Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Neješčnost po davljenju s hrano

Neješčnost po davljenju s hrano

Spoštovani!

Prosim za pomoč.

Hčerka bo čez 1 mesec stara 4 leta.

Pred 10 dnevi se je pri kosilu skoraj zadušila s prevelikim koščkom odgriznjene pice, ki se ji je zataknil globoko v žrelu.

Ob upoštevanju priporočil ob takem dogodku, sem ji košček hrane uspešno uspela odstraniti iz ust oziroma ga je izkašljala.

Ob davljenju je tudi bruhal (tudi malo krvi od napenjanja), se napenjala in dušila, po nesreči sem ji z nohtom opraskala nebo, obrnjeno povševno navzdol sem jo tudi močneje “udarjala” po hrbtu…. skratka celotna situacija je bila zelo burna in dramatična. Ko je izpljunila hrano, je jokala še nekaj časa.

Po tem dogodku je več dni pogosto govorila o tem. Nebo jo je peklo od praske z nohtom, ko sem probala s prstom dosečt grižljaj in je tožila zaradi bolečega neba. To govorjenje o dogodku smo probali nekako omilit, se pogovorit, jo potolažit in ji prisluhnit.

 

Sedaj pa že 4. dan noče jesti ničesar. Nekako jo še pripravimo do pitja zelo razredčenega malinovca ali vode. Drugo zavrača. Ponoči med spanjem ji v flaško s cucljem natočim kakav in ga nevede popije. Tako sem do sedaj uspela nekje 3x na noč (popije cca 0.6 dL kakava med spanjem).

Čez dan veliko toži, kako je lačna. Ko kuham, ji hrana zelo diši. Ko je obrok na mizi, zelo pogleduje hrano in sprva želi jesti. Nato pa začne govoriti o dogodku z davljenjem. Toži, kako jo je strah, da se bo zadušila s hrano, reče, da ima kamen v grlu in da ji to ne pusti jest. Pove, da jo je strah, da se ji bo kaj zataknilo…. Zelo je prestrašena.

Odklanja vso najljubšo hrano, tudi sladkarije, sladoled, najljubše sadje… pdklanja tudi jogurt, pasirano in tekočo hrano.

Nekajkrat sem ji probala dat hrano kar v usta, a je začela jokat in si z rokicami pokrivat usta.

Včeraj sva šli k pediatrinji, ki jo je sistematsko pregledala in izključila organske vzroke za neješčnost. Nato je naročila nakup posebnega sirupa (Pikovit), ki “pozdravi grlo in pomaga, da bo lahko jedla in je ne bo strah”. Tako sva nekako z zdravnico upali, da bo manipulacija uspešna in da bo hčerki pregled pomagal in ji pokazal, da ima zdravo grlo in lahko normalno je.

Pikovit še nekako uspe pogoltnit in ga poplaknit z nekaj tekočine po flaški.

Ne pomaga noben pogovor, nobeno prigovarjanje, hranjenje ob knjigicah, risanki, na igrišču… nič. Probamo tudi malo ignorirat, nastavim ji hrano in se umaknem, pogovarjamo se vzpodbudno, pa ji rečemo, da se je že skoraj pozdravila in da je zdravnica povedala, da nima kamna v grlu in da sirup zelo pozdravi grlo. In da da je pogumna in da jo čuvamo in pazimo. Hranit jo proba tudi najljubša sestra, očka, babi.

Nič ne zaleže. Nič. Preprosto se preveč boji hrane.

Prej je bila normalno ješča, nič izbirčna, nikoli problemov okrog hrane, uvajanja hrane, pila je že po kozarcu in samostojno jedla vse.

 

Ker nas zelo skrbi za malčico, vas vljudno prosim za kakršnokoli usmeritev, mnenje, napotek. Prosim za pomoč, saj nismo kos situaciji.

 

Hvala in lep pozdrav. M

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Ob zataknjenem tujku v žrelu in nato reševanju (za kar čestitam, odlično ste reagirali) je prišlo do nujne posledice – poškodbe sluznice zgornjih prebavil. Sluznica se počasi celi, vendar povzroča bolečine pri hranjenju, posledica pa je izogibanje hrani zaradi bolečin.

Stanje lahko traja tudi 2-3 tedne in v tem času se moramo nekako znajti in otroka hraniti.

Poskušamo blage, nevtralne pijače (mleko, mlečni sladoled, zmrznjena stepena sladka smetana), zmiksana nevtralna hrana (kot za dojenčke), da otrok pozabi na bolečo izkušnjo in pšočasi začne jesti normalno. Vsekakor pa ne bo hitro, žal.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close