Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija neješč otrok

neješč otrok

Pozdravljeni!

Kljub prebiranju različnih forumov nisem našla odgovora, ki bi mi dal neko rešitev mojega problema, zato se obračam na vas.

Rodila sem teden pred rokom, porod je bil sprožen zaradi slabega CTG-ja, vendar je potekla brez zapletov, hči je bila težka 3240g. Tretji dan so ugotovili, da ima hči zlatenico, zato je bila deležna 24 urne fototerapije. Že v porodnišnici je bila bolj “lena” za jest, zato je zgubila več kot 10% porodne teže. Ob odpustu je tehtala 3160g. Do svojega 5 meseca je bila delno dojena, delno sem ji tudi dodajala AM. Na teži je že od vsega začetka pridobivala ektremno počasi, vendar je pediatrinja rekla, da je pač bolj manekenske postave. Pri 7 mesecih je namreč tehtala slabih 6000g, pediatrinja je tudi rekla da bi morla apridobivati po 600g, mi smo jih pa komaj dosegli 400g. Pri 5 mesecih sem začela z uvajanjem goste hrane, najprej žitno kašico, nato sadje in na koncu še zelenjavo. Načeloma je še nekako šlo, žita in sadje je še kar rada pojedla, medtem ko zelenjave ni marala preveč. Danes pri 8 mesecih imamo pa problem, ker je začela jesti manj kot ponavadi. Ponavadi je pojedla med 170 in 220 ml (vsak obrok sem ji namreč izmerila tako v ml kot v g), zadnji teden pa komajda da poje 150 ml. Probala sem že z vsem, od različne gostote (popolnoma spasirano do manjših koščkov), različne temperature (od toplega do hladnega), do zabave med hranjenjem (pripovedovanje pesmic, zgodbic do prižganega televizorja), pa kljub vsemu ne poje več toliko kot je oziroma poje iz dneva v dan manj. Tudi čokolešnik (čokolino baby narejen iz AM), ki ga je prej pojedla tudi po 220 ml, ji sedaj ne diši več. Edino kar poje v nulo je kupljena sadna kašica iz breskve ali marelice ali pa kupljene sadne kašice (pa jih nebi rada dajala, če imam na voljo domače sestavine). Na splošno tudi mleka ne popije veliko (če naredim približno 140 ml mleka, ga ne bo popila v celoti, vedno pusti kakšnih 30 ml). Bolana ni bila, tudi cepljenja je prenesla brez kakršnih koli problemov. Zobkov pri tej starosti nima še nobenega, se pa že aktivno plazi in počasi postavlja na noge.

Zanima me ali glede na opisano situacijo morda jaz kaj delam narobe in zato otrok noče jesti, ali je to morda samo obdobje??? Pediarinja mi je tudi svetovala bolj kalorično hrano, ni pa navedla katera hrana naj bi to bila glede na njeno starost. Bojim se namreč, da ne dobi zadosti hranil in bo njena teža napredovala še počasneje kakor napreduje.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem

Svetujem doma prirpavljeno hrano, od sadnih kašic do pripravljenega kosila (juhe, meso, priloge) z dodatkom maščob (ki so nujno potrebne za zdravo rast in razvoj). Manj ogljikovih hidratov, pa več beljakovin in maščob. Hrana naj bo okusna, 8 mesečniku lahko blago prepražimo čebulo in meso, kar je mnogo bolj okusno od kuhanega pustega mesa brez dodatkov, npr. Že v 9 mesecu svetujemo prehod na domačo prilagojeno hrano, kar pomeni tisto, kar jemo mi, le priprava naj bo zdrava in brez dodatkov.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close