Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija nepojasnjene alergije

nepojasnjene alergije

Pozdravljeni!

Stara sem 25 let in pred približno dvanajstimi leti sem dobila po telesu rdeče pikice, za katere smo najprej mislili, da so norice, vendar je zdravnica to tezo ovrgla. Sčasoma so se pikice razvile v blažjo koprivnico, nato hujšo koprivnico (z nevzdržnim srbenjem) pa vse do otekanja dlani, stopal, obraza (oči, ustnice) pa do otekanja sapnika. Jemala sem različna zdravila, nazadnje sem pristala na Zyrtecu oz. Xyzalu, vse pogosteje pa tudi medrol in na urgencah (tedensko!) tavegil, adrenalin in podobno.. Kot obvezna oprema za v šolo je bil tudi epipen.

Te alergije, ki jih nikoli nismo diagnosticirali (bila sem hospitalizirana na pediatričnem oddelku v ljubljani, kjer so izvedi različne teste (vsi seveda negativni), pa tudi nobena dieta ni pomagala), so trajale približno pet let. Zdraviki so nekako predvidevali, da so se pojavile zaradi pubertete (hormonske spremembe). Pri sedemnajstih sem začela jemati kontracepcijo (Logest) in alerigije so (oziroma je, saj niti ne vem, kako naj se izražam) postopoma izginile. Do sedaj nisem imela nobenega znaka približno sedem let.

Pred mesecem dni sem prenehala z jemanjem Logesta in alergije so spet tu. Zopet so bili znaki sprva blagi, vendar se iz dneva v dan stopnjujejo. Na dan vzamem dva Xyzala (bolj na svojo pest, kakor na nasvet zdravnika), ki pa znake rahlo ublažita, nikakor pa zadeve niso v redu. Dnevno opažam, da se stanje slabša, kljub zdravilu mi oteka zgornja ustnica in očesi, stopala ter dlani. Sapnik je trenutno v redu.

Ko sem svoje znake omenila zdravniku, me nekako ni jemal preveč resno, pravi, da je verjetno ambrozija.. Sama nisem tega mnenja, saj se mi zdi premajhno naklučje med prenehanjem kontracepcije in in pojavom alergij. Seveda se bom spet vrnila po nasvet k zdravniku, vendar se bojim, da bom dobila samo zdravila. Mene pa zanima vzrok. Že zdaj jemljem najvišjo dozo zdravil, pa ni tako, kot bi moralo biti.

Naj dodam, da sem zadnji teden posegla tudi po dieti, ki izključuje mleko ter mlečne izdelke pa tudi žitarice (saj veste, probat ni greh).

Že vnaprej se vam zahvaljujem za kakršen koli nasvet.

Lp, Tjaša

Tjaša, lepo pozdravljena!

Če si že opazila tako očitno povezavo s kontracepcijo, bi se jaz na tvojem mestu začela učiti o delovanju estrogenov in progesterona in hodila težit ginekologom in endokrinologom s primernimi vprašanji. Znanje potrebuješ, ker se sicer težko pogovarjaš, morda ti bo pa pomagalo opaziti še kakšne druge znake pomanjkanja enega ali drugega hormona. Nekaj pri tebi na tem področju najbrž res ni v redu.
Priporočam ti foruma Klimakterij in Bioidentični hormoni. Če znaš angleščino, priporočam knjige, ki so jih napisali John R. Lee, Thierry Hertoghe. V slovenščini Christiane Northrup. Naj te ne zavede, če je kaj napisano za ženske v menopavzi, osnove so primerne tudi zate.
Pa preberi si tisto o dišavah. Izogibaj se jim, največ škode lahko naredijo ravno v ravnovesju progesteron – estrogen.

Srečno,

Alenka

O najlepša hvala! Trenutno sem na dieti in zadeva je nekoliko boljše. Vsekakor bom upoštevala vaš nasvet, pri ginekologinji sem že naročena, ampak čakalne vrste itd… In hvala za priporočilo glede knjig.

lp, Tjaša

Živjo,

Tudi sama imam že od malega alergije ki so se mi ves čas spreminjale. Na teste sem že nehala hoditi, ker se mi zdi nesmiselno ker je vsakič nekaj drugega. težave imam največ po rokah, koža mi poka zaradi česar nastanejo rane. Pred časom sem govorila z gospodom ki mi je priporočil neke prehranske dodatke. njegov oče je imel z alergijami velike težave. Moral je hoditi v bolnico po injekcije in podobno. pravi da odkar je svoji prehrani dodal te vitamine ni po injekcijo šel niti enkrat. Sokce in neke posebne omega 3 jemljem 1 teden in moram reči da so se težave s kožo zmanjšale, razlike pa opažam tudi na drugih področjih. družba jamči za zadovoljstvo svojih strank, tako da če ti dodatki ne pomagajo v 1 mesecu vrnejo denar. Mislim da je vredno poskusiti v primeru da ti nič ne pomaga, poleg tega pa ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov in ni stranskih učinkov.

lp, martina

New Report

Close