Nenapredovanje teže
Pozdravljeni! Ogromno že pisanega o tem, me pa zanima še vaše mnenje za našega 7.5 m.
Rojen z 3800g, 1.5m 5200g, 3m 6700, 4,5m 7500g, 6m 8000g zdaj pa še vedno 8080g. Okrog 4m je začel zavračati dojenje, po pol meseca je prišlo do tega, da se je dojil samo v polsnu in spanju. Torej se je začel zbujati ponoči, prej že iz porodnišnice spal po cele noči. Vsi podoji so kratki, max dve minuti, trenutno niti nio vsi v spanju ali polsnu, se pa zelo hitro odstavi, čeprav dojke ne izprazne. Gosto hrano sem pričela uvajati s 5 m, je ni sprejemal do treh tednov nazaj. Zdaj mogoče posesa od 40-80g z žličke (ne odpira ust, to jih edino npr za tekočino kot je goveja juha) to za kosilo in večerjo. Skupaj z zavračanjem se je nekako umirilo tudi polivanje, ki ga je bilo veliko na začetku. Sem pa tehtala podoje mesec nazaj in ugotovila da spije max 100ml na podoj, ostali so po 50 ml. Tudi po teh se mu dvigne, včasih odlije. Pogosto pa kolca še, kupčke pa tudi nonstop podira. V dnevu je nabral za 6dcl mleka, od teg apolovico ponoči. tudi jutranja plenica je polna za vse plenice čez dan. Ima atopijski. Bila sem mesec dni brez KML in jajc. Blato je bilo nekoliko bolj formirano, manj sluzasto, koža ista- se pravi ni bilo izboljšanja. Uvedla sme zdaj par dni jajce, dobil je rdeče lise pod očmi, blato je pogostejše, koža drugje ista. Sicer pa je dobrovoljen, joka le ko ga hočem dojiti in pa ponoči. Bila sva obravnavana v urgenti ambulanti in so rekli, da izgleda super z izjemo AD. Da ph-metrija ni potrebna, alergološke teste pa imava čez mesec dni. Dodam naj mu infatrine ko bom čez 14 dni uvedla poskusno še mleko nazaj. Da ma čisto krivuljo za dojenjega otroka?? Kak nasvet kako naprej? Kako drugače? Je srž problema alergo ali gastro ali zgolj nejedec. Hvala
Krivulja pridobivanja na teži oz. rasti je primerna. Če so alergološki testi negativni, to pomeni, da nima alergije (verjetno so testirali prehranske alergene) hitrega tipa na KML, jajce (če so testirali tudi jajce). Kar pomeni, da tistih alergijskih reakcij, ki so hude in nevarne, nima. Atopijski dermatitis je alergijska bolezen, ki ni nujno povezana z alergijo na hrano, je pa kasnega tipa. Kar pomeni, da hitrih in nevarnih alergijskih reakcij ni, so pa bolj kronične in neprijetne, kar pač je atopisjki dermatitis sam po sebi.
Pri otroku, ki veliko poliva in/ali ima gastroezofagealni refluks, svetujemo hitro uvedbo goste hrane, primerne starosti. Otroci so lahko, kakor tudi odrasli, dobri in radovedni jedci, drugi pa ne preveč zainteresirani in se je treba truditi in ponujati, da otrok sprejme nove okuse in novo teksturo hrane oz. se nauči premleti/prežvečiti in požirati.