi, ki pa se mi zdi, da se jih vse manj zavedam. Sedanji simptomi, katerih intenziteto pa ne morem določiti so: zdi se mi, da počasi izgubljam čustveno povezanost z svojimi prijatelji, starši in ostalimi sorodniki, pozabljam svoje življenjske izkušnje, najbolj pa se bojim problemov s spominom. Imam probleme s kratkotrajnim spominom in tudi dolgotrajnim. Npr. ne spomnem se imen znancev ki sem jih poznal pred letom dni (obrazov se spomnem), včasih dogodkov izpred leta in dalj, kakšnih faktov naučenih s faxa (oziroma bolj površno – npr namesto pojma depreciacija tečaja, uporabim izraz devalvacija tečaja). Kratkoročno pa se mi zdi, da se stvari ne morem spomnit ker je nivo koncentracije ne neko snov precej nižji kot včasih. (npr spomnem se celotne vplačane cene za kampiranje, ne pa posameznih delov). Kot dodaten simptom je skakanje misli iz ene na drugo brez neke organizirane povezanosti, kar se mi je zgodilo med spanjem in sem vahtal pol noči. Res se bojim kaj bo v prihodnosti! Ali lahko zadeva napreduje na še hujše. Bojim se, da se ne bi razvilo vse skupaj v Alzheimlerjevo bolezen, kjer so 3 stadiji bolezni, ali pa npr da nimam Amnezijo. Če je Amenzija, upam da retrogradna, ker sem bral da se v večin primerov spomniska vrzel zmanjša in se spomin vrne. Kaj mi je storiti?!! Bojim se, da bom moral počakati, da vsi simpotmi izginejo oziroma da ni pomoči!
V pričakovanju odgovora G.j
Spoštovani Anonimen,
stanje spomina, pa tudi njegovih posameznih detajlov, resničnosti ali zmotnosti subjektivnega doživljanja ob tem je možno opredeliti s psihološkimi testi.Obstajajo posamezni podtesti s katerimi je mogoče celo ločiti ali gre za organske spremembe ali pa stanje povzročajo le funkcionalne motnje.Obiščite psihiatra, ta vas bo glede na psihološki izvid usmeril po potrebi še na druge diagnostične posege.
Dr.Rejec jaz sem Studentka iZ vase skupine. jaz sem vam govorila tocno o tem kar skusa povedat ta fant/ tudi jaz sem zaradi hudega LJUBEZENSKEGA in druzinskega razocaranja v preteklosti imela dobesedno isto stvar kot ta fant/ potisnila sem custva,izgubila spomin in koncentracijo. EVIDENTNO JE TOREJ, DA CUSTVENO TRPLJENJEI NAREDI NOTRANJO SPOMINSKO BLOKADO, SAJ SE TUDI JAz NEKAJ LET NISEM VEC SPLOH SPOMNILA SVOJE PRETEKLOSTI.
Anonimen,
spoštujem sicer mnenje gospe Rejec, vendar ti ponujam alternativno rešitev, ki jo lahko uporabiš paralelno oz. pred-medikalno.
Namreč, tebi ni nič hudega, substance, ki povzročajo takšne reakcije tvojega organizma, so proizvod tega istega organizma, povod pa je zopet v tem istem organizmu. Torej, kaj lahko zaključimo iz tega?
Da je rešitev v tebi!
Veš, pamet ti lahko solim, ker sem bil pred leti v približno enakem stadiju, kot ga opisuješ. Pozabljivost, mešanje besed, potem pa splošna nezmožnost priklica osnovnih življenjskih miselnih procedur; na primer, moral sem pošteno razmisliti, kako naj premikam ustnice, da bom lahko izgovoril neko besedo! Ali pa, katere mišice moram aktivirati, da se bom premaknil. Mislim, bila je katastrofa in imel sem že skoraj namen postati nevzdržno živčen zaradi tega.
Sedaj je preteklo že preveč vode in se ne spomnim, kaj je bil vzrok in kako sem zadevo eliminiral, obstaja pa dejstvo, da sem se pošlihtal SAM in to z obilico pozitivnih mislil, z avtosugestijo in z odvračanjem od samopomilovanja. Ti sam se moraš namreč STIMULIRATI in verjeti vase, ne pa da se prepustiš drugim in upaš, da bodo drugi verjeli vate, če ti sam ne zmoreš. Tako ti je to, pomagaj si sam, pa ti bo Bog pomagal.
Ne vzemi tega slednjega kot religiozno abrakadabro, ampak se predvsem zamisli nad tvojimi CILJI in se ne utapljaj v trenutnih problemih. Glej naprej, tako kot na lestvi – če boš gledal navzdol, se ti bo zvrtelo.
Če si pa tako brez volje, da si ne zmoreš sam pomagati, potem se pa oglasi pri psihiatru, ki ti bo stal ob strani.
Good luck in obilo pozitivnih misli ti želim!
Spoštovani Andrej,
imate nadvse dober namen, vandar greste v svojih nasvetih stran od bistva.Nepovezane misli seveda izhajajo iz notranjosti, zato sem Anonimnemu tudi svetoval obisk pri psihiatru, ugotoviti je namreč treba zakaj in po možnosti pravočasno odkriti vzrok in ga če je možno čimprej odstraniti.Dokler ustrezne preiskave niso opravljene,namreč ni mogoče izključiti tumorja, tu pa se boste strinjali z menoj, da zgolj s čakanjem ne bo izginil.Psihiatra sem mu svetoval tudi zato, ker se dejanske motnje mišljenja najbolje presodijo in okvalificirajo v živo.
Spoštovani mag. Vanja,
verjamem, da bo skupen namen nasvetov rezultiral v Anonimneževem spoznanju, da rešitev JE, in to ne samo ena. Pravilna pote je vsekakor tista, ki jo vi predlagate, moja alternativa pa je, tako, kot sem – verjetno malo premalo jasno – nakazal, predvsem za paralelno uporabo.
Hvala za vesten popravek mojega nasveta, kar dokazuje, da si resnično prizadevate vsem v tem forumu nuditi kvlitetne in prave nasvete. Hvala v imenu vseh!
Kot zanimivost:
Recimo, kakšna je moč predsodka. Edina oseba z imenom Vanja, ki jo poznam in jo imam celo v imeniku svojega GSM mobilca, je moškega spola, čeprav na hitro prisodimo temu imenu ženskega nosilca. Torej je v mojem primeru ime Vanja 100% pripisano mošekmu spolu. Vendar, sem v vašem primeru podlegel predsodku in vam označil spol=Ženski, ne d bi se o tem prepričal, kajti zagotovo je iz vašega pisanja marsikje razbrati spol govornika.
Se opravičujem za napačno etiketo, čeprav v primeru tega foruma sploh ne igra vloge – štejejo nasveti.