Spoštovani,
imam eno vprašanje. Pred 1 letom so mi ugotovili, da imam desnokračni blok. Rada bi povedala še to, da sem pred približno 2-emi leti imela poškodbo na hrbtenici (konkretneje; padla sem na trtico) in od takrat naprej imam velike težave s hrbtenico oz. s prsnim delom hrbtenice – 2. in 3. vretenec, kjer naj bi živčevje na tem mestu vplivalo meddrugim tudi na delovanje srca.
Zanima me ali ta definicija drži in kako naj bi se to odražalo. Jaz namreč ugotavljam, da imam velikokrat stanje aritmije. Naj navedem enega od primerov; konkretneje včeraj, ko sem bila v kinu, v sedečem položaju, sicer je bilo ozvočenje precej močno, pa vendarle mislim, da se dekletu z desnokračnim blokom, pri 28-ih letih, ne more zgoditi, da doživi aritmijo, ki jo spremlja nenadno potenje in povečam srčni utrip (traja približno 10 sekund) in ki potem pomisli na najhuje. Ta zadeva me precej obremenjuje, ker se mi to, če sem bolj konkretna, dogaja skoraj vsak dan v večernem času.
Imela bi še eno vprašanje, ker me jutri čaka laparoskopija (pregled rodil in morebitna sanacija) me zanima, če mi lahko odgovorite, če je takšno stanje, kot ga navajam zgoraj, lahko nevarno med samim posegom oz. če se sploh lahko izvaja, glede na to, da imam takšno stanje kot ga imam in da je potrebno to preiskavo narediti z narkozo.
Za čimprejšnji odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Verjetno ste že opravili programizirano preiskavo (laparoskopijo) brez zapletov.
Desnokračni blok ne predstavlja ovire za kirurške posege. Napadi aritmije v obliki posameznih nerednih utripov ali v obliki zelo hitrega bitja srca niso v neposredni zvezi z desnokračnim blokom. Opažamo jih tudi pri povsem zdravih srcih ob duševnih obremenitvah. Če bodo trajali, se posvetujte z vašim zdravnikom ali s kardiologom.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.