ne vidim izhoda
Ne vem, če je to pravi naslov vendar se na vas obračam z naslednjo težavo.
Brat se je pred kratkim razšel s svojo partnerko (bil je fizično nasilen do nje). Imata hčerko, ki je bila dodeljena njemu (predvidevam, da na njegovo zahtevo)
Brat živi pri starših, ne hodi v službo (noče) in je zelo nasilen do staršev.
Posebno do očeta. Jaz sem se z njim poskušala že večkrat pogovoriti vendar on v tem, da je nasilen in hoče z vsakim fizično obračunavat in groziti ne vidi težave. Za vse krivi očeta in pravi, da naj neha piti in naj gre na zdravljenje. Fizično obračunava tudi z mamo. To seveda ni res, kajti bila sem priča, ko je prišel domov in je začel napadati očeta, da je pijan v kar je hotel prepričati tudi mene in mamo. Bojim se,da lahko med njim in očetom pride do tragičnega dogodka. Mama mi večkrat potoži, da ima občutek, da je z njim nekaj hudo narobe (psihično). Prosim Vas, da mi svetujete kako priti ven iz tega začaranega kroga, kako ga prepričati, da ima on težave in da rabi pomoč in na koga naj se obrnem po pomoč.
So pa tudi trenutki, ko je brat prijazen in čisto normalna oseba. Takega ga pozna tudi družba.
Spoštovana!
Vesela sem, da iščete pomoč za svojo družino, saj bo lahko ravno to odločilno, da se ne bo res zgodila kakšna tragedija. Bojim se, da boste brata težko prepričali o tem, da ima težavo s tem, da uporablja nasilje in tako povzroča trpljenje svojim najbližjim. Saj kot razumem, ste se o tem že poskušali pogovoriti z njim in gotovo ste to že poskušali tudi v njegovih “normalnih” in “prijaznih” obdobjih, pa te svoje težave ne želi videti. Njega takšno njegovo obnašanje ne ogroža, v druge ljudi pa se očitno ne zna ali zmore vživeti. Zato mislim, da bi morala vaša družina ukrepati na tak način, da bi zaščitili starša in vse do katerih je brat nasilen. Pri tem pa boste potrebovali veliko odločnosti. Starša naj se zavedata, da imata pravico do miru in da jima ni potrebno trpeti nasilja, pa čeprav ga povzroča njun lastni sin. Mogoče bo to, da mu bosta postavila mejo in rekla NE njegovemu nasilju, najpomembnejši nauk, ki mu ga bosta v življenju dala. Zato naj nimata nikakršnih občutkov krivde pri posluževanju bolj radikalnih ukrepov. Za njegovo hčerko pa bo že poskrbela njena mama, če on ne bo mogel.
Ukrepate pa lahko tako:
– Glede na to, da brat prebiva v hiši staršev, lahko le-ti zahtevajo njegovo izselitev. O tem naj se z njim pogovorijo starši, ga postavijo pred dejstvo, da pod njihovo streho več ne more biti. Če njune zahteve ne bo upošteval, lahko vložita Tožbo za izselitev s predlogom za izdajo začasne odredbe zaradi nevzdržnega položaja. Več informacij o postopku lahko dobite na Pravno informacijskem centru (PIC), kjer nudijo brezplačni prvi pravni nasvet: . Še ena možnost pa je, da enostavno zamenjata klučavnice, njegove stvari pa pustita nekje izven hiše. Če bi se odločili za slednje, bi bilo to najboljše storiti, ko bi bila hčerka ravno pri mami.
– Na Policiji lahko starša podata kazensko ovadbo proti vašemu bratu zaradi nasilništva in ogrožanja varnosti, kar bo pomembno sporočilo njemu, da to kar počne ni dopustno.
– Za podporo in svetovanje se lahko obrnete na Center za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki deluje v več krajih po Sloveniji: 01 5241240 – to je tel.št. od ljubljanskega pa povprašajte za najbližjega vam.
Upam, da boste s starši čimprej dosegli svoj mir!