Nekaj me zanima
Ali če sumiš na raka na jajčnikih dovolj UZ jajčnikov oz. ginekološki pregled? Se vidi a UZ če je kaj narobe z jajčniki? Kako ugotovijo?
Ali se vidi če opraviš UZ trebuha, da ni kaj narobe tudi s črevami?
Namreč nekaj časa me že boli v popku, zaprtje, driska, napet trebuh in me je že začelo skrbeti.
Hvala za odgovor.
Na UZ se vidijo jajčniki zelo lepo, navadno se naredi tudi vaginalni UZ, ko gre za take stvari. Na UZ se lahko vidijo npr. ciste na jajčnikih, mijomi, nosečnost, tumorji,…
Na UZ se ne vidi črevo, saj se s to metodo ne pregledujejo votli organi.
Za črevo je edina merodajna metoda, pregled – kolonoskopija.
Lp
Tumorske markerje se ne da pregledati pri splošnem zdravniku. To se da opraviti v kakšni zasebni ambulanti, ki opravlja te reči. Samoplačniško, jasno ali pa na onkološkem, če ste tam na preizkavah, kar predvidevam, da niste.
Če so markerji izven normalnih vrednosti je navadno znak, da se nekaj “dogaja”. Lahko gre dejansko za rak, lahko pa je le močnejše vnetje ali pa se celo pravi razlog nikoli ne odkrije (hormoni, mena pri ženskah,…), po drugi strani je lahko obratno (tumorski markerji v mejah normale, rak pa dejansko je “nekje”).
Skratka, tajci 2, za jajčnike pregledat pojdite k vašemu ginekologi/inji, kjer boste dobila vse te informacije, pa še UZ vam lahko tam naredi.
LP
Tudi jaz ti svetujem najprej obisk ginekologa. Ta ti bo lahko opravil pregled in UZ in dal odgovor na tvoje strahove.
Za UZ trebuha pa ti svetujem, da nekje opraviš UZ, saj zadeva nič ne boli, ne stane veliko, lahko te pa pomiri.
Odličen zdravnik, ki opravlja UZ trebušne votline (abdomna) je Franc Guna, dr.med. Limfomske bolnike, ki so zaključili zdravljenje, pogosto pošiljajo k njemu na kontrolne UZ trebušne votline, ker se čakalne dobe za UZ na OI zelo dolge. Doktor je res krasen, strokoven, z bogatimi izkušnjami in zelo podrobno opravi UZ. Kot pravijo, opazi najmanjše spremembe. Pregleda vse organe, žile, bezgavke, jajčnike, maternico…… v trebušni voltlini. Seveda skozi (preko) trebuha.
UZ opravlja na koncesijo v Femina centru v Ljubljani. Tel. nimam, lahko pa jo poiščeš preko neta. Kako je s samoplačništvom, ne vem. Mislim, da se tudi da. Pokliči in se pozanimaj, kaj potrebuješ.
Priporočam, saj imam sama z njim odlične izkušnje. Prav tako mnogi drugi limfomski bolniki, ki jih poznam.