Najdi forum

ne mislijo…?

kje imajo glavo in zakaj je tako? vsi se pritožujejo, da je socialna pomoč premala, zakaj jo ne zvišajo? kako naj živimo tako? sploh ni čudno, da je toliko kriminala, samomorov in depresije.

dobim ušivih 46 jurijev in si od tega plačujem marsikatere račune, največ pa mi gre, da odplačam v obrokih avto zavarovanje in še več, da plačujem dodatno zdravstveno zavarovanje, kar pred ca. 20-imi leti ni bilo in da si plačujem mesečno 13 jurijev pokojninsko zavarovanje, da bom za stara leta lahko šla normalno v penzijo oz. da bom sploh imela kaj delovne dobe. take stvari zaman napišem v davčno olajšavo, če med letom ne delam, saj potem niti ne dobim nič nazaj.

in je res, če rdečemu križu dam kakšne dobre obelek, mi dajjo potrdilo, kart pokažem pri dohodnini n mi potem vrnejo denar? a sifurno nič ne dobim nazaj od tega, če med letom nisem delala nikjer, a ne?

zakaj je taka nepravičnost, eni se valjajo v denarju, drugi nimajo še za kruha. kdaj se bo to spremenilo?

kako naj uveljavim trinajsto plačo ali ka je tisto-enkratna socialna pomoč? meni so na socialni rekli, da takšnega primera še sploh niso imeli, da bi ena mlada deklina zaprosila za to. drugi pa dobijo na puf. imam 28 let in imam le očeta, ki ima tud nizko pokojnino. na moje ime je le 15 let strai yugo. rekli so le, da bi lahko moj oče zaprosil za enkratno s. pomoč, vendar pa on to noče, ker je takšen tip, da nikomur, nikjer noče izdati svoj znesek pokojnine. še tuš kartice ni hotem imeti, ker je treba napisati kolikšno plačo ima, čepšrav bi se lahko tam zlagal oz. si kaj izmislil.

kaj pa jaz naj napravim, navedem za vzrok in dokažem, da rabim to enkratno pomoč? zadostuje, da pokažem, da sem odplačevala več kot 70.000 sit za avto zavarovanje, plus kar sem dala za registracijo in servis in da mesečno plačujem več kjot 3000 sit za dodatno zdravstveno zavarovanje ter ca. 13000 sit za pokojninsko zavarovanje plus drugi stroški? ali da želim imeti familijo, vendar ne gre, saj je tud moj partner brez službe?

cigani pa zari otrok dobijo več kot 100.000 sit mesečno, ker imajo deco! in brez problčema dvignejo naenkrat po 300 ali 700 jurijev na banki! pa še mučkajo 100/h, kazniva dejanja, grdo obnašanje,. ne deljo nič, nikjer razen otrok? pa vozijo bmw in imajo lepšo kučo kot povprečni, pridni, delovni, pošteni ljudje!

zaslužbo se grebem, ami nič ne rata. kako do denarja? prisililo me bo še do kakšnega kriminala. zato včasih kar privoščim tistim, ki vkradejo kaj npr. denar z bankomata ipd.

zakaj ni več socialna pmoč? ja vem, ker je dobvolj glede na to, da ne delaš, kdor pa dela, pa dobi 80.000 sit. vendar je kljub temu premajhna ta pomoč in se obesim, če se bo tko nadaljevalo. kdaj in kako ter koliko pa ti lahko plačuje zavod za zaposlovanje?

to vedo vsi, socialci, vlada…, a nič ne ukrepajo na tem področju. ker priznajte, da je hudo nam s to podporo, kar odide v dveh dneh. kot je npr. moj primer. nek avto moram imeti, ker že brez tega še težje dobim službo. internet pa rabim zgolj zato, da pogledam prosta dfelovna mesta, svojo pošto in tu pa tam zaprosim za kakšno pomoč na forumih ali eventuačlno pogledam, kar me zanim ain za net ne porabim več kot 2000 sit mesečno. mobitel pa je že tud skorajda obvezen, četudi škodljiv za zdravje

mogoče veste, kolk znaša socialna pomoč drugod po evropi?

mi lahko date ideje, mnenje, nasvet, kaj naj napravim v svojem primeru, da bi dobila kaj več pomoči? ker res ne trošim denarja za brez vezne stvari, kakšno oblekico si že 2 leti nisem kupila, če pa že, pa najcenejšo, ne gledam na znamke in vso hrano kupujem le najcenejšo, od mercatorja…

zaupam vam, da ima oče manj kot 50.000 sit pokojnine in ker je delal ca. 12 let v nemčiji, dobi še od tam kaj, tko da vse skupaj mesečno mu priteče ca. 100.000 sit, mogoče malo več.

se da kaj napraviti, da bi dobila višjo soc. pomoč, ne le 46 jurjev, ker vem, da eni dobijo vel, pa ne mislim na cigane z otroki. pa naj še plačujem davek, ker nimam otroka?! je to sploh življenje? poleg tega živim v taki regiji, kjer je totalna kriza glede zaposlitve. in prav rada bi še študirala, kar pa lahko samo še izredno, vendar kako? višjo šolo sem opravila z veseljem in z odliko, zato se ne bojim študija. zavod za zaposlovanje pa ti visoko izobrazbo plačuke smei kot so gradbeništvo, elektrotejnika ipd., kar ni zame oz. za žensko.

res sem v finančni stiski in bi rada imela več prihodkov. niti dela na črno ne najdem….

prosim lepo za vse odgovore, pomoč kot še nikoli.

hvala in lp

Pozdravljena Ivette,
višina denarne socialne pomoči je določena z Zakono o soacialnem varstvu in se letno usklajuje za indeks cen življenjskih potrebščin za obdobje 12 mesecev pred uskladitvijo. O 1.2. 2005 znaša 46.981 SIT za odraslo osebo. Nimam podatka kako se transfer imenuje v državah EZ in koliko znaša, saj so sistemi socialnih politik v Evropi zelo različni.

Verjamem, da vam je v takšni situaciji zelo težko in da ne uspete poravnati vseh mesečnih stroškov in tudi razumem vaš gnev, ko opazujete situacijo pri ljudeh, ki živijo bolje od vas. Glede na podatke, ki ste jih predstavili (cca. 100.000 STI mesečno), vaš oče zagotoovo ni upravičen do denarne pomoči, vi pa kot prejemnica te pomoči lahko vložite prošnjo za t. i. izredno denarno socialno pomoč in vašo prošnjo tudi ustrezno utemeljite. Po pomoč se lahko obrnete tudi na najbližjo organizacijo Karitas v vašem okolju. Na Zavodu za zaposlovanje pa lahko uveljavljate prejemke, le na osnovi pretekle zaposlitve.

LP,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Ivette, iščete delo?

Če pogledate v MON pod varstvo otrok, iščejo varuško na domu, plačajo 120 jurjev na mesec za dva otroka, kar je trikrat toliko, kot je vaše “ušive” pomoči. Običajno je, da se pa roke, ki te hrani, ne grize…

Pa lep vikend.

Jaz pa mislim, da ivette provocira. Država ne more dajati denarja za odplačevanje kreditov, plačevanje pokojninskih prispevkov, mobitela, interneta…

Res ni veliko 46 jurjev. Mislim, da je to za državni proračun še vedno veliko, veliko preveč. Ne vem kdo bi potem še delal, če bi dvignili socialne pomoči? saj bi bile višje od delavskih plač v npr. tekstilni industriji.

Sam dokaj lagodno živim in si ne znam predstavljat življenja brez mobilca in drugih komotnosti, vendar mislim, da se morajo ljudje, ki nimajo dovolj sredstev odpovedat manj potrebnim stvarem in si ne delat dodatnih stroškov tam kjer ni treba.

Draga ivette.
Moram povedati, da ne verjamem, da ne moreš dobiti službe. Kot so že omenili so aktalne varuške, pa hišne pomočnice, pa čistilke, javna dela, sezonska dela (pobiranje grozdja,…), mogoče natakarice, delo v proizvodnji, delo v kuhinji in še kaj bi se našlo. Predlagam, da se najprej naučiš slovenskega pravopisa, ki ti bo pri službi prišel verjetno prav. Omenila si socialno pomoč drugod po Evropi. Mogoče bi bilo najbolje da greš (za nekaj časa) v tujino – na zahod ali na vzhod. Boš sama videla če v drugih državah podpirajo 28-letnike, ki ne delajo.
Pa srečno pri iskanju službe.

ko je bila kriza je moj partner z visoko izobrazbo razvažal časopise okrog, pa še eno dodatno delo zraven, tako da smo imeli denarja ko blata, tako da ne govori ,da ni služe- na vsakem koraku so

Samo to dodam….imam že kar nekaj let delovne dobe, sem redno zaposlena…pa si pokojninskega zavarovanja enostavno ne zmorem plačevati in ga zato pač nimam. Tudi mobitel sem dobila v uporabo službeni, do takrat svojega nisem imela, ker mi ni zneslo. Vozim 15 let star avto, ah ja. Več ne bi komentirala.
Kakšna pa je tvoja izobrazba, tvoja končana šola?

Mislim, pa daj no še enkrat preberi, kaj si napisala. Ti bi mela večjo socialno pomoč, zato da bi lažje plačevala zavarovanje za avto in pokojninsko zavarovanje. Pa kaj je s tabo? To kar si naštela je luksuz, ne življensko potrebne stvari. Ne glede na to al maš jugeca al pa mercedesa: avto je LUKSUZ! A ti sploh veš od kod gre denar, ki ga dobiš? Iz mojega žepa, od tistih ki delamo! Pa ne mi govorit, da ne dobiš dela, si mlada, zdrava, maš dve zdravi roki, pa idi čistit al pa kelnarit. Predvidevam, da maš stanovanje in hrano doma zastojn, da ti to oče nudi, ti pa razmetavaš socialno pomoč za avto in zavarovanja, pa še več bi mela, jaz bi ti še to ukinila.

jaz sem stara 30let in imam delovne dobe že 12let.bila je težka,ampak,če si vstrajen in pokažeš delodajalcu,da se ti gre res za delo,ga dobiš. zanimivo je,da v tem kraju,v katerem stanujem,ravno taki s podporami mečejo stvari za otroke stran-v smeti.porabijo 30tisočakov samo za cigarete.vglavnem živijo na račun družbe.dobili so ponujena dela pa jih niso vzeli.so že nekako “zmutili.”zakaj bi pa delali.ti bi pa še denarno pomoč zvišala.hallooo!!!!!dela je dosti tako kot drugi pravijo.moja mami je bila tudi brezposelna z dvema otrokoma pa se je borila za kruh tako,da je pospravljala lokale,hodila pomagat v kuhinje,pospravljala je hodnike…hvalabogu je dobila stalno službo.ti ne bi smela biti tako ponosna na svojo izobrazbo.za začetek smo vsi morali zagrabiti za kakšno podčastno delo,ki je plačano in včasih tudi čez 100tisoč tolarjev,če ti pa to ni dovolj,pa vstani pri svoji podpori.
pa lep pozdrav

živjo.
jaz sem stara 30let in imam delovne dobe 12let.takoj po končani srednji šoli sem si poiskala delo.bilo je težko.vztrajen moraš biti pa dobiš delo.dela je dovolj tako kot drugi pravijo.ne smeš vržti puške v koruzo in biti preveč ponosen na svojo izobrazbo.včasih je treba prijeti tudi za kakšno podčastno delo,ki je včasih tudi dobro plačano.
moja mami je bila tudi brez službe z dvema šolskima otrokoma,pa si je našla delo tako,da je pospravljala lokale,pomagala v kuhinjah,čistila bloke….
tu v našem kraju je veliko takih,ki živijo na račun družbe.ti bi pa rada zvišala podpore.halloooo.žalostno pa je,da prav ti ki živijo na račun družbe ne cenijo stvari tako kot drugi delavni.
mečejo stvari kot so otroška oblačila,lepi vozički,tricikli…v smeti.
mene prav srce boli,ko to gledam.zraven tega gre pa 30tisoč na mesec samo za cigarete.in take naj mi podpiramo.ponudijo jim službe,pa jih odklonijo.že nekako skombinirajo,da jih ne vzamejo.
ti bi tudi dobila delo,če ne bi bila tako ponosna.zato pa raje imej svojih 46tisoč podpore,pa ne jamrej,ker si čisto sama kriva,ker misliš,da ti bo delo kakršnega si boš zamislila samo padlo z neba.
pa lep pozdrav

HMMMMM!
Pri 28-tih se nebi upala sploh oglasit,glede denarja…
Ko sem delala šolo ob delu,sem hodila likat,čistit,da sem si jo lahko plačala.
Sedaj pa še vedno hodim,da lažje preživimo…

kdor hoče–ta zmore

ŠE TO JE PREVEČ,VAŠEGA PRIMERA SICER NE POZNAM POZNAM PA NAŠE LEGENDE KO DOBIJO ENKRATNO POMOČ V VREDNOSTI 100000 MOJA MAMA KO JE OSTALA BREZ SLUŽBE PRI PETDESETIH PA NI DOBILA NIČ,SPLOH BI JIM VSEM UKINALA PA ČE JE MOJA MAMA NAŠLA DELO V ENEM MESCU PRI PETDESETIH NI VRAG A NE BI MOGLA TUDI TI.

Strinjam se s predhodniki. Ivette, če bi si resnično prizadevali za službo, bi jo že dobili. Tako pa ste se znašli v začaranem krogu jamranja in izhoda ne vidite. Napisali ste, da je tudi vaš partner brez službe. Občutek imam, da je še marsikaj, kar niste napisali in ste raje zadržali zase. Ravno v tisti stvari se najbrž skriva vzrok za vašo nesrečo.

jaz tudi iščem službo ,pa je nikjer ne najdem,niti v drugem kraju.
hotela bi delati za 4 ure,pa noben noče.
in moram se strinjat,da je socialna premajhna.
mi imamo samo elektriko doma cca 25 tisoč sit na mesec.
hvala bogu da je vsaj partner našel službo,čeprav jo tudi jaz še vedno iščem,saj moram za šolo plačati skoraj 300 tisoč sit.
ne vem,očitno bi mogla biti ROM,da bi dobila denarja toliko da bi se valjala v njem.
poštenost države pa taka ja

petra-vsi mi bi delali po 4 urice pa ne gre.

PETRA!!
Iz katerega kraja pa ste,da tam pa resnično ni čisto nič??????????
-meni je moteče ,ker delam na treh,štirih koncih,pa me kar naprej kličejo….
lp

jah,Jovanka žal si več ne morem privoščit zaradi otroka,ker ga nimam kam dat.
ko ga ni bilo sem tudi delala po 14 ur
copatka ,jaz živim v majhnem kraju,ki žal nič ne obeta.
najbližje mi je Novo mesto.
pa še kaj najdem zahtevajo npr. da imam vozniški izpit,ki ga nimam.

No petra- to je ena izmed stvari na katere pljuvaš. Če bi starši lahko pomagali vsaj malo bi imela vrtec oz. varstvo in tudi izpit za avto.Da ne naštevam naprej, ker je brez veze. Lepo te pozdravljam

No lepo Petra b.

Si morda moja sovaščanka???
Tudi jaz sem iz okolice novega mesta.Tu je dosti dela,če hočeš delat in zaslužit.Varstvo mislim,da bi gotovo dobila.Verjemi mi,da že nekaj let ne ne delam samo v službi,ampak poleg službe še opravljam honorarno.Pridem domov,ko crkjena miš,me še mnogo čaka opravil…Pa tudi otrok potrebuje svoje…Borimo se.
Vozniški izpit je pa majhen problem,če veš,da boš potem lažje delala in ga odslužila,prav tako kak skromen avto.Tisti,ki trdno delajo,verjemi so začeli iz nič,saj jaz sem.Vsak začetek je pa težak….
Petra v novem mestu se obeta ogromno delavnih mest,saj smo na dobri lestvici zaposlovanja-kdor sicer hoče delat.
Pojdi v akcijo in bodi aktivna,vzemi karkoli za začetek,veš koliko lokalov išče čistilko v jutranjih urah.!!!Hja se treba pa ob 4-5 vstat-to je problem.
Pa gospodinskih čistilk,pa še bi se našlo,skratka ogromno……
no….no …zbudi se in pojdi v akcijo…
srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close