Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina neenakomeren srčni utrip

neenakomeren srčni utrip

En teden imam že neenakomeren srčni utrip.To čutim tako,da ko bi morala imeti utrip ga ni,nato pa se pojavita dva hitra utripa.Obenem čutim tudi stiskanje v prsih.Največkrat to zaznam,ko mirujem,največkrat zvečer. Bila sem pri zdravniku,ki mi je rekel,da je to povsem normalno,vendar pa ne vem natančne diagnoze oziroma,kaj to povzroči in kaj lahko naredim da to preprečim.Stara sem 23 let in imam normalno telesno težo.Drugih zdravstvenih težav nimam.Pred dvemi meseci sem imela že iste težave,ki pa so trajale le en dan.

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

Opisujete t.i. palpitacije, tj. motnje srčnega ritma, ki pravzaprav niso motnje ritma, temveč prej posledica zaznavanja bitja srca, ko čutimo, kako nam bije srce, kar se običajno ne dogaja. To je možno pri stresu vznemirjenju ali »živčni« napetosti. Pogosto se dogaja v obdobju po naštetih okoliščinah, ko se vse umiri, počivamo ali smo sproščeni. Težave pominejo same od sebe, sami pa ne morete ukreniti drugega kot mirno počakati, da se srce umiri, oziroma da ne čutite več utripov. Včasih niti ni mogoče duševnega stanja povezati s hitrim bitjem, ker sta dogodka tako odmaknjena. Lahko pride tudi do hitrega bitja srca z utripom do 150 udarcev na minuto. Takrat je poleg nerednosti utripov zaznati nekakšno plapolanje v prsih. Če se težave (hitro bitje srca) ne umirijo same od sebe v dveh urah, potem pojdite k zdravniku (tudi ponoči).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Moj problem je sledeči..Stara sem 24 let in sem že najstniškem obdobju imela občutek razbijanja in neenakomernega bitja srca. Večkrat sem opravila EKG, ki je bil v redu. Zdravnica se na to ni ozirala in tako je zadeva prišla v pozabo. Sčasoma tudi nisem imela več teh problemov. Sedaj pa so se mi znova pojavili približno 10 dni nazaj, ko sem jemala ospen zaradi zdravljenja bakterijske angine (vsaj tako je pokazal bris in beli mandlji). Ta občutek še vedno ostaja kljub prenehanju jemanja ospena. Nevem pa več ali je to res samo občutek ali mi srce dejansko res hitreje in neenakomerno utripa kot običajno. Ko si tipam pulz se mi zdi, da srce hitreje utripa, nato se malce umiri, ritem enakomeren, nato pa 2 ali 3x udari močneje in potem spet bije enakomerno naprej ali v počasnem ali pa hitrejšem ritmu. Nevem ali je to običajno ali ne, pomislila sem, da imam morda ravno zaradi teh hitrejših udarcev ta občutek neenakomernega ritma in razbijanja. Skratka nevem kaj naj storim. Zdravnica je rekla, da naj počivam, da morda je lahko blažje virusno vnetje, vendar se o tem sploh ni prepričala, saj mi srca niti ni poslušala, kaj šele naredila EKG. Niti nevem, kako naj bi bilo to virusno vnetje ko pa sem imela vendar bakterijsko angino. Sicer vem, da je pri bakterijskem potrebno zdravljenje z antibiotiki in da če bi bilo to, bi se zadeva poslabšala, tako pa ostaja isto. Sedaj že en teden fizično mirujem, vendar težave ostajajo enake. Zlasti zvečer je zelo neprijetno, ko ta občutek ostaja in težko zaspim. Dejansko nevem ali je to zgolj občutek ali pa je s srcem res kaj narobe. Moja mami ima namreč aritimijo, dobila jo je sicer zaradi stresa. Strah me je, da jo morda nimam tudi sama, saj je stres prisoten tudi pri meni.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Večina opisa je skladna s panično motnjo, in ker imate težave le tu in tam, se zaenkrat s tem ne bi obremenjeval. Seveda se lahko tudi v vaših letih pojavi neredno bitje srca, ampak praivloma nikoli nima kakšne posebne vloge glede zdravja. To neredno bitje pa bi se zaznalo na EKG posnetku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za odgovor…Malce me skrbi zato, ker se v zadnjem času kar pogosto pojavlja..Sama čutim nereden utrip, kot da bi mi nekajkrat udarilo hitreje, nato spet normalno, potem pa spet hitreje itd..Sama si vedno tipam na vratu, ko pa mi utrip otipa nekdo drug npr. na roki pa pravi, da je ritem enakomeren in v redu. Ali je možno, da to zaznavam samo sama in da drugi ne ali pa se tak občutek pojavlja samo na vratu in ni ni nič narobe, razen kot ste omenili pač panična motnja. Namreč s podobnimi problemi sem se že srečala kar nekaj let nazaj, vendar so bili izvidi ščitnice takrat ok, prav tako tudi ekg, ki sem ga opravila večkrat. Vendar takrat ob tipanju nisem čutila neenakomernega ritma tako kot sedaj in se bojim, da ne gre za isto stvar. Namreč takrat je to po določenem času minilo in do sedaj teh težav nisem imela. Zaenkrat še nisem šla k svoji zdravnici, čedalje bolj pa razmišljam, da bi šla in da vidim za kaj se gre. Vendar je možno, da bo takrat ekg ok in da če mi sedaj srce deluje neenakomerno, da mi takrat ne bo in se bo pač zdelo vse ok. Tako je bilo pred leti in so potem rekli, da mora priti pravi trenutek, da se te motnje na ekg-ju vidijo, ker se namreč vedno ne vidijo. Čeprav je takrat dežurna zdravnica posumila na miokarditis in da naj počivam, sedaj kljub temu vsak dan hodim vsaj pol ure in vmes tudi tečem. Pri tem ne pretiravam. Tako in tako pa hoja in tek ne poslabšata tega občutka razbijanja in neenakomernega ritma..Namreč spet nekateri za motnje srca priporočajo vsakodnevno hojo, zaenkrat pri meni ni sprememb. Problem ostaja isti, mislim, da se ta občutek razbijanja in neenakomernega utripa ne pojavlja samo večkrat ampak ga tudi močneje čutim.

Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovor.

Naj omenim še to, da se mi je zadnje ćase tudi dvignil pritisk..Zgornjega imam okrog 120, včasih tudi 130. Prej sem ga vedno imela okoli 110, sedaj pa me ob tej vrednosti že boli glava..:/ POnavadi se pojavlja že takoj zjutraj in je potem čez dan povsem odvisno..Ali nekoliko pade ali pa ostane isto. Očitno se s srčno-ožilnim sistemom nekaj dogaja..S to razliko, da na začetku pojava tega občutka razbijanja srca, pritisk ni bil povečan, sedaj pa se je pojavilo še to :/

LP

Spoštovani!

Še vedno sem mnenja, da gre za posledice neravnoveja avtonomnega živčevaj – stresa in panične motnje, kar se kaže z večjimi vrednostmi krvnega tlaka in utripa. Zagotovo bo koristno, da se oteh vidikih pgovorite s akkšnim zdravnikom. Takole na daljavo vam težko stoodstotono zatrdim, za kaj gre.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close