Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija nekaj konkretnih vprašanj o prehrani pri alergiji na KML

nekaj konkretnih vprašanj o prehrani pri alergiji na KML

Pa je 11-mesečna hčerka kljub nizkim IgEjem pristala na dieti brez KML (in tudi jaz, ker dojim). Malo sem zmedena od vsega tega, nek spisek od pediatrične klinike sicer imam, vendar se mi poraja en kup vprašanj. Če se komu da odgovoriti, mi bo zelo v pomoč.

1. S čim speči npr. palačinke, kaj dodati v špinačo, prikuhe?
2. S čim narediti kašice – sojinim, riževim ali pregominom? – Apropos kašice: katere so brez mleka? Na navodilih iz PK piše, da so v raznih linotih skriti alergeni – a to velja tudi za Alnaturino kašo iz 4 žit (jaz ne vidim nikjer, da bi pisalo, da vsebuje mleko)
3. a obstajajo tudi kakšne sladice (zame – ne vem, če bom preživela brez čokolade!!! Kaj je to sojin desert – v tetrapaku, a je to kot puding ali se kuha?)
4. obstajajo kakšni drugi namazi, paštete, ki so ok?
5. Kaj pa mesni izdelki, salame – res samo šunka od mesarja iz Črnuč? Pršut pa ja ne vsebuje mleka ali pač?!?
6. Katere izdelke konkretno kupujete (baje so ena mleka zanič, ena pa ok)? In v katerih trgovinah?
7. Kaj dajete otroku sploh za zajtrk, malico, večerjo? Kosila mi ne bodo tako problematična.
8. Testenine in riž so ok, a ne?
9. Kaj pa jeste v gostilni? Natakarji redko vedo, kaj je kuhar dal vse not…
10. Kako je z izdelki, ki na deklaraciji nimajo nič od mleka, potem pa čisto na malo nekje spodaj piše, da lahko vsebuje sledove mlečnih beljakovin. To mi sploh ni jasno, kako lahko nekaj vsebuje mleko v sledovih, če ga niso dali not!
11. Ali lahko za kuho uporabljam tudi kokosovo mast? Ni deklaracije na izdelku, pa ne vem.
12. Kako je skruhom – kupujete tiste tri dovoljene ali ga pečete sami?
13. A so komu že podaljšali porodniško zaradi alergije na KML?

Miljonkrat hvala,
Timea

Bom poskušala odgovoriti na vsa vprašanja, kolikor znam:
1. Palačinke speči s sojinim ali riževim mlekom, Špinači jaz dodam le sol in olivno olje, pa ji nič ne manjka.
2. Kašice so najboljše z riževim mlekom, ker je najslajše, sicer pa če ti drugače Pregomina noče piti, mu ga zmešaj vsaj v kašice in drugo hrano.
Alnaturine kašice so 100% brez mleka, so pa še ene, ki pa jih ne kupujem, pa se sedaj ne spomnem, katere.
3. Sladice najbolje, da pečeš kar sama iz dovoljenih živil. Malo pobrskaj na to temo po tem forumu in dobiš ogromno receptov. Sojin desert je že narejen puding.
4. Mislim da ja, vendar smo mi prehudi alergiki, da bi jih uporabljali. To ti bo konkretno odgovoril kdo drug.
5. Mesni izdelki so res problem. Hrenovke npr. vsebujejo kazein (beljakovino KM). Pršut pa je vendar svinjina, ki je prepovedana za alergike!
6. Mi kupujemo riževo mleko Isola bio (sojinega ne prenaša), ki je izredno dobro in ni preveč zasoljeno s ceno. Paziti moraš, da ne vsebujejo lecitina!
7. Za zajtrk vedno je riževe kašice, za malico sadje z corn flaksi (paziti moraš katerimi!), večerja pa je vedno kuhana, tako kot kosilo ali pa samo polenta na riževem mleku npr.
8. Riž je seveda ok, pšenične testenine pa seveda tiste brez jajc (npr. Barilla), lahko pa tudi riževe in koruzne testenine.
9. V gostilni ne jemo, ampak vi bi mogoče še lahko, če se osebno s kuharjem točno dogovorite.
10. Zaradi same proizvodnje, kjer npr. v istih aparaturah delajo izdelke z mlekom, se to lahko zgodi. Tudi na te izdelke je treba biti pozoren.
11. Je ne poznam.
12. Pečemo sami.
13. Samo zaradi te alergije ti je ne bodo, redkokdaj ti jo zaradi alergij sploh podaljšajo. PObrskaj tudi na to temo z iskalnikom.

Oprosti, bi ti odgovarjala bolj na dolgo, a nimam časa s 3-mesečnico in 21-mesečnim fantkom.
Upam, da se boš počasi znašla v tej dieti, ki se ti bo čez čas zdela nekaj povsem samoumevnega!
Srečno!

V glavnem si že našla odgovore pri “sonček Žanu”, pa vendar:

– mi kekse v glavnem kupujemo v BiosM v Ljubljani – tel.:01/54-01-787(dobijo se tudi v nekaterih Intersparovih trgovinah) ali pa ti jih pošljejo tudi po pošti. Tam dobiš tudi nek toast za grickat – je prav dobrega okusa, kot bi jedel smokije ali nekaj takega. Kruh mi ni bil preveč všeč, ker je preveč suh in praznega okusa.

– kruh si pečemo samo oz. moja mama, ki ga je že prej vedno pekla doma, samo recepture je sedaj malo priredila, tako da imamo glede tega grozno srečo.

– čokolade jaz nisem nikjer našla take, kjer ne bi pisalo, da so možne sledi tega in onega, kar je prepovedano, tako da sem od časa do časa grešila (ampak res redko, kadar se mi je res grozno luštalo) z Lindtovo čokolado, ki vsebuje 80% cacaa, sinu je pa nisem dajala. Mislim, da je tudi ni pogrešal, ker je ni poznal.

– kar se mesnih izdelkov tiče, smo kupovali samo prekajena puranja prsa pri mesarstsvu v Črnučah (01/56-12-880) in striktno nič drugega. Po približno polovici leta diete pa smo malemu parkrat dali tudi malo ribje paštete s kruhom, pa mu ni bilo nič.

– mi kupujemo riževo mleko v DM po 449 sit in je zaenkrat vse ok. Mali ga spije tudi po 1l in več dnevno.

– kar se pa podaljšanja porodniške tiče, ne verjamem, da ti bodo podaljašli.
Naš mali je alergičen na mleko, jajca in malo na pšenično moko, pa mi niso podaljšali, pa tudi denarne mesečne pomoči 20.000 sit nisem dobila, ker je menda alergičen na premalo stvari:((

Sonček Žan ti je že precej povedala, pa pe naša izkušnja.
1. Palačinke naredimo iz 1/2 riževega mleka in 1/2 radenske.
2. Kašice pripravljamo sami – kupimo riževe, koruzne in prosene kosmiče in jih pripravljamo na različne načine, prav tako skuham doma puding – Gustin zakuham v riževem mleku in včasih za okus dodam malo vanili sladkorja ali pa banano ali malo rožičeve moke, namesto Gustina lahko uporabiš tudi riževo moko. V riževem mleku tudi skuham rezance ali zvezdice ali pa riž.
3. Sladice si lahko sama napečeš, čokolado lahko ješ črno, brez mleka, v trgovinah Kalčko in Jablana v BTC-ju dobiš tudi nekaj namazov na osnovi soje in pa kakšne sadne ploščice, mi jih kupujemo v Mercatorju ali pa v DM-u, peciva pa lahko vsa narediš, prav tako kremšnite, potice, cmoke, samo mleko zamenjaš z dovoljenim.
4. Tartex paštete so vredu, dobijo se tudi sojini namazi, poglej malo na policah z zdravo prehrano (štajerc, pa eden v tudi, ne vem, kako se reče).
5. Salame najbolje, da dobro prebereš sestavine, mi kupujemo od Perutnine Ptuj piščančje salame – tiste, ki imajo znak srček.
6. Riževo mleko kupujem v DM-u ali v Mercatorju in sicer tako, ki ima dodan kalcij.
7. Za zajtrk in večerjo jemo doma pripravljene kašice, včasih za večerjo palačinke ali pa kruh z marmelado, kakšno zelenjavno polento, misli s sojinim jogurtom,…
8. Testenine so vse vredu, če niste na dieti brez jajc.
9. V gostilni imaš kar nekaj možnosti – solate, puran na žaru, pražen krompir, riž, zelenjava na žaru, pač rečeš brez paprike in paradižnika, danes so precej prilagodljivi po gostilnah.
12. Kruh pečemo večinoma sami ali pa kupimo stoletnega ali rženega.
13. Hčerka ima alergijo na KM in jajca in mi niso niti dali vloge za podaljšanje porodniške, sin pa ima alergijo na KM, jajca in še pšenico in sem oddala vlogo, zdaj pa čakam. Prijateljici so zavrnili, ima pa potrjeno na KM in jajca, izvidi so bili negativni na pšenico in sojo, mala ima pa hude reakcije – bruhanje, driska, da o koži ne govorim.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

<http://pejicna.moj-album.com/>

Punce, zelo ste mi pomagale.
Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!

Vau, pejicna ! Ogledala sem si tvoj album . Kako ti ob dveh alergičnih otrocih uspe še izdelava takih umetnij ?

MetaV, hvala za pohvale.
Sta še mala (2.5 let in 8 mesecev), tako da zvečer ob 20h že spita in imam potem čas še kaj narediti zase. In ker zelo rada ustvarjam in se lotim česa novega, si za to kar vzamem čas, raje kot za televiziji, naprimer.
Sicer pa precej dela tudi skupaj s hčerko in sem prav vesela, ko vidim, da pri 2 letih in pol zna nizat velike perlice na vrvico, rezat s škarjami, šivat – dala sem ji mehko pleničko in iglo za gobeline in je šivala!, …
Pri kuhanju je pa tudi povsod zraven . mesi krh, maže marmelado na buhteljne, nareže bučke, pomeša čebulo…, pomije posodo.

Res je, da potem večina stvari gre počasneje,a se splača, zdaj, ko sem še doma, si pa to sploh lahko privoščim.

Še 1x – hvala in hvala, ker si si vzela čas!

<http://pejicna.moj-album.com/>

13. meni so podaljšali porodniško zaradi alergije na kml, vendar so bile še druge indikacije (vakum porod), z izvidi iz razvojne ambulante (npr. ni še hodila, bila še vedno dojena). Samo pediater te mora že od vsega začetka pošiljati k različnim specialistom, če tudi je prepričan da ni nič narobe. res pa je tudi da je to bilo leta 2001, in da so se sedaj predpisi verjetno spremenili.
sama alergija na kml pa ni bila indikacija niti takrat.
Kar se tiče izdelkov pa tako: pri navodilih glede diete nisem dobila nobenega spiska dovoljenih izdelko, le navodila katera hranila so prepovedana in na katere sestavine v deklaraciji naj bom pozorna. Sem sicer po poklicu zdrav. tehnik in te stvari poznam še iz teorije, vendar ko gre za tvojega otroka nikoli ne veš dovolj.
Kar se tiče prilagojenega mleka, dobivam Rp za alernovo, vendar ni preveč navdušena, iz istega razloga sva opustili pregomin, ki ga je brez težav uživala do 3 leta, potem pa stop. Za kuho uporabljam alprosoja -zeleni tetrapak (je brez sladkorja), dobiš še takega ki je brez sladkorja in brez soli-rdeči tetrapak, v modrem tetrapaku pa je z dodanim kalcijem in b vit.- ta je sladek, prim. za kakav.
Od val soje je zelo dober sladoled in jogurti.
Priporočam pa ti, da vprašaj zdravnika, če lahko daješ sojine izdelke, saj obstaja nevarnost da telo razvije intoleranco tudi na sojo. Mi je nismo dodajali v hrano do cca.2,5 leta, potem pa postopoma, ker je vedno manj pila pregomin.
tudi z sojinim mlekom ne dobi telo vseh potrenih vitaminov in mineralov.

Kar se tiče receptov najdeš kaj užitnega, mogoče moraš malo prilagoditi recepte, v vseh vegetarijanskih kuharicah (npr. Matejina veganska kuhinja).

Da ti bo v tolažbo, sama sem dojila 22 mes., pri tem sem bila strogo na dieti, pa še sedaj kuham za vse isto, mlečnih izdelkov sploh ne pogrešam, celo črna čokolada mi je boljša od milke, navadiš se pač. Res pa je da sama nikoli nisem pila mleka, ker mi grozno smrdi, pa nisem alergična nanj. Mož si “mlečne želje” poteši, tako da poje kaki mlečni dodatek, sicer pa ne kompliciram, ker je potem slabše. Otroci običajno ne jejo tistega kar je samo za njih, ker v prvi vrsti iščejo vzornike pri starših.

Pri nas je zdaj tako:
porodniške nam seveda niso podaljšali, nehala sem dojiti, hčerka pa je postala občutljiva tudi na sojo in dobila pregomin, ki ga naravnost obožuje. nehala sem komplicirat in ji tudi pire, prikuhe, kašice… naredim s pregominom. v bistvu ji sploh nič ne manjka. kruh sem začela peči v kruhomatu in ga vsi obožujemo. iz tiste zmede na začetku so se stvari znormalizirale.
lep pozdrav.

čestitam, upam da bo dolgo tako brezbrižno.

New Report

Close