Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija natečeni mandlji

natečeni mandlji

Spoštovani,

prosim za vaše mnenje glede sledečega problema.
Moj otrok ima že 2 meseca odebeljene, natečene mandlje. Stara je skoraj 3 leta. Do sedaj ni imela nikoli težave z grlom, mandlji ali ušesi. Prebolela pa je nešteto viroz, ki so povzročile predvsem obilen gnojen izcedek iz nosu in povišano telesno temperaturo. Prebolela je tudi vsaj 4 bronhiolitise prejšnje leto.
Zaradi natečenih mandljev sva bile pri pediatrinji 3x, vsakič je bil bris negativen, krvi in vode ni kontrolirala. Bili smo tudi pri ORL, ki je pregled opravila ekspresno hitro, nam dala navodila za čiščenje nosu, navodila za dajanje kapljic in spreja in kdaj imamo še snemanje sluha. Diagnoza veget. aden.i.o.
V teh dveh mesecih smo otroku dajali Operil 5 dni zvečer, nato 10 dni Tobredex kapljice 3x2kapljici na dan, nato smo po navodilu ORL dajali Operil 3 dni 3×2 kapljici. In 1×1 vpih Nasonexa 1 teden. Vseskozi pa ji po navodilih pediatrinje dajem pol žličke Claritina, ker sumi da bi lahko šlo za kako neprepoznano alergijo (nedokazano, ker smo bili tudi na testiranju in ni alergična na nič).
Nič ni pomagalo, stanje se ne spreminja.
Otrok pa zgleda popolnoma zdrav, je in pije normalno, se igra, skače poje, vriska, pleše… vse kot čisto zdrav otrok, edino, zaradi česar sem pravzaprav pogledala v grlo je smrčanje v spanju (skoraj dušenje), odprta usta kar naprej, čeprav je nos prehoden (ko jo opozorim, da naj diha skozi nos, normalno diha, brez da bi se slišala kaka ovira), in neprijeten, smrdeč vonj iz ust, ki se je sicer sedaj zadnje dni malce popravil.
Naj še dodam, da mandlji niso vseskozi enako odeblenjeni, včasih je ena stran bolj, druga manj, kak dan zgleda, da bo že kmalu bolje, potem pa naslednji dan neprimerljivo huje kot prejšnji dan. Kar sem lahko sama ugotovila je, da ji hladen zrak škodi, da ji sirup smrekovih vršičkov, žajbljev čaj in med v črni redkvi nič ne pomaga. V vrtec sedaj ne hodi, ker se bojim, da bi ji nova okužba povzročil ponovni bronhiolitis, glede na to, da mandlji ne opravljajo svoje funkcije.
Prosim za kak nasvet, mnenje ali vsaj razlago, zakaj je do tega prišlo kar naenkrat, kako naj ji pomagam…
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Če otrok izgleda zdrav, je in pije normalno, se igra, skače poje, vriska, pleše… vse kot čisto zdrav otrok, potem je otrok zdrav! Ko je zdrav…
Glede smrčanja se le posvetujte z zdravnikom, če se tudi duši je skoraj zanesljivo potrebna operacija žrelnice in mandljev. Zdrav otrok se lahko ponoči vseeno duši in je lahko zaradi tega čez dan bolj nemirern, neposlušen,utrujen in ima pogoste infekte…
V vašem primeru je specialist ORL ugotovil povečano žrelnico, svetoval je pregled sluha in mislim, da vam bo svetoval tudi operacijo žrelnice. Tudi jaz bi jo svetoval.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close