Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nazalni govor po tonzilektomiji

Nazalni govor po tonzilektomiji

Pozdravljeni,

imel sem težave z dihanjem skozi nos (praktično skoraj popolna blokada) tudi pogoste angine, zato sem pred približno leto dni opravil pregled v orl ambulanti, kjer so ugotovili, da imam zelo močno povečani, razbrazdani nebnici izven nebnih lokov ter zvit nosni pretin. Pred pol leta so mi opravili tonzilektomijo in v splošnem se je stanje precej izboljšalo, lažje diham, boljše počutje, ni več angin. Imam pa po operaciji močno povdarjen nazalni govor in tudi težko govorim. Ko sem opravil še en pregled, so me naročili na resekcijo nosnega pretina, kar po mojem mnenju ne bo rešilo problema (pred operacijo mandljev je bil nazalni govor manj izrazit, kljub temu, da sem takrat precej težje dihal skozi nos).

Na spletu sem našel sledeče možne vzroke:

– prirojeno prekratko mehkego nebo (nazalni govor že pred operacio, vendar manj izrazit – delno zaporo povzročali nebnici in žrelnica)
zanima, me ali se v tem primeru pojavljajo tudi druge težave pri pitju oz. požiranju; uhajanje vode ali hrane v nosno votlino?

– ohlapnosti mehkega neba…

Zasledil sem tri vrste odpravljanja opisane težave: kirurški poseg, protetika in govorne vaje.

Prosim za mnenje in informacije, kje v Sloveniji se prvenstveno ukvarjajo z navedeno problematiko, zadeva je glede na delovno mesto, ki ga opravljam zelo moteča in psihično zelo obremenjujoča.

Hvala.

Spoštovani!

če ni druge okvare, potem ne bi smeli imeti težav s požiranjem ali z uhajanjem hrane v nos.
Za govor pa se oglasite pri logopedu, ki vam bo dal največ nasvetov.

LP. drIB.

New Report

Close