Pozdravljeni
V medijih sem pred kratkim zasledila izraz nadomestno zdravstveo zavarovanje, ki pa ga sama ne poznam.Ali mi lahko malce več poveste o njem.
Poleg tega me zanima še ena informacija. Kmalu bom podpisala pogodbo za stalno zaposlitev in po mojih informacijah, naj bi delodajalec kril moje dopolnilno zdravstevo zavarovanje. SEdaj si ga krijem sama, zanima pa me, kako poteka ta prehod, saj ima on (podjetje) pogodbo z zavarovalnico, ki ni moja zavarovalnnica, vendar sama bi želela zadržati mojo trenutno zavarovalnico, saj sem z njo več kot zadovoljna. Kakšen je tukaj postopek.
Najlepša hvala za odgovor
Lep pozdrav
anonimna
Pozdravljena anonimna,
V evropskem prostoru – kot tudi v Sloveniji – se je izoblikovala naslednja tipologija privatnih / prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj:
– dopolnilna zavarovanja
– vzporedna zavarovanja
– dodatna zavarovanja
– nadomestna zavarovanja
– asistenčna zdravstvena zavarovanja
Nadomestna zdravstvena zavarovanja krijejo največ v obsegu standarda obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer stroške ali del stroškov zdravstvenih in z njimi povezanih storitev oziroma plačil denarnih prejemkov osebam, ki ne morejo biti obvezno zdravstveno zavarovane.
Zavarovalnico kjer bomo dopolnilno zdravstveno zavarovani si izbiramo sami in tudi vi imate to možnost. V primeru, da delodajalec plačuje premijo (taki primeri so vse bolj redki) pa ima tudi on pravico, da izbere zavarovalnico, s katero bo poslovno sodeloval.
Torej, vi lahko ostanete pri obstoječi zavarovalnici, toda v tem primeru si boste premijo verjetno plačevali sami. V kolikor želite, da vam jo plačuje delodajalec pa se boste priključili zavarovalnici, s katero posluje vaše podjetje.
Lep pozdrav,