Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Neješčnost

Neješčnost

Pozdravljeni!

Vem, da ste verjetno odgovorili že na vsa možna vprašanja glede slabšega apetita in prebrala sem večino tem, vendar vas vseeno prosim za mnenje v naši situaciji.

Hčerka, stara skoraj 9 mesecev zavrača gosto hrano. Do 5,5 meseca je bila polno dojena in lepo pridobivala na teži in višini, potem pa smo začeli z uvajanjem GH. Na začetku je lepo in radovedno sprejemala hrano, sicer vedno v majhnih količinah vendar nam je kar šlo. Uvedli smo praktično vsa živila, brez nobenih težav in vztrajno povečevali količine. Potem pa je kar naenkrat začela stavkati in jesti vedno manj, želela se je samo dojiti. Vztrajala sem z uvajanjem, poskusila nove kombinacije, malce osolila, ponudila koščke, a situacija se ni izboljšala.

V sredini junija sem poklicala našo P in prosila za kontrolo teže. Tehtnica je pokazala, da je pridobila malo, vendar je bila še vedno lepo na svoji začetni 50. percentili. Poslani smo bili domov za navodilom, da naj uvajamo naprej in pokličemo če teža ne bo napredovala.

V naslednjih dneh se je pokazalo da jo mučijo zobki in čez 14 dni smo imeli res pester teden, saj so v 4 dneh dlesen prebili kar 4 zobki naenkrat – spodnje 1ke in zgornje 2ke (precej joka, samo dojenje in dva dni rahle vročine). Teden dni po tem je punčka končno začela malce več jesti in pokazala več navdušenja, vendar se v 1 mesecu ni nič zredila, zato sem poklicala pediatrinjo, ki je ukazala naj pridemo na tehtanje in pregled. Tehtnica je pokazala da je v mesecu dni teža celo malo upadla, vendar je bila naša pediatrinja kar malo presenečena, saj hči nikakor ne izgleda shujašana ali slabotna – ima prav lepe obročke. 🙂 Glede na to, da sem takrat poročala o izbolšanju pri GH, smo samo preverili CRP in kri in se dogovorili, da pridemo ponovno čez teden dni na kontrolo teže. CRP je bil bp, hemoglobin pa 120. Hčerka je tisti teden res lepo jedla, cca 700 g hrane na dan, hrana jo je zanimala, uvedli smo super urnik in tehtnica je pokazala da je v 1 tednu pridobila kar 350 g. Pediatrinja je zadevo pripisala zobkom in mislila sem, da je to to.

Nekaj dni kasneje pa je spet začela manj jesti in sedaj se nam je spet popolnoma ustavilo. Z veliko muko uspem čez dan spraviti v njo 150 g hrane, brez siljenja in joka sploh ne gre, zanimanja za hrano ni in spet se želi samo dojiti. Ne vem več kaj naj še poskusim. Kuham različne jedi, jemo skupaj, vedno jo poskusim najprej nahraniti in ko prav ne gre več, jo pač podojim. Kolikor vidim se pripravljata spodnji dve dvojki – noče pokazati, še Calgela ji ne morem nanesti, ker tako tišči usta skupaj. Z žličko sploh ne gre več, ne sprejme niti domače niti kupljene hrane. Poskusila sem jo pustiti lačno, da bi vsaj nekaj pojedla a je bil učinek se slabši. Dojenje ja, ostalo pa ne.

Z izjemo hrane je dobre volje, ponoči mirno spi, prebava je vedno normalna, polulanih plenic je veliko, razvojnih težav nima, izpuščajev na koži tudi ne, vročine ni, bolna še ni bila, pravzaprav je težava samo ena. Porodna teža je bila 3030 g in 50 cm, zdaj pri skoraj 9 mesecih smo na 7900 g in 71 cm.

Prosim za nasvet, ker imam naslednjo posvetovalnico šele čez 14 dni in me skrbi, da ne bo teža spet padla, da sploh ne omenjam, da pri 9 mesecih nismo nadomestili še nobenega obroka. Ali naj zaprosim za predčasni pregled? Bi zobki res lahko povzročili tako neješčnost ali je možno tudi kaj drugega? Bega me, ker je v tistem tednu tako lepo sprejela vso hrano, zdaj pa smo spet naredili korak nazaj.

Vnaprej hvala za pomoč!

Če dojenček popije preveč mleka, ki je tudi hrana, le da je za njegovo starost mnogo premalo tako po količini kot po vsebnosti sestavin, v tem primeru dojenček pač zavrača drugo hrano. Razumem pot, ki privede do tega, torej če nič ne je, pa naj dobi vsaj mleko. Vendar se dolgoročno to ne izide. Glede na tom, da je zadnji hemoglobin v redu, tudi ne gre za slabokrvnost in posledično neješčnost.
Drugega nasveta kot zmanjšati dojenje in vztrajati na normalni prehrani, trenutno ni, žal.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close