Avguština,
očitno te je tale točkovna varianta zavedla. Točke se verjetno ne da kar enačiti z grami OH. Točka verjetno pove le to, da je v živilu relatvino več ali manj OH. Tako je verjetno čisto arbitrarno vezana na število gramov v živilu (tudi fižol ima in to kar nekaj OH).
Za primer naj ti povem sestavo jabolka (138g), ki praviš, da si ga danes pojedla:
vsebuje namreč 0,262 g beljakovin, 0,497 g maščob in kar 21,046g ogljikovih hidratov.
Toliko OH je samo v tem jabolku, ki si ga pojedla, kje so še druga živila, ki skoraj vsa (razen rib in morskih sadežev) vsebuje tudi določen del OH-jev.
Nočem ti sicer podreti zaupanja v tvoj način prehranjevanja, pravim le, da točka in grami niso eno in isto.
LP
N.
Glede na tabelo, ki jo doda na koncu Atkins v svoji knjigi s količino OH, je IDENTIČNA. NIČESAR NISEM POMEŠALA!!!! Tudi sama zdravnica je “priznala”, da je to dejansko Atkinsonova dieta, ki smo jo mi OZ. DIETETIKI poimenovali točkovna – točke pa so OH V ŽIVILIH. Kar pa lahko dejansko sama preveriš, če poiščeš točkovno dieto in primerjaš z Atkinsonovo dieto oz. tabelo vsebnosti OH posameznih živil.
Jabolko ima 18 g OH (od kod tebi 21g ne vem, treba je zadevo preštudirati tako kot sem jaz in jesti tiste sorte jabolk, ki imajo najmanj OH) in če ga poješ pol je to 9g OH. 100 g stročjega fižola ima 4,5g OH (specifikacija na konzervi), meso, jajca, sir pa so brez oz. sir in jajca imata manj kot 1g OH. Pač poiščem sir, ki ima nekje 0,6g OH.
Ne bom več razlagala v detajle, ker se mi zdi že smešno. Glede na to da že več mesecev jem na ta način in da zadeva deluje, vem da je to tako.
Sama poišči knjigo Revolucija v prehrani, preberi o tem načinu prehrane v junijski reviji RINA, pa ti bo morda bolj jasno. V reviji zdravnica in njena pacientka razlagata ta način prehrane, zakaj je treba jesti na tak način, katere vitamine moraš jesti zraven itd.
Na to temo ne odgovarjam več, ker se mi zdi nesmiselno odgovarjati tistim, ki zadeve sploh niso preštudirali v detajle in solijo pamet. Jaz pa sem celo knjigo preglodala v milimetre, poiskala vrsto živil in vsebnost OH v njih na internetu in dopolnila razpredelnico, ki je na koncu knjige.
Pozdrav vsem!
Avgustina,
ce bi bilo v zivljenju za karkoli dovolj, da preberes eno samo knjigo… uhm, na pamet mi pade inkvizicija. Meni se te tvoje navedbe zdijo rahlo sumljive, ampak OK, zate deluje. Cisto dobrohotno te opozarjam, da v tvojem danasnjem jedilniku ni sveze zelenjave (pravis, da strocji fizol jes iz konzerve), kar se mi zdi bistveno vecji greh za tvoje telo, kot to da bi zauzila kos npr. rzenega kruha ali pumpernikla (rzenega kruha, ki vsebuje do 67% rzi).
Tockovno dieto sem pred mnogimi leti preizkusila tudi sama. Od takrat (seveda zaradi dolgotrajnega pomanjkanja balastnih snovi) imam redne tezave s hemoroidi. Tvoje zdravje sicer stima, ampak jaz sem svojo ceno, ki sem jo placala za to NEURAVNOTEZENO dieto, pripravljena brezplacno deliti tudi s tabo.
Glede na to, da imam VIII. stopnjo izobrazbe (dr.znanosti)., mi verjemi, da sem prebrala na kupe knjig iz moje stroke pa tudi o vseh mogočih načinih zdravega ali nezdravega (kakor hočeš) prehranjevanja. Aberveznica o zdravem načinu prehranjevanja in življenja ravno nisem, čeprav moj dr. ni iz zdravniške stroke. Pač določeno znanje pridobiš z razgledanostjo, širino, izobraževanjem v tujini, branjem naše in tuje literature, zato mi nikar ne očitaj, da moje življenje sloni na tezah ene prebrane knjige. Verjetno jih ti ne boš prebral v celem življenju kot jih jaz zaradi poklica, ki ga opravljam. Pa pozdrav!
Draga Avguština,
ne sekiraj se!Nekateri pač ne verjamejo, saj tudi sama najbrž ne bi, če ne bi rezultatov videla na tehtnici. Ko sem pred časom jedla “zdavo”; ogromno sadja, zelenjave (bučk …), sem se uspela zrediti, namesto da bi po vseh zakonitostih shujšala. Imela sem tri, štiri izključno sadne dneve z ne preveč sadja, pa ni bilo rezultata. Da ne govorim o glavobolih. Ko pa sem po naključju nekaj dni jedla pretežno beljakovine in malo OH, mi je tehtnica pokazala tri kilograme manj. Sprva sem mislila, da je pokvarjena. Počutje: sijajno.
Verjetno mora vsak najti svoj način, enemu ustreza to, drugemu ono, me pa moti, da se nekateri tako vtikajo! Kaj bi bilo, če bi ti Kolesarju ali komu drugemu vsakokrat odpisala, da je njegov sistem brez veze, da je tvoj edini zveličavni?
LP, Aleša
Draga Aleša,
tvojega pisanja sem se zelo razveselila!!! Končno še ena, ki razume za kaj pri vsej stvari vsega tega dopisovanja gre! Bravo, “svaka ti čast”!
TVOJ ZADNJI ODSTAVEK BI LAHKO VEČKRAT PREBRAL MARSIKDO TEGA FORUMA.
Ob določenih odgovorih te enostavno mine, da bi sploh še kaj napisal.
Sploh ne štekajo, da gre dejansko za izmenjavo lasnih mnenj in izkušenj s prehranjevanjem in da NE GRE ZA VSILJEVANJE MNENJ. Jaz dejansko nikomur nič ne vsiljujem. Napisala sem, kaj pri meni deluje in to ponudila v RAZMISLEK OSTALIM, ne pa v vsestransko pametovanje in filozofiranje ostalih, ki so kar se tiče prehrane tudi “laiki” kot jaz in ti.
Pač si opisujemo različne načine prehranjevanja in stvar vsakega posameznika je ali bo ta način poskusil ali ne! Nihče pa nikogar ne prosi, da pametuje in “kritizira”. Tu se dobivamo zato, da se vzpodbujamo pri hujšanju in t.i. zdravem načinu prehranjevanja.
ZDRAV NAČIN PREHRANJEVANJA PA JE ZA VSAKEGA DRUGAČEN!
Hvala ti še enkrat! Lep večer oz. jutrišnji dan ti želim!
Avgustina,
ne zanima me tvoja formalna izobrazba in razgledanost, cemur si posvetila svoj zapis. Ce si ze odgovarjala na mojega, bi bilo lepo, ce bi bila opazila, da je vseboval nekaj argumentov. Kot doktorica znanosti si jih zagotovo vajena in zagotovo ves, kako poteka diskurz kontra-argumentacije.
In – clovek bi od tako strokovno podkovanega osebka pricakoval, da bo vedel, kaksne implikacije ima uporaba slovnicnega spola v oziru na govorecega oziroma govoreco.
To je pa res že smešno!!! O tem kakšno stopnjo izobrazbe imam pa že dobro vem. Doktorat znanosti je definitivno VIII. stopnja, pa kakorkoli obrneš. Očitno mešaš doktorat znanosti in naziv doktor medicine, kar sta dejansko dva različna pojma.Da ti razložim stopnje izobrazbe, ker si očitno ti tisti oz. tista, ki o tem ne veš prav nič!
Začela bom pri VI. – višja
VII/S – visoka strokovna
VII/U – visoka univerzitetna
VII/1 – specializacija
VII/2 – magisterij
VIII – doktorat znanosti (vidiš, tu sem pa jaz)
Če ne verjameš, povprašaj v tvoji kadrovski službi ali pa si poišči na internetu.
Sicer pa ni namen tega foruma raziskovati stopnje izobrazbe. Čudi pa me, kako nekateri “pametujete” brez kakršnegakoli ustreznega argumenta. Ravno taki, ki mislite, da vse veste in da se na vse spoznate, spravljate v slabo voljo marsikoga tega foruma.
Me pa res zanima kam ti uvrščaš doktorat znanosti????
Dobro jutro, Aleša!
Verjetno si že prebrala, da se ugotavlja ali je doktorat znanosti osma stopnja izobrazbe ali ne. Radi bi me prepričali, da to ni res!! Sploh nisem imela namena spisati kaj sem po poklicu, le dokazati sem hotela, da še zdaleč moje znanje ne sloni na eni prebrani knjigi, kot me je obsodil eden od bralcev (ime sploh ni pomembno).
Nisem pisala o moki ampak o majonezi. Gre za solatno majonezo Eta z manj maščobe, ki ne vsebuje sladkorja ampak sladilo. Iz sojine moke pa si spečem kruh. Okusa se je treba navaditi. Pošiljam ti recept.
3 jajca
2 žlici kisle smetane
2 žlici stopljenega masla
pol skodelice sojine moke
1/2 žličke pecilnega praška
Rumenjake zmešaš z vsemi sestavinami, razen z beljakom. Beljake posebej stepeš v trd sneg in vmešaš v ostalo maso. Spečeš v pečici: 175 stopinj/50 minut. Kruhek ni pretirano velik. Hraniti pa ga moraš v hladilniku. Cel hlebček ima 18g OH.
Lep dan ti želim!
Oprosti, pozabila sem ti napisati kako sem reševala težave s prebavo. Vsako jutro že ves čas pijem na tešče Donat – pol litra. V začetku ni pomagalo, rezultati so se pokazali po dobrem mesecu. Zdi se mi, da k moji boljši prebavi pomaga tudi moj tek trikrat tedensko in pa to, da dnevno spijem 3 l vode. Ker praktično nikoli nimam potrebe po pijači, se kar prisilim, da toliko spijem.
Spoštovana Avguština.
Z zanimanjem sem spremljala tvojo diskusijo z ostalimi. Imela pa bi eno vprašanje zate. Ali te je tvoja zdravnica opozorila na to, da je prisotnost ketonov v telesu v povečani količini lahko trajno škodljiva za ledvice? Glede na to, da si si merila to stopnju v urinu predvidevam bolj je bilo vijoličasto bolj si hujšala več si imela ketonov v sebi in bolj si širila okoli sebe vonj po acetonu. Kar sem zapisala poznam in vem kako je s tem. Mimogrede ti testerji za ketone so namenjeni sladkornim bolnikom, ker se pri njih pogosto pojavlja acedoza. Jaz sem se pozanimala o tej zadevi v knjižnici, ker pač nisem zdravnik niti nimam doktorata.
LP
Draga Avguština!
Po nekajdnevnem premoru (gripa) sem spet pogledala v to rubriko in se ti hotela zahvaliti za tvoje nasvete. In sem se razveselila, koliko koristnih nasvetov bom lahko še prebrala v zvezi z mojim problemom (sladkarije). Nakar ugotovim, da je večina odgovorov namenjena napadu nate. Ne razumem, kaj so se tako spravili na tvoj način prehrane in pridružujem se mnenju tebe in Aleše – vsak zase najbolje ve, kaj mu ustreza, in hvala bogu, da si našla zase najboljšo rešitev!!! Tudi jaz si bom kupila Atkinsonovo knjigo in se poskušala ravnati po njej, kolikor bo mogoče. Veš, moj problem je tudi v tem, da ne kuham sama, vendar se kosilu največkrat izognem, ker sem sita že ostale hrane (jem zelo malo tople hrane). Sem pa že pred časom prebrala Hellerjevo knjigo ˝Tudi z OH ste lahko zasvojeni˝ in sem se čisto našla v njej. Poskusila pa še nisem… O napredku danes ne morem nič reči – res sem zadnje dni jedla manj , ampak to je bolj posledica bolezni, ko hrana ne paše…
Glede napadov pa ti dejansko svetujem, da se nanje ne odzivaš več – mislim, da jim je postalo že v veselje, da te izzivajo. Delaj tudi vnaprej tako, kot ti ustreza, in SREČNO še naprej. Se še oglasim.
Zdravnica me je opozorila na možne posledice – težave z ledvicami. In dejanko lahko priznam, da so me ledvice po minus 20 kg začele boleti. Zdravnica me je takoj poslala na preglede, kjer pa so ugotovili, da sicer s samimi ledvicami ni nič narobe, bolečine so posledica povešenih ledvic. Te težave naj bi imeli vsi predebeli ljudje, ki veliko shujšajo. Prej so bile ledvice obdane z mačšobo, ker pa sem toliko shujšala, se je tudi maščoba okrog ledvic “stanjšala” in povzročila povešenje ledvic. Zadeva se je normalizirala, ledvice me ne bolijo več. Je pa res, da redno hodim na pregled krvi in urina od začetka hujšanja.
Vonja po acetonu nisem zasledila. Vem pa, da so ti lističi za sladkorne bolnike (imamo žal v družini enega zelo mladega sladkornega bolnika – osnovnošolca in te lističe že dolgo poznam).
Pozdravljena, Ekonomistka!
Ravno danes sem se spraševala kam si poniknila in razmišljala o tem, kam smo zašli dejansko od tvoje osnovne teme. Prav zanimivo je brati določene odgovore, prav zabavajo me, ker očitno menijo, da me bodo s tem izzivali in dokazali kako veliki strokovnjaki s področja zdravega prehranjevanja in še marsičesa so! Dejansko pa nekateri samo dokazujejo kako jim manjka splošne razgledanosti (še stopenj izobrazbe ne poznajo; vprašanje, če vedo, kakšna je njihova stopnja izobrazbe!?).
Upam, da si se toliko pozdravila, da boš kos našemu filozofiranju na tvojo temo¨o sladkarijah!
In prav imaš, ni več vredno dokazovati!
LP
Izkoristi lepo vreme ta vikend.
Lep pozdrav vsem skupaj,
Glede na temo se mi zdi smiseln članek ki sem ga prebrala na Osebnem trenerju.
Visoko beljakovinske diete (sem sodi tudi Atkinsonova dieta) so zelo popularne, vendar ne tako varne kot se zatrjuje. Dieto sestavljajo predvsem beljakovinska živila, ki z aminokislinami ščitijo mišične celice pred razpadom, s čimer ne pride do povečane izgube mišične mase. Zaradi previsoke ravni beljakovin lahko preveč obremenite jetra. Druga slaba stran te diete je visok odstotek vode, ki jo telo porabi za prebavo beljakovin in ki lahko povzroči nezaželeno dehidracijo. Poleg tega z večjim izločanjem vode iz telesa izgubljamo tudi pomembne minerale, mikroelemente in vodotopne vitamine. Beljakovinska živila tudi ne vsebujejo določenih mikroelementov in vitaminov, ki so nujno potrebni za delovanje organizma. Zaradi nizkega vnosa oglikovih hidratov začne telo za mišično delo izkoriščati maščobe. Telo začne zaradi pomankanja oglikovih hidratov za energijo izkoriščati maščobe. Izguba teže izhaja predvsem iz maščob in vode. Pred uporabo te diete se nujo posvetujte z zdravnikom. Diete na prakticirajte dalj časa.
Irena
Strinjam se z opozorilom Irene in kopiram odgovor, ki sem ga napisal v temi: pomoč. Tudi tu je dobrodošel, ker to, da ima nekdo titulo Dr. pred imenom očitno ne pomeni veliko. Vsak Dr. mora vedeti, da teorijo moramo komaj dokazati, da bi bila splošno priznana.
“Kljub REVOLUCIJI v prehrani smatram, da so beljakovine(proteini) slab vir energije.
Tisti, ki redno vadi potrebuje kar “nekaj” OH in maščob. Dokazana teorija.
Te nove teorije se morajo komaj dokazati. Videti uspehe in narejeno škodo. Na žalost ona se vidi komaj ko je že narejena. Občudijem vas, da ste dobrovoljni testni “kunci” za dokazovanje teorij slave željnih znanstvenikov.”
lp