Nenapredovanje v teži novorojenčka
Pozdravljeni,
Pišem Vam ker sem precej zaskrbljena. Novorojenčica je stara 11 dni, rojena v 38 tednu s porodno težo 3350g in dolžino 51cm. Takoj po porodu sva začele z dojenjem in glede na to kar je pri rigecu izpustila je bilo mleko že od vsega začetka, tudi takoj naslednji dan si že slišal kako je požirala. Dojile sva se zelo lepo na 2-3 ure. Je pa velika zaspanka. Občasno je tudi do 5 ur nisem mogla prebuditi.
Odpustna teža po 2 dneh v porodnišnici (3 otrok) je bila 1180g .. Ob prihodu domov sva se pridno dojile na 2-3 ure, dobila sem naval mleka, tako da sem si pomagala s črpanjem in načrpala kar nekaj mleka in ga shranila v hladilnik. Problem je bil hranjenje ponoči, saj se je podojila nekje okrog 21 ure nato je zaspala in tudi kljub temu, da sem jo zbujala ni in ni hotela potegniti. Začela se je na vse grlo dreti in ko si jo potem stisnil k sebi je spala naprej. Poskušala sem marsikaj, previjanje itd. vendar se je mogoče podojila zelo zelo malo. Ponavadi sva prvi pravi podoj naredile proti jutru. Ponoči sem nato črpala, na kar je naval izginil .. Potem pa šok, ob prvem tehtanju pri 6 dneh je dojenčica tehtala 3150g .. bila je malo rumena, ampak ne pretirano. Čez dan sva se naprej dojile na 2 uri, ponoči je bila spet kriza vendar sem upala da napreduje. Nato smo se tehtali pri 9 dneh njene starosti in teže je bila še nižje 3130g na kar nama je patronaža pustila tehtnico, da spremljave koliko poje. Sedaj se dojiva na 1-2 ure, obvezno in ponoči na 3 ure .. poje na obrok nekje 30-50ml. Kaka zelo lepo do 3x na dan, lula redno tako da imava polulalne več kot 5 plenic. Včeraj je tehtala 3152g, danes ob istem času 3135g .. sem že zelo zaskrbljena.
Kaj bi lahko bil vzrok, da ne napreduje. Lepo spi, ne kaže drugih znakov lakote, tudi trebušček je fajn okrogel, na pogled zgleda polna. RIgeca dela lepo tudi večkrat ob enem dojenju. Če se doji malo dlje pa potem pri rigecu izpusti višek mleka. Tudi dojko lepo izprazni in če vidim, da bi še jo podojim še na drugi dojki in potem naslednji podoj ji dam to drugo dojko nazaj in potem spet zamenjam, če vidim da bi še jedla.
Kaj bi lahko bil vzrok za njeno ne napredovanja v teži in kaj lahko še storim? Tehtanje imava spet v torek, jutri pa vrnem tehtnico patronaži. Dude nima rada, občasno jo vzame ko mora kakati, ker se pri tem precej zvija in je “nervoza” dojke takrat noče. Rada bi jo polno dojila, saj je to 3 otrok vendar ne vem ali bova uspele v tem .. Še vedno je malo rumena- beloočnice so sicer bele. Ne vem razmišljam o tem, da bi jo šla pokazat nazaj in naj preverijo njeno rumenost, vendar patronaža pravi, da ni pretirano rumena. Verjetno mi bodo, kot edino rešitev predlagali dodajanje am, kar pa res ne želim, če bi kazala kakšne znake lakote bi prvo začela še s pogostejšim dojenjem šele nato z am, vendar kot pravim znakov lakote ne kaže.
Prosim za nasvet ..
Padec teže po rojstvu za okoli 10% štejemo za normalnega (skoraj vedno je npr. odpustna teža izi porodnišnice za približno 10% manjša od porodne). Potem pa novorojenčki različno dolgo ptorebujejo, da nadoknadijo padec in začnejo pridobivati. Tudi okoli 2 tedna traja to obdobje. Po opisu lahko sicer sklepam, da otrok dobi dovolj mleka, če ima vsaj 8 podojev dnevno v količini med 30-50 ml na podoj.
Četudi vam je poskus z AM neprijeten, je to običajno dober pokazatelj. Po dojenju ponudite še stekleničko. Če otrok popije iz stekleničke še 30 ali 50 ml, je to znak, da ima dojenja premalo. V tem primeru pogostejše dojenje ali dodajanje. Ni druge.
Vendar se zdaj pravo dojenje šele vzpostavlja in tvorba mleka še ni popolna. Zato je dobro vztrajati, vendar lačen pa dojenček ne sme biti.
Pozdravljeni,
hvala za prejšnji odgovor. Dojenčica se je začela rediti točno 2 tedna po rojstvu, tako da je sedaj v teh 2 naslednjih tednih pridobila 670g.
Sedaj se je pojavila druga težava izpuščaji na obrazu in krvave nite v blatu .. sum na alergijo kml in jajca. Se polno dojiva, tako da sem trenutno 4 dan na strogi dieti. Zanima me samo naslednje: katere kapljice bi mi priporočili za prebavo pri dojenčici .. biogaja, waya .. Mogoče imate kaj več izkušenj s tem. Do sedaj sem dajala avstrijski Antiflat s katerim bi sedaj prenehala in uvedla neka slovenske samo ne bi rada brcnila mimo. Jo pa kar črviči in matra se ob odvajanju, odvaja pa do 6x na dan. Mi prosim svetujete. Hvala
Našteli ste kapljice iz 2 skupin. Antiflat in identični Sab simpleks (sestavina obeh je simetikon), urejajo prebavo s tem, da zmanjšujejo količina zraka v črevesju in stem zmanjšujejo napenjanje. Biogaia, Waya … pa so probiotiki, ki vsebujejo koristne laktobacile, ti pa so nujno potrebni za poselitev črevesja in s tem urejajo prebavo.
Probiotiki imajo svoje mesto za hitrejše zorenje črevesne sluznice. Pa vendar je pač tako, da imajo otroci zaradi nezrelosti črevesja krče, napenjanje, kar mine okoli 3. meseca starosti, ne glede na dodajanje pripravkov.