Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ne gre brez operila

Ne gre brez operila

Pozdravljeni.

Sem 34 letna mamica dveh otrok, redno in precej zaposlena, vedno v pomanjkanju časa, sploh za obisk zdravnika. Pred leti sem se zdravila za nosno polipozo, opravila endoskopijo nosu … imam tudi pregrado … so me vprašali, če lahko s tem normalno živim, sem rekla da ja in smo operacijo opustili. Dobila sem navodila da do nadaljnjega uporabljam Nasoneks. Ker sem “ugotovila” da ima Operil enak učinek na moj nos kot Nasoneks sem nehala hodit k osebnemu zdravniku (da ne čakam po 2 uri za en recept …), sem šla direktno v lekarno in kupila Operil. Sedaj Operil uporabljam že en mesec, vsak dan trikrat na dan. Brez Operila se mi zamaši ena nosnica in skozi drugo dobim premalo zraka. Edino z Operilom še lahko “normalno” diham. Vem, da bi se morala zmenit za operacijo, a si v službi ne morem privoščiti bolniškega dopusta. Razmišljam če bi se mogoče dalo, da bi imela operacijo v času kolektivnega dopusta, v kolikor bi se dalo tako zmenit. Drugače pa … Kaj sem naredila, s tem ko sem opustila Nasoneks in šla na Operil? Stanje se mi je poslabšalo. So polipi zrasli? Prejšnja leta je bilo čez poletje malo boljše … zdaj je maj …Kaj lahko naredim? Hvala !

Spoštovani,

dekongestivne kapljice, kot je Operil, hitro in močno skrčijo žile, s tem zmanjšajo oteklino sluznice. Učinek je kratkotrajen. Po 14 dneh uporabe se zgodi, da se žile temu uprejo, se zadebelijo in razširijo, sledi še hujša oteklina kot prvotno (mediakmentozni rinitis). Brez Operila tako več ne morete.

kronični polipozni rinosinuzitis ima tudi obdobja izboljšanj in poslabšanj.

Takoj opustite Operil, najbrž bo en teden zelo hudo. Vendar drugače ne gre. Uporabljati začnite kortikosteroidno pršilo in se naročite na pregled v rinokirurško ambulanto za dogovor o ev. operaciji.
Pred operacijo bo potrebno opraviti še CT obnosnih votlin. Za termin operacije se sami dogovorite z operaterjem, prav tako tudi o vrsti anestezije.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close