ne najdem poti naprej
Stara sem 19 let porocena in pricakujem otroka. Moz se je ze odnegdaj sreceval z drogo, kot vsak je tudi on zacel z mehko drogo. Minila so leta in prisel je do trde droge. Pred letom dni se je odlocil za zdravljenje pri svojemu ocetu na Hrvaskem. Seveda sem sla z njim. Pustila sem solo in svojo igralsko karijero le zato da bi mu pomagala iti ven iz tega. Minilo je 6 mesecev ko sva se odlocila za skupno zivljenje in se porocila. Kmalu pa sva izvedela da pricakujeva tudi otroka. Odlocila sva se za vrnitev v Slovenijo, ker sva imela vec moznosti za financno podporo kot pa na Hrvaskem. Ko sva se vrnila sva odsla k njegovi mami z veliko nacrti, da se zapoliva urediva zivljenje in greva na svoje. Po 2 mesecih vrnitve smo izvedeli da se moz zopet drogira z trdo drogo (HEROIN). Nima descipline nad sabo veliko laze, krade itd. Odlocil se je za zdravljenje, vendar ne v komuni le na predavanja in timska srecanja. Tko kot je zelel sem mu ugodila pred kratkim pa smo izvedeli da na predavanja ne hodi. Druzi se z zelo cudnimi ljudmi zelo je suh v obras pa izgleda kot… Cez 2 meseca bo na svet peijokalo najino bitjece, mi pa nimamo ne svojega stanovanja niti dosti financ da bi se lahko prezivljali. Moz se je odlcil za zivljenje z drogo jaz pa ga ne morem zapustiti v taki situaciji. Imam ga rada zelim mu le najboljse ampak on tega ne sprejema kot ljubezen vendar kot navada. Njegova mami nas mece iz stanovanja zeli da si najdemo svoje mi pa bres denarja. ce mi kdo lahko kaj svetuje naj mi odpise na moj email. HVALA
Draga Mony!
Pravite, da se je mož odločil za življenje z drogo. To pove zelo veliko. Vaš mož je odvisnik in za rešitev svoje odvisnosti od droge potrebuje zdravljenje.
Verjamem, da se je težko sprijazniti, da je človek, ki ga ljubite in za katerega ste bili pripravljeni toliko žrtvovati, da bi mu pomagali, spet podlegel drogam, vendar je čas, da poskrbite zase in za še nerojenega otroka.
Ni nujno, da je to dokončno slovo od vajinega zakona, če se bo mož odločil za zdravljenje zasvojenosti in razrešil problem odvisnosti od drog, vendar mora biti to njegova odločitev in uvid. Vi se ne morete odločiti namesto njega in tudi prepričevanje ne bi imelo smisla. Pogovorita se o njegovi odvisnosti in o njegovih željah za prihodnost. Vi pa razmislite o vaših (pa tudi otrokovih) željah in potrebah. Si želite živeti v lažeh s človekom, ki ga obvlada droga? Želite svojemu otroku, da bi živel v takih razmerah? Najbrž ne.
Možu lahko stojite ob strani, vendar morate biti odločni. Postavite meje sebi in njemu, preko katerih ne boste šli. V začaranem krogu odvisnosti, v katerem se nahaja vaš mož, mu ne bo uspelo biti dober mož in vzoren očka, ki bo zgled svojemu otroku. Razmere, v katerih trenutno živite (droge, laži, kraje…), gotovo niso primerne za vzgojo otroka in tudi za razvoj vajinega zakona ne.
Glede na to, da ste noseči, kmalu tudi brez stanovanja in sredstev za preživljanje, vam predlagam, da se oglasite na centru za socialno delo in se pozanimate o pomočeh, ki so na voljo.
Materialno pomoč vam lahko nudi tudi Karitas.
Začasna rešitev vaše stiske bi morda lahko bil tudi odhod v materinski dom, kjer bi se lahko pripravili na prihod dojenčka in kjer bi vam poleg začasnega bivališča nudili tudi psihosocialno pomoč. Kasneje lahko vložite vlogo za najem neprofitnega stanovanja ali nujni bivalni prostor – sami z otrokom ali skupaj z možem.
Predlagam vam tudi, da se vključite v kakšno obliko svetovanja ali skupino za samopomoč, kjer se srečujejo svojci odvisnikov. Pokličite Zavod Pelikan Karitas na številko 080 1221 za svetovanje ali dodatne informacije, kam se obrniti po pomoč.