Spoštovani!
Imam problem, ki me je pričel resno skrbeti. Stara sem 34 let. Do pred sedmimi leti sem imela na koži vsega skupaj 2 izrastka (“divje meso” pod pazduho in notranji strani stegna) in 1 bradavico pod pazduho, ter nekaj znamenj in pigmentnih pik zaradi sonca po ramah in dekolteju. To me ni motilo.
Pred sedmimi leti sem zanosila. Med in po nosečnosti sem ugotovila, da sem “pridelala” še nekaj izrastkov (majceni trakovi kože iste barve, ki visijo stran) pod prsmi, kjer je gumica modrca. Predvidevala sem, da so to posledice hormonov, tudi me ni dosti motilo, zato sem se sprijaznila.
Zdaj pa sem ponovno noseča in vse skupaj se stopnjuje. V zadnjih dveh letih (1 leto Klomifena zaradi neplodnosti ter do sedaj sedem mesecev nosečnosti) je na meni zraslo toliko drobnih izrastkov, znamenj in drobnih bradavic, da me že prav mori.
Najprej so se pričeli razmnoževati ti viseči trakci kože iste barve na mestih, kjer nekaj kožo drgne: na vratu okoli verižice, pod prsmi kjer je trak modrca, na ramenih, kjer so naramnice. Kar naenkrat so bili ti drobni izrastki povsod. Zdaj, kakšno leto kasneje, pa opažam, da sem dobila cel kup rjavih pik po vratu, po dekolteju in po hrbtu (sonca se izogibam, ker sovražim vročino). Te rjave pike (2 mm) so na otip dvignjene nad kožo, hrapave in ne čisto okrogle oblike in zdi se, da rastejo v majčkene rjave okrogle bradavice. Ko grem z roko po koži, čutim, kot bi imela vrat, rame in hrbet posute z majhnimi mehkimi okroglimi zrni peska ali kaj podobnega. Kar naprej se kam zatikajo pri oblačenju. Če se zataknejo očitno začnejo krvaveti in postanejo še bolj temno rjave, skoraj črne. In vedno več jih je!
Najprej sem menila, da je to kozmetičen problem, povezan s hormoni in da ga bom reševala po porodu. Ko sem malo pobrskala po literaturi, pa sem ugotovila, da so lahko bradavice virusnega izvora in da so lahko povezane s HPV virusom. To me je prestrašilo, saj ne bi rada okužila še nerojenega otroka. Eno od takšnih dvignjenih ploščatih znamenj ali bradavico nepravilne oblike imam tudi na dojki in sicer na meji med kolobarjem in normalno kožo, torej na mestu, ki ga bo otrok med dojenjem zagotovo imel tudi v ustih.
Koliko je to lahko nevarno za otroka?
Ali je pametneje, da počakam do konca nosečnosti, ali naj prosim napotnico za dermatologa že zdaj (30. tednov nosečnosti)?
Ali je odstranjevanje med nosečnostjo sploh možno (varno)?
Če ne pridem do dermatologa pravočasno (nosečnost je rizična), ali je varno otroka dojiti?
Vem, da so čakalne dobe več tednov ali celo mesecev. Če bo trajalo predolgo in bi jih bilo nujno odstraniti, koliko bi stal samoplačniški pregled in odstranitev te nadloge?
Spostovani,
v nosecnosti se kar najbolj izogibamo kakrsnim koli posegom v telo, ki niso nujno potrebni. Po tem kar ste opisali gre za papilome, ki so lahko virusnega izvora in niso nevarni za vas niti za otroka. Vsekakor priporocam, da se pokazete svojemu zdravniku, in ce gre res za papilome, je bolje, da se z odstranitvijo pocaka do konca nosecnosti.
lep dan,